HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ztracené bednění nahradil lepším systémem. Navíc si Jiří ušetřil týdny práce

Stavebník Jirka nahradil ztracené bednění výhodnějším systémem. Hodí se i pro jílovité podloží, se kterým se na svém pozemku potýkal. Po náročných 13 měsících hledání vhodného pozemku narazili manželé z Plzeňska na parcelu, která konečně odpovídala jejich představám. Netušili však, že bude podmáčená a nestabilní kvůli jílovitému podloží až do hloubky 4 metry. Jak si s celou situací poradil a proč nepoužili klasické ztracené bednění?


Ztracené bednění
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří P. (se souhlasem)

Pane Jiří, jaká je zastavěná plocha domu?

Celková zastavěná plocha je 125 m2. Máme i sklep a ten je taky těch 125 m2, takže opravdu celý dům je kompletně podsklepený. Na podzim chceme prodat byt v Praze, pak se sem přestěhovat a bydlet ve sklepě. Ale to uvidíme, jak to půjde. Celý proces je teprve před námi.

A kde bydlíte teď, když už máte koupený pozemek?

Tři roky bydlíme v karavanu, takže jsme jak nomádi. Vydržíme tady od března do listopadu, potom už se tady moc bydlet nedá. Ne, že by se to nedalo vytopit, ale karavany mají takovou izolaci, že nám to za tři dny sežere bombu a ta stojí 500 Kč. Není to nic levného.

Podmáčený pozemek a nestabilní podloží. Skutečný stav stavebního pozemku zjistili až po jeho koupi

Takže na zimu vždy odjíždíte do Prahy?

Ano, zima nás odsud vyhnala. Vždycky jsme byli od konce listopadu do března v Praze a těšili jsme se, až zase budeme moct vypadnout sem a bydlet ve sklepě.

Až budete bydlet ve sklepě, neumrznete tam přes zimu, když ještě není dům hotový?

Letos to máme tak, že elektřina je ve sklepě natažená, stejně tak je tam instalovaná i sanita. Budeme tam mít jedna krbová kamna a budeme si topit dřevem. Máme sklep, který je ponořený 1,6 m v zemi, takže máme nejdokonalejší izolaci, jaká může existovat. Je to izolované a ještě je tam 6 cm extrudovaného polystyrenu. Stačí přidat trošku chrastí a máme vyhřáto. :)

Kdo všechno byl zainteresovaný ve vašem projektu?

Měli jsme tady stavební geology, kteří dělali geologický průzkum, dále geodety, kteří vytyčovali stavbu. Ti tady byli čtyřikrát, protože jsem nic nechtěl nechat náhodě. Dále paní projektantka, statik, stavební dozor a pak to byla de facto řemesla. Největší akcí, která tady proběhla, byly výkopové práce. 

Když tedy začneme základovou deskou, jak byste popsal průběh výstavby?

Šli jsme do stavby s tím, že jsme nechtěli být jakýmkoli způsobem odfiltrovaní od magnetického pole Země, takže jsme nepoužili ocelové, ale čedičové kari sítě.

Jaký mezi kari sítěmi pociťujete rozdíl?

Funkce i pevnost jsou stejné, ale práce je daleko příjemnější. Ocelovou kari síť musí usazovat dva až tři lidi a docela se nadřou, ale ty čedičové jsou lehké, pružné, takže je odnesete v prstech. Přitom mají mechanické vlastnosti „šestky“ roxoru. Máme příjemný pocit, že to originální prostředí místa není ničím narušené. Statik nám to taky schválil a cena je prakticky srovnatelná. Navíc jsem si to nemusel nechat dovážet kamionem, prostě jsem hodil zahrádku na střechu auta a odvezl si celých 125 m osobním autem.

A základovou desku jste dělali v kolika lidech?

Desku jsme udělali ve třech lidech – soused, moje žena a já. Pronajal jsem si v půjčovně vibrační lištu, kterou jsem to sjížděl. Shrabali jsme to lopatou, bylo to fantasticky rovné a uteklo to někde maximálně o 3 cm. Následně jsme to lepenkou zaizolovali. Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat stěny ze ztraceného bednění, což je běžná technologie.

Aktuální ceny ztraceného bednění z plastu i betonu si můžete srovnat zde.

Jak jste ztracené bednění nahradili?

Jiným systémem. Domluvil jsem se s kamarádem, že mi udělají projekt a pronajmou mi veškeré bednění. Na jednu stranu to byla nádherná práce, ten systém je jako vymakané puzzle. Negativum je, že jedna deska váží 90 kg a když máte bednit a délka stěn je asi 50 m plus příčky... Bednili jsme dohromady 80 m na délku x 2,5 m na výšku. Vysokozdvižnými vozíky to naložili na kamion, který mi to dovezl na místo. Ale ve finále nelituji. Jsme s tímto systémem spokojení.

Jak jste tedy s tak velkými panely manipulovali?

