HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Komentář: Ať se dřevostavba klidně rozpadne

Takřka pod každým článkem o dřevostavbách publikovaným na některém z větších zpravodajských serverů najdete diskusní příspěvky typu: dřevostavba se rozpadne za pár let, investovat do dřevostavby může jen blázen, sežerou ji brouci nebo odnesou krtci. V tomto článku vás nechci vysilovat argumentací, proč tomu tak není. Zkusme se na to podívat z druhého pohledu: Jak dobré by to bylo, kdyby se dřevostavba opravdu za pár desítek let rozpadla?

Stará rozpadlá dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Určitě jste zaznamenali obrovský pokrok, který se v posledních letech ve stavebnictví odehrál. Porovnejte si například okna, která byla na trhu před 25 lety se současným standardem kvalitních trojskel, a hned víte, o čem zde budu psát. Začnu tedy řečnickou otázkou: Je dům postavený před 25 lety nový nebo starý? A chtěli byste v něm bydlet?

Pokud takový dům koupíte a předchozí majitel v něm doposud neprovedl žádné renovace, čeká vás pravděpodobně hloubková rekonstrukce od zateplení, přes výměnu oken až po instalaci nového topného systému. A co když zdědíte ještě o pár let starší vícegenerační dům? Není to dnes už spíše za trest? Co s ním? Nebylo by opravdu lepší, kdyby se rozpadl? Jednak takovou užitnou plochu domu zdaleka nepotřebujete, druhak se vám z nákladů na jeho provoz protočí panenky.

Bude Vás zajímat: Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Stále máme tendenci budovat věčné hodnoty a vybudované statky předávat svým potomkům. Stejně jako my dnes nestavíme vícegenerační domy, tak jako naši rodiče, ani naši potomci nepůjdou přesně naší cestou. Kdo ví, co bude za 30 let? Co když daň z nemovitosti vyroste do astronomických částek a pozemky budou drahé, jako jsou třeba v Japonsku? Nebo co když se změní styl bydlení a mladé rodiny začnou bydlet společně v jednom velkém domě, tak jak to známe například ze seriálu Přátelé?

To dnes můžeme jen hádat a předvídat, jisté však je, že dům postavený dnes, bude za 30 let opět zastaralý. Jeho hodnota na trhu bude mnohem nižší, než bude hodnota aktuálních novostaveb, protože budou pravděpodobně všechny postaveny v pasivním standardu a váš dům bude v porovnání s nimi spotřebovávat neskutečné množství energie a nebude připraven na aktuální technologické trendy. Klidně se s vámi vsadím, že si naši potomci stejně budou chtít postavit dům podle svého.

Bude Vás zajímat: Mobilní dřevostavby

Proto by se mi opravdu líbil takový dům, který by nebyl na věčnost, ale po 50 letech by se třeba rozpadl. Dokonale by totiž sloužil svým majitelům a pak by jednoduše dosloužil. Ideálně by se takové domy vyráběly z materiálů, které se dají recyklovat, nebo snadno shoří. Rovnou bychom tím vyřešili otázku pozůstalosti, tak jako to dělali staří indiáni. Po smrti kohokoli z indiánského kmene byl všechen jeho majetek spálen. Myšlenku to mělo prostou: zamezit tomu, aby měl kdokoli prospěch z něčí smrti.

Nemyslíte, že by to v mnoha rodinách ušetřilo dlouhá léta právních sporů? Podělte se námi o Vaše názory na toