HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zkušenosti z českých dřevostaveb: Udělali byste dnes něco jinak?

Přemýšlíte o stavbě nového domu, ale stále vám vyvstává v mysli spousta nezodpovězených otázek? V dnešním článku se dočtete zkušenosti majitelů již zrealizovaných rodinných domů v Česku. Zeptali jsme se jich, co by dnes udělali jinak, kdyby se rozhodli znovu stavět. Načerpejte tyto cenné zkušenosti a prohlédněte si jejich postavené dřevostavby.


České dřevostavby zkušenosti
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola, Ondřej Straka

Udělali byste něco jinak, kdybyste znovu stavěli?

Mladý pár ze Žamberka: Ano, například v chodbě by se hodily prosklené dveře, aby tam bylo více světla. Vždycky jsme toužili po vaně, kterou jsme si splnili, ale hodil by se i sprchový kout. Také nám chybí venkovní hadice na zalévání zahrady. Ještě někdy přemýšlím, jestli jsme si krbová kamna neměli udělat s výměníkem. Kolik stojí krbová kamna s výměníkem? Srovnejte si aktuální ceny.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Homola, Ondřej Straka, Veronika Šmerková, Jan Planička

Jitka: Kdybych znovu plánovala dispozici, možná bych dům rozšířila tak o 1 až 1,5 metru. Líbilo by se mi, kdyby vstupní a technická místnost byly o něco větší. Ale to je asi jediný drobný detail, jinak jsme se vším naprosto spokojení.

Mladá rodina: Celý dům jsme se snažili co nejvíc promyslet dopředu, protože u panelové výstavby není cesty zpět, jakmile se zadá jejich výroba. Zpětně bych asi přehodnotil okno v koupelně. Je dělené, ale spíš ho neotevíráme, a bylo by asi hezčí mít pevné okno s jasným výhledem. Sem tam bych doplnil nějakou zásuvku, ale to jsou drobnosti. A nikdy by mě například nenapadlo, že nám na zahradě budou dělat problém žáby, které vyhrabávají gabiony a dlažbu.

Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Jitka a Vašek: Při koupi pozemku jsme neměli informaci o tvrdosti vody, která tu má vyšší hodnoty. To nám teď dělá problémy například v koupelně, kde se objevily mapy na tmavém obkladu, nebo zanesené baterie. Teď uvažujeme o změkčovači vody, ale kdybychom to věděli hned, tak bychom třeba zvolili jiný světlejší obklad a změkčovač nainstalovali rovnou.

Vrásky na čele nám také dělají velká okna, která byla navržena projektantem kvůli legislativě, která upravuje prosvětlení místnosti podle její velikosti. Okenní panty tu tíhu ale špatně nesou, a i když zatím žádné poškození není, tak po otevření oken je znát sednutí křídla.

Pavel: Trochu mi chybí sklep. Prostě takové to místo s konstantní teplotou pro uskladnění potravin. Ideální by bylo mít částečně podsklepený dům, ale plánuji si ho ještě někde vybudovat ve svahu poblíž domu.

Při konečné specifikaci domu jsme nechtěli, z důvodu financování úvěrem, příliš navyšovat cenu domu nadstandartními řešeními, což se odrazilo třeba na oknech. Jsou sice kvalitní s trojsklem, ale přeci jen tu hodně fouká a dnes bych možná volil vzhledem k filozofii domu pevnější a dřevěná. Kolik stojí kvalitní dřevěná okna? Srovnání aktuálních cen najdete zde.

U obývacího pokoje jsme narazili na zajímavý problém. Přestože je jeho plocha dostačující, při zařizování jsme měli problém s umístěním stávajícího nábytku vzhledem k velkým proskleným plochám, s čímž je třeba dopředu počítat.

Katka a Karel: Pro příště bychom více řešili výškovou úroveň domu, která je teď velmi nízká. Bylo to tak navrženo projektantem z důvodu nájezdu do garáže, ale když hodně prší, tak máme trochu strach, aby nás to nevytopilo, což už se v našem sousedství stalo.

Bára: Kdybychom tehdy měli dostatek financí, přála bych si do našeho srubového obýváku kachlová kamna, abych na nich mohla i vařit. Kvůli „kachlíkům“ by se to tu muselo zvětšit a prostor trochu jinak uspořádat. Nakonec jsme zvolili krb, protože pomocí něj vytápíme celý dům.

Martina: Jednu změnu bych zvážila, a to vytápění v koupelně a na záchodě. Máme tam topné žebříky, ale na zimu by bylo asi ideálnější podlahové topení. Má zase větší spotřebu vody (i plynu) a mnohem pomalejší náběh, takže je to relativní. Vždy je něco pro a něco proti. Ale pocitově by to v zimě bylo asi příjemnější. Ale jinak jsme opravdu hodně spokojení, zcela to naplnilo naše očekávání a sny.

Starší manželé: V jednu chvíli jsme měli naspěch s dodávkou dlažby do kuchyně. Museli jsme pro ni speciálně jet, ale stejně jí nebylo dost. Pod kuchyňskou linkou je použitý mírně odlišný odstín, ale to není vidět. Co nás mrzí víc, je návaznost dlažby směrem do chodby, to bychom příště řešili jinak. Je to jen estetická vada, ale všímáme si toho každý den. To je snad to jediné, co nás napadá.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Silvie a Jaroslav: Příště bychom si nechali udělat podlahové topení do celého domu a terénní úpravy pozemku bych řešila od začátku s geodetem, nechala bych si udělat kompletní návrh zahrady, plotu i základů. Kdyby to tehdy bylo možné, přála bych si pod domem sklep. A technickou místnost bych zvětšila. Pořád jsme ji chtěli zmenšovat, ale dneska bych ji udělala mnohem větší, aby se mi tam pohodlně vešla i pračka a všechno potřebné. V bočním pokoji bych taky udělala podlouhlé okno, ale to jsou opravdu detaily. Myslím, že je zkrátka výhodné dát si práci s výběrem pozemku a návrhem domu a konzultovat to s více lidmi. A je určitě dobré ptát se na zkušenosti těch, kteří už stavěli.

Ivana a Aleš: Možná bychom přidali nějaký vypínač či zásuvku. A v technické místnosti jsme mohli mít malé podélné okno, aby tam bylo více denního světla. Ale to nejsou žádné zásadní věci.

Irena: Spíše drobnosti. Už jsem zmínila podlahové topení, které bych dala do celého domu. A kdybych si měla opravdu hodně vymýšlet, tak bych si nechala udělat dvakrát vyšší okno v kuchyni. Ideálně pár centimetrů pod strop, abych byla u vaření více spojená s okolím. Kdybychom stavěli úplně znovu, možná bych opět zvažovala bungalov, pokud by to pozemek umožňoval. Schody mi nevadí, ale přízemní domy mají podle mě větší kouzlo. Jsou jednoduché, hezké i praktičtější a pohodlnější, když máte malé dítě.

Hana a Lubomír: Žádné zásadní změny bychom nedělali, dům splnil naše očekávání. Možná bychom interiérového designéra přizvali do procesu tvorby návrhu dříve. Na základě jeho doporučení jsme udělali ještě nějaké úpravy v obýváku, ale větší změny už nešlo realizovat. Architekt navrhnul interiér, ale nerozpracovával ho do detailů. Možná, že kdybychom si nechali rovnou zpracovat i studii interiéru, obešli bychom se bez dodatečných změn.

Ještě jedna věc, kterou asi budeme řešit do budoucna. V létě, když je teplo, máme u oken v obýváku zatažené venkovní žaluzie. Ale tím, že máme všechna okna na jih, je tu tma. Takže asi časem doděláme jedno okno směrem na sever. Tato věc architektovi utekla a my si to neuvědomili. Ale není to neřešitelný problém.

Martin: Nemáme moc dobře řešené zádveří, je tam málo místa. To bych asi dnes vymyslel jinak. Taky bych pergolu udělal přes celou šířku domu. Když vycházím z pracovny a je bahno, nedá se vyjít přímo na zahradu. Se zbytkem jsme spokojení.

Iveta: Jedinou věc, kterou jsem nezvládla uhlídat, jsou sítě proti hmyzu. Nevejdou se do kapsy mezi okna a žaluzie. Budou se muset udělat dodatečně a budou předsunuté. Ale co se týká stavby, nepřišla jsem na jediný problém. Je to bezchybné.

Děkujeme všem dotazovaným za sdílení zkušeností. Všechny stavby, o kterých byla v článku řeč, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Více zkušeností se stavbou dřevostavby se dočtete v sekci Život v dřevostavbě.

Vydáno dne:
09.08.2019

Photocredit: Jan Homola, Ondřej Straka

19

Jak se žije v dřevostavbě Pavlovi?

Z paneláku, přes cihlový dům došel až ke dřevostavbě. Jak dnes bydlí?.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Pavlíně a Jardovi?

Zeptáme se manželského páru, který i ve vyšším věku myslí na budoucnost... Číst více →



Jak se žije v kanadském srubu: příběh rodiny Báry a Zdeňka

Proč se manželé Bára a Zdeněk rozhodli právě pro tento typ dřevostavby? A jak se jim v ní žije několik let po stavbě?.. Číst více →



Splnili si sen o vlastním domě a za energie měsíčně zaplatí 2 650 Kč

Uvažujete o stavbě rodinného domu z katalogu? Zajímají Vás zkušenosti lidí, kteří už v typové dřevostavbě bydlí? Jaké to je? Kolik protopí? Udělali jsme rozhovor s rodinou, která si vlastní dům postavila u Žamberka... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Osudový srub v podhůří Jeseníků – virtuální 360° prohlídka

Jak se žije ve srubu postaveném v Česku? A už jste někdy takový srub zažili na vlastní kůži? V dnešním videu ho můžete navštívit alespoň virtuálně, a to dokonce s 360° kamerou... Číst více →



Jednu z největších dřevostaveb na světě najdete ve Švýcarsku. Připomíná housenku

Ve Švýcarsku byla loni dokončena unikátní dřevěná stavba s délkou 240 metrů. Za návrhem stojí slavný japonský architekt Shigeru Ban. Podívejte se na abnormálně velikou dřevostavbu... Číst více →



LED osvětlení – vše, co je dobré vědět, než začnete nakupovat

Osvětlení... Toužíte po kuchyni s ledkovým pásem? Po koupelně, kde se v zrcadle uvidíte bez nežádoucích stínů? Po ložnici s teplým světlem? Dodržte několik základních čísel a máte vyhráno... Číst více →



Vodovodní umyvadlová baterie – rady pro výběr a inspirace do vaší koupelny

Dokončujete novou nebo rekonstruujete starou koupelnu a chybí vám vodovodní umyvadlová baterie? Nevíte, jaký druh zvolit? Inspirujte se v galerii s originálními typy a nápady... Číst více →



Nedosáhli jste na hypotéku? Nezoufejte, poradíme, jak hypoteční úvěr získat

Získat od banky hypotéku je čím dál těžší a stále více lidí na ni nedosáhne. Co dělat, pokud ani vám banka hypoteční úvěr neschválila?.. Číst více →