HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Manželé Silvie a Jaroslav už před několika lety učinili zásadní rozhodnutí: „Děti v paneláku vychovávat nechceme.“ Rozhodli se pro elegantní, extra rychlé a kvalitní řešení svého bydlení – postavili si dřevostavbu. Se dvěma syny teď spokojeně žijí v menším městě v blízkosti Prahy. Jak se jim v domě bydlí a jaké zkušené rady by dali lidem, co se teprve stavět chystají? To se dozvíte v dnešním článku, který je navíc obohacený o krásnou fotogalerii domu.


Reference na firmu Wolf Haus
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Co obnáší dřevostavba ušitá na míru? Pečlivý výběr pozemku, do detailu vypracovaný projekt a správnou volbu dodavatele. To jsou podle zkušených manželů Silvie a Jaroslava tři zásadní kroky k úspěšné stavbě každého domu. Přečtěte si pár rad, které s námi ochotně sdíleli.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Homola

Popis dispozice

Tato dřevostavba byla postavena na základě individuálního projektu, který si majitelé navrhli sami společně s architektem. Do domu se vchází hlavním vstupem do zádveří a odtud dále do chodby, která člověka uvede do hlavního prostoru. Po levé straně se nachází samostatný záchod, technická místnost a schodiště do prvního patra. Napravo se otevírá velký prostor, kde se nachází jídelna s kuchyní a obývacím pokojem. Jídelnu a schodiště odděluje zajímavý interiérový prvek – zděná příčka, která šikovně odděluje prostor a funguje dobře i jako akumulační hmota.

V přízemí se nachází vedle kuchyně ještě jedna místnost, která v současné chvíli slouží jako herna pro děti, do budoucna se může využít pro pracovnu či hostinský pokoj, na stáří případně jako ložnice. K tomuto pokoji náleží také koupelna a šatna. V prvním patře je potom ložnice, dva dětské pokoje, koupelna a záchod. Součástí stavby je i přilehlá garáž.

Co vás vedlo k tomu postavit si nový dům?

Silvie: Pocházíme s manželem oba z Moravy, ale potkali jsme se v Praze, kde jsme spolu nějakou dobu bydleli v bytě na sídlišti. Když jsme však začali plánovat rodinu, shodli jsme se, že naše děti bychom v paneláku vychovávat nechtěli.

Jak jste si vybírali místo svého nového domova?

Silvie: Výběru místa jsme věnovali hodně času. Vybírali jsme si z několika pozemků, ale vždycky tam byl nějaký problém – buď špatná příjezdová cesta, věcná břemena nebo to byla obec bez většího zázemí. Pak jsme přijeli na tohle místo a říkali jsme si, že kdyby se to tu jednou prodávalo, tak že určitě nebudeme váhat. A za půl roku bylo naše přání vyslyšeno! Koupili jsme náš vysněný pozemek a postavili tu jeden z prvních domů.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Jaké byly vaše představy o budoucím bydlení? A jak se liší oproti nynější realitě?

Jaroslav: Chtěli jsme bydlet v menším městě s dobrým zázemím, pěknou přírodou a zároveň s dobrou dostupností do Prahy. A rozhodně jsme nechtěli jít do satelitu. To se nám všechno naplnilo. Máme to blízko do centra městečka a zároveň jsou tu krásné lesy, louky a klid. Místo má tedy vše, co jsme očekávali. Jen by tu mohlo víc pršet! Co se ale rozhodně rozešlo s našimi představami, byl rozpočet. Do toho původního jsme se vůbec nevešli. Zjistili jsme, že abychom si postavili něco, co se nám bude líbit a co naplní naše sny, budeme muset rozpočet značně navýšit. Ale byla to pro nás investice na celý život, takže jsme do toho šli.

Řešili jste s pozemkem nějaké komplikace?

Jaroslav: Bohužel ano. Museli jsme dělat větší terénní úpravy, než jsme si původně mysleli. Znamenalo to navozit na pozemek asi 120 „tatrovek“ zeminy. S tím jsme opravdu nepočítali. Náš architekt špatně posoudil terén a navrhl nám dům na rovný pozemek. Když ale přijela geodetka zaměřovat základovou desku, zjistili jsme, že ve skutečnosti je celkové převýšení pozemku 3 metry. Takže se muselo navézt hodně zeminy i betonu a základová deska nás stála o půl milionu korun více, než bylo původně v plánu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Na co by si podle vás tedy měli budoucí stavebníci dát pozor při výběru pozemku?

Silvie: Určitě bych všem doporučila, aby hned od začátku konzultovali celý projekt s geodetem. Aby pomohl zvážit už při samotném návrhu všechny terénní úpravy a budoucí vzhled zahrady a pozemku. Protože ty náklady se pak mohou vyšplhat opravdu vysoko. Nebo nezbydou finance na to, co je naplánované. A ještě mě napadá jedna rada pro lidi, kteří mají nebo plánují mít děti. Aby si zjistili, jak je to v daném místě s kapacitami škol a školek. Například tady u nás jsou teď školy naprosto přeplněné a musíme syna vozit do jiného města.