Tady na vsi jsem musel sehnat vysokozdvižný vozík, ale funguje tu venkovská pospolitost, takže majitel strojírny řekl, že když je tady s vozíkem jediný, je to v podstatě jeho povinnost jej půjčit, když jej lidi potřebují. Přijel na pozemek, vyložil to a měli jsme na okraji pozemku 7,5 tuny panelů, ze kterých jsme měli postavit bednění. Sehnal jsem si pár kamarádů, kteří mi pomohli. Večer jsme byli na pokraji zoufalství, že to nezvládneme, protože ještě v deset hodin večer jsme dodělávali bednění a ráno měl přijet mix s betonem.

To mohlo být docela stresující. Jak to dopadlo?

Nakonec to naštěstí klaplo, mix přijel a za 40 minut byla polovina domu vylitá. To byly skokové změny. Dlouho se nic nedělo a najednou jsme měli půlku domu. Čekali jsme 48 hodin, abychom mohli odbednit a přesunout panely na druhou půlku domu. Půjčili jsme si totiž jen půlku bednění a radši jsme to přeskládali, abychom tady nemuseli jezdit dvěma kamiony.

Kdy přišel čas na zaizolování spodní stavby?

V říjnu. Od té doby se pářeme s izolací proti vodě a radonu. Museli jsme dávat dvojitou izolaci a když jste ve výkopu, kde je 40 cm mezi stěnami, tak to není žádná radost. Včera večer jsme to dokončili, já jsem dolepoval poslední pásy a žena lepila po celé délce polystyren. Udělal jsem si z ní kvalifikovaného dělníka. :)

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Co byste doporučil lidem, kteří si svépomocí staví základovou desku?

V první řadě ať si pořídí pořádné holínky. A pokud se někdo rozhodne dělat si desku svépomocí, tak považuji za důležité mít u toho někoho, kdo už to někdy dělal. Ať se lidé nebojí dělat si bednění základové desky sami, ale ať opravdu dbají na to, aby to měli naddimenzované. Protože není nic horšího, než když přijede mix, vylije tam beton a on se jim odněkud vyvalí. Pokud to budou dělat sami, ať udělají bednění, šalování základové desky opravdu důkladně.

A co když se třeba mix nedostane na pozemek?

Co se týče dodávky betonu, pokud se mix nedostane až přímo na pozemek, což se klidně může stát, tak ať se nebojí a půjčí si pumpu. Je to sice třeba 10 000 Kč navíc, ale hodně to zrychlí práci. Pumpa dokáže beton rychle a efektivně dopravit, takže odpadá ježdění s kolečky a podobně. Hlavně má dosah 30 m, takže to může klidně být i ze vzdálenější komunikace. Musím říct, že když jsem viděl ceny za pronájem pumpy za hodinu, ježily se mi z toho vlasy. Ale ve chvíli, kdy jsem to udělal, jsem se ujistil, že to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat.

Velice děkujeme Jiřímu za rozhovor pro portál Dřevostavitel a přejeme mu, ať výstavba jejich rodinného domu dopadne na výbornou.

Photocredit: Jiří P. (se souhlasem)

3

Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Ztracené bednění, tradiční a systémové: Cena vs. čas

Při betonování si nezapomeňte vytvořit formu neboli bednění. Jaké jsou možnosti i aktuální ceny ztraceného bednění naleznete zde... Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – vyberme správný stavební pozemek

Víte, co všechno je se stavebním pozemkem spojeno a na co si máte dát u jeho koupě pozor? Přečtěte si více informací v článku... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: pozemek, který vám zaručí zdraví a dlouhověkost

Pouze na zdravém pozemku můžete vybudovat zdravý a šťastný domov. Jak takový pozemek poznat, vám poradíme v našem článku... Číst více →



Prověření stavebního pozemku před jeho nákupem nebo výstavbou je zásadní

Plánujete výstavbu rodinného domku? Nebo jste teprve na začátku a máte v plánu koupit stavební pozemek? Co všechno prověřit se dozvíte v následujícím článku... Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Podmáčený pozemek a nestabilní podloží. Skutečný stav stavebního pozemku zjistili až po jeho koupi

Koupit pozemek a postavit si dům. Zní to prostě? Podle slov pana Jiřího to bylo velmi náročných 13 měsíců, na které pravděpodobně nikdy nezapomene... Číst více →



Českou technologii na výrobu silnic používají v Německu. U nás o ni zájem není

Nový typ povrchu používaný pro tvorbu chodníků i cest se ukazuje jako efektivní alternativa k dnes hojně využívané zámkové dlažbě. V čem jsou jeho přednosti?.. Číst více →



Ceny stavebních pozemků přiměly mladý pár stavět na skále. Rozhodnutí však nelitují

Dostupnost stavebních pozemků se bude v následujících letech snižovat. Velké parcely nebudou pro střední třídu finančně dostupné a k mání budou pouze ty menší nebo ty s nestabilním podložím. Jak se s tímto problémem popral mladý pár zapálených designérů?.. Číst více →