HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zkušenosti z českých dřevostaveb: Majitelům jsme položili 3 otázky na tělo

Dřevostavitel za dobu své existence osobně navštívil už mnoho různých dřevostaveb postavených v České republice. Rozhodli jsme se pro vás vybrat ty nejdůležitější informace a zkušenosti od lidí, kteří už si stavbou rodinného domu prošli. Položili jsme jim tři otázky „na tělo“.


Moderní dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička

Co vás odrazovalo od dřevostavby?

Veronika a Petr: Měli jsme obavy hlavně z hlodavců a z hluku. Další obavou byly finance, zda si vůbec můžeme dovolit postavit individuálně navržený dům. Trochu nám také na začátku trvalo, než jsme se vůbec v dřevostavbách trochu zorientovali, protože jsme nevěděli, že jsou různé skladby stěn a každá firma domy vyrábí a staví trochu jinak.

Prohlédněte si dřevostavby všech dotazovaných majitelů v naší fotogalerii.

Jitka a Vašek: Byla spousta věcí, do kterých nám mluvili rodiče. Začalo to přípojkami, kdy jsme nechtěli přípojku na plyn. To nám otec říkal, že se s elektřinou nedoplatíme, ale zatím nelitujeme. Dál to byla dispozice, do které zasahovala naopak maminka, a pak to pokračovalo barvou podlah, materiálem dveří nebo faktem, že nechceme komín. Všechny tyto věci jsme si museli obhájit nebo spíš lépe řečeno prosadit. V domě budeme bydlet my, a tak se v něm musíme cítit dobře.

Beáta a Martin: Měli jsme reference od tří známých, každý z nich stavěl dřevostavbu s jinou firmou a v jiné době. Všechny jsme navštívili a všichni jsou více méně spokojení. Jeden už v ní bydlí asi deset let. Ale nikdo mi neřekl nic, co by mě odradilo.

Majitelé dřevostavby u Prahy: Jediné, co nás k tomu napadá, jsou předsudky vůči novým trendům. Přátelé a známí budují domy s odkazem, že dům zdědí ještě děti jejich dětí, protože je zděný, a pak se podívají na nás: „Jo, vy máte tu dřevostavbu...“.  Člověk přesně neví, jak dlouho dřevo vydrží oproti pevnému materiálu, nicméně predikce jsou vysoké, takže se toho nebojíme. Z tohoto hlediska jsme rádi, že firma, kterou jsme zvolili, staví z panelů, které se montují v továrně, takže se do nich nedostane na stavbě vlhkost a tím se životnost zvyšuje.

Bára: Odrazoval nás obecní úřad. Nechtěl povolit postavení našeho srubu kvůli tomu, že to není stavba typická pro českou vesnici. Domluvili jsme se nakonec tak, že obejdeme spoluobčany, a pokud získáme dostatečný počet souhlasů, stavbu povolí. A dopadlo to dobře! Nenašel se nikdo, kdo by byl proti.

Prohlédněte si i ostatní stavby, o kterých majitelé mluví, ve fotogalerii.

Vnímáte u vaší dřevostavby nějaké nevýhody?

Veronika a Petr: Jediné, co nám trochu vadí, je hluk, když prší. Déšť dopadající na plechovou střechu dělá rachot. Jinak jsme za dva roky bydlení na žádnou další nevýhodu nepřišli.

Majitelé dřevostavby u Žamberka: Stavební firmou jsme byli upozorněni na to, že během první topné sezóny se objeví praskliny ve zdech, které na začátku jara přijedou opravit. Praskliny se skutečně objevily, ale nejde o nic vážného. Při montáži kuchyňské linky se ukázalo, že sendvičové stěny jsou místy vypouklé nebo naopak prohnuté, což bychom u dřevostavby nečekali, ale není to výrazná komplikace. A ještě jeden detail – když se přidělává něco na zeď, nesmí se zapomenout na hloubku uložení, aby se nepoškodila parozábrana.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Bára: Postavili jsme si srub a hodně se tu usazuje prach, musí se utírat na jednotlivých kuláčích. A pavouci si všude dělají pavučiny, což je oproti zděné stavbě obrovský rozdíl. Tady totiž mají spoustu možností úkrytu v těch spárách a skulinkách. Asi dvakrát do roka se taky srubovina umývá. Není to tak náročné, jde to docela dobře, protože dřevo je upravené speciálním hladkým nátěrem. Stěny se vysají a poté otřou vlhkou hadrou. Ve zděném domě se ale zdi umývat samozřejmě nemusí. Také zvenku se srub natírá, asi jednou za pět let. Zrovna letos nás to čeká, protože nám kopali kanalizaci a srubovina je zvenku strašně zašpiněná. Wapkou se to vyčistí a natře speciálním nátěrem. Ale jde to docela rychle, dřevo celkem dobře saje.  Za víkend to má jeden člověk hotové. Neřekla bych, že jsou to nevýhody, spíš takové odlišnosti od běžné stavby.

Rozhodli byste se dnes stejně?

Ivana a Aleš: Rozhodně ano. Máme pro srovnání příběh dcery, která se rozhodla pro zděnou stavbu, protože si chtěli stavět svépomocí. Přivezli si velké 20kilové tvárnice a říkali si, že se to bude stavět samo. Jenže potom zapršelo, materiál jim navlhnul a teď má každý kus ne 20, ale 45 kg! Což už není žádná sranda, protože je zvedají i do výšky. Hodně teď nadávají, že je to hrozná a těžká práce. Takže jsme opravdu rádi za naši volbu. Hlavně na sebe všechno plynule navazovalo. I dispozice je přesně podle našich požadavků. Zkrátka jsme si splnili náš sen.

Martin: Dřevostavba nám naprosto vyhovuje. Ze začátku jsme se báli, že bude dům malý (základová deska nám velikostí připadala spíš na garáž). Dispozičně ale nic moc měnit nešlo, pouze jsme rozšířili půdorys alespoň o metr. Moje žena říká, že kdyby se rozhodovala dnes, zvolila by bungalov, který nemá schody do patra a je prostornější – chtěla by větší kuchyni a obývací pokoj. Ale já myslím, že je to akorát. Dodělali jsme si navíc ještě tu venkovní pergolu, což je pro nás takové další prodloužení domu. Vybrali jsme si velmi odstřihnutou lokalitu a někdy v zimě je to tu až depresivní. Proto bych volil být v létě tady a v zimě v Praze, kde bych si užíval města a společenského ruchu. Takže ano, rozhodl bych se stejně, jen bych to ještě ideálně kombinoval s větším kontaktem s civilizací.

Irena: Ano, jsem moc spokojená. Chtěla jsem vlastní domeček, protože jsem se vlivem cestování necítila nikde jako doma. Tady pocit domova mám a měla jsem ho hned od začátku. Jsem ráda, že jsme to v této vesničce a že je to blízko většího města, kam jezdím do práce. Mám tady kamarády i rodinu, i malý syn je tu moc spokojený. Jsem tu zkrátka doma a určitě bych neměnila.

Michaela: Určitě ano. Bydleli jsme předtím v pronajatém bytě, ale chtěli jsme do vlastního. Původně jsme hledali byt ve městě, nakonec jsme ale postavili dům ze dřeva a nemůžeme si jej vynachválit. Vyšlo nás to dokonce levněji, máme tu úžasný klid a žijeme v přírodě.

Děkujeme všem dotazovaným za sdílení zkušeností. Všechny stavby, o kterých byla v článku řeč, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Více zkušeností se stavbou dřevostavby se dočtete v sekci Život v dřevostavbě.

Vydáno dne:
31.07.2019

Photocredit: Jan Planička

5

Dřevostavba s dechberoucím výhledem v podhůří Jeseníků

Chcete si postavit si dřevostavbu na odlehlém místě? Co vás může při výstavbě potkat se dozvíte přímo od lidí, kteří si takovou dřevostavbu nechali postavit... Číst více →



Dva kamarádi si postavili domy na úzkém pozemku

Jak postavit dům na úzkém pozemku? Dva kamarádi si tam postavili jeden dům hned dvakrát. V rozhovoru nám prozradí, jak se to podařilo a jak se jim bydlí... Číst více →



Roubenka v Karlově: Co obnáší stavba dřevostavby v srdci Jeseníků?

Roubenky jsou krásné nejen na pohled, ale i pro život. Přečtěte si rozhovor s majiteli, kteří si roubenku postavili a podělili se o své zkušenosti z výstavby. A co by příště udělali jinak?.. Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



Moderní bungalov na stáří – 360° videoprohlídka domu

Navštivte s naší 360° kamerou zajímavý bungalov, který si nechal postavit starší manželský pár. Stavba byla velmi rychlá, a to i díky tomu, že přesně věděli, jak má stavba vypadat... Číst více →



Originální malý dům pro velkou rodinu

Když si velká rodina přeje malý dům, ve kterém bude mít každý člen své soukromí, musí architekt vymyslet něco opravdu výjimečného. Podívejte se s námi dnes na křížový dům... Číst více →



Rodina bydlí v dřevostavbě za Brnem. Prozradili, proč nemají TV v obýváku

Čtyřčlenná rodina se přestěhovala z prostorného bytu do dřevostavby. Jaké jsou jejich pocity po pěti letech a co by dnes udělali jinak?.. Číst více →