Podlahové topení v dřevostavbě

Kdo vám vymyslel a zpracovával projekt?

Silvie: Na projektu domu jsme si dali hodně záležet. Promýšlela jsem to opravdu do posledního detailu a doporučuju to tak udělat všem. Návrh domu jsme dělali s brněnskou architektonickou kanceláří a náš architekt už ze mě byl asi nešťastný, protože jsme to spolu řešili skoro rok. Řešila jsem s ním i ty nejmenší detaily, například kam se v interiéru vejdou kuchyňské skříňky a knihovna. Někdy i 10 cm může hrát velkou roli a může to později znamenat velké a zbytečné výdaje navíc. Bylo to náročné, ale jsem za to teď ráda, protože je to zkrátka přesně podle našich požadavků. A dům je promyšlen také tak, že na stáří budeme moc obývat jen spodní patro, abychom nemuseli chodit do schodů. Spodní pokoj je velmi variabilní. Teď je tam herna pro děti, mají tam všechny hračky a mohou běhat pohodlně ven na terasu. Do budoucna můžeme pokoj využít jako pracovnu, pokoj pro hosty nebo ložnici.

A co stavební povolení? Jak u vás proběhl proces jeho vyřizování?

Jaroslav: Byly tu velmi striktní regulativy na sklon a typ střechy. Původně bylo povolené jen podkroví, ne plnohodnotné druhé podlaží, jak jsme chtěli. Náš architekt pak ohledně toho komunikoval přímo s architektem města a nakonec to vyšlo.

Podle čeho jste si zvolili dodavatelskou firmu?

Jaroslav: Dodavatele jsme si vybírali velmi pečlivě. Chtěli jsme dřevostavbu z prefabrikovaných panelů, ne staveništní montáž. V době před 7 lety, kdy jsme stavěli, to moc firem neumožňovalo. Dalším požadavkem bylo stavět podle individuálního projektu. Taky jsme si zjišťovali, jak je firma stabilní, jak dlouho je na trhu, jak je spolehlivá a jakou dává záruku. A z toho nám vyšel nejlépe právě Wolf Haus. Je to firma s tradicí, má matku v Německu, staví ve Švýcarsku a po celé Evropě, což je pro nás známka velké spolehlivosti. Známí s nimi stavěli dva roky před námi a byli velice spokojení. Navíc dodávají do stavby kvalitní okna a materiály do obvodového pláště, na což jsme taky hodně dbali, protože to jsou věci, které se později nedají tak snadno měnit.

Prohlédněte si celou stavbu v naší fotogalerii.

Stavěla vám firma dům na klíč?

Silvie: Ano, jen pár věcí jsme si zařizovali dodavatelsky sami: dveře, schodiště a dřevěné exteriérové obložení. A na základovou desku nám realizační firma doporučila dodavatele, v té době ji ještě nedělali jako součást dodávky. Jediné, z čeho jsme nebyli příliš nadšení, byla nabídka standardů pro vybavení koupelen. Ale kvůli záruce jsme to nakonec udělali s dodavatelskou firmou.

Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky?

Jak dlouho trvala výstavba?

Jaroslav: Celkově asi půl roku, do země se koplo v září a v březnu následujícího roku jsme se už stěhovali. Samotná hrubá stavba vyrostla za pouhé 3 dny – první den první patro, druhý den druhé patro a třetí den střecha. Dnes už je to běžná praxe, ale tehdy před těmi sedmi lety to bylo jako v nějakém sci-fi filmu.

Co vlastně rozhodlo o tom, že si postavíte dřevostavbu?

Silvie: Právě ta rychlost výstavby. Náš původní byt jsme prodali, abychom měli peníze, a přestěhovali jsme do pronájmu, který jsme nechtěli zbytečně příliš dlouho platit.

Jaroslav: A také úspornost domu. Líbilo se nám, že jsou dřevostavby energeticky efektivní. Náš dům je nakonec na spodní hranici nízkoenergetického standardu, pasiv nám unikl jen o kousek. Ale důležité je pro nás hlavně to, že protopíme opravdu málo. Ročně je to zhruba okolo 20 až 25 tisíc korun.

Mladá rodina bydlí ve vzorovém domě blízko Prahy. V čem jim dispozice 5+kk tolik vyhovuje?

Jste se stavbou spokojeni i po konstrukční stránce?

Jaroslav: Určitě ano, technologie dodavatelské firmy se nám líbila už od začátku. Co jsme hodně řešili, bylo odhlučnění a zvuková izolace. Trvali jsme na tom, aby v obou patrech byla betonová vrstva v podlaze. Běžně se to nedělá, nicméně jsme za to dnes opravdu rádi. I když děti nahoře dupou, není to dole skoro slyšet.

Jaký jste si zvolili systém vytápění?

Silvie: Topíme kondenzačním plynovým kotlem a máme i solární panely s akumulační nádrží na 250 litrů. V domě jsou radiátory, ale kdybych se znovu rozhodovala, asi bych si dala podlahové topení. Alespoň do části domu. Tehdy nám to moc nedoporučovali, ale dnes by mi to přišlo praktické. Taky jsme zvažovali krb. Původně jsme ho chtěli, ale protože máme rekuperaci, tak jsme řešili, jak to skloubit. Nakonec jsme se rozhodli krb nepořizovat a ani nám to nechybí.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Rozhodli byste se dnes stejně, pokud byste stáli znovu na začátku?

Jaroslav: Ano, určitě bychom se rozhodli stejně. Jsme velice spokojení s výběrem pozemku, návrhem domu i s jeho realizací.

A je přece jen něco, co byste dnes řešili jinak?

Silvie: Už jsem zmiňovala to podlahové topení a terénní úpravy pozemku, ty bych bývala řešila od začátku s geodetem a nechala bych si udělat kompletní návrh zahrady, plotu i základů. Kdyby to tehdy bylo možné, přála bych si pod domem sklep. A technickou místnost bych zvětšila. Pořád jsme ji chtěli zmenšovat, ale dneska bych ji udělala mnohem větší, aby se mi tam pohodlně vešla i pračka a všechno potřebné. V bočním pokoji bych taky udělala podlouhlé okno, ale to jsou opravdu detaily. Myslím, že je zkrátka výhodné dát si práci s výběrem pozemku a návrhem domu a konzultovat to s více lidmi. A je určitě dobré ptát se na zkušenosti těch, kteří už stavěli.

Máte ještě nějaké plány s domem a pozemkem do budoucna?

Jaroslav: Plány určitě máme, hlavně venku. Chceme postavit zahradní domek, zastřešené stání pro druhé auto a terasu s pergolou. A pak taky dřevník, ohniště, zídku a záhonky. A třešničkou na dortu by měla být třešeň, kterou chceme na zahradě zasadit.

Moc děkujeme Silvii a Jaroslavovi za příjemnou návštěvu i všechny zkušené rady a přejeme jim příjemné bydlení v jejich krásné dřevostavbě.

Informace o stavbě:

Dispozice: 5+1
Zastavěná plocha: 168 m2
Užitná plocha: 210 m2
Konstrukční systém: prefabrikované sendvičové panely
Doba provedení hrubé stavby: 3 dny
Stavbu provedla firma: WOLF SYSTEM, spol. s.r.o.


Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte ONLINE KURZ, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor. více informací »


Vydáno dne:
27.07.2018

Photocredit: Jan Homola

15

Jak se vyznat v konstrukčních systémech dřevostaveb

Konstrukčních systémů dřevostaveb je celá řada, který je ale ten nejlepší?.. Číst více →



Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Domov pro mladou rodinu: Nenápadná, ale dobře vymyšlená dřevostavba

Chtěli hezké bydlení, které by jim pomohl navrhnout architekt, i když měli ze začátku obavy, že to bude stát hodně peněz. Jak to celé dopadlo se dozvíte zde... Číst více →



První interaktivní on-line kurz o stavbě domu je na světě!

Nový unikátní kurz Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení vás seznámí s tím, co vás při stavbě domu čeká, na co si dát pozor, i jak šetřit peníze... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Kam sahají nejvyšší dřevostavby světa? Mají až desítky pater!

Přemýšlíte, jakých výšek mohou dosahovat budovy ze dřeva? Pojďte se podívat na přehled nejvyšších dřevostaveb světa... Číst více →



3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Dvojbungalov ze dřeva – virtuální prohlídka s 360° videem

Jak řešit dvougenerační bydlení v dnešní moderní době? Nechte se inspirovat touto dřevostavbou. Pojďte ji s námi virtuálně navštívit a prohlédnout si ji z perspektivy 360 stupňů... Číst více →



Dřevostavba s duší umělce

Dřevostavba pro výjimečné lidi – jak asi vypadá? V garáži Jaguár a na zahradě jacuzzi? Vůbec ne. Přečtěte si rozhovor se skvělým a skromným umělcem, který má rád krásné věci, ctí tradice a přírodu... Číst více →



Dřevostavba z katalogu vytvořila útulný domov mladé rodině. Jak se v ní žije?

Jak probíhá stavba dřevostavby na klíč podle typového projektu? Navštívili jsme dům Beáty a Martina, kteří nám prozradili všechny detaily. Podívejte se na jejich dům zblízka... Číst více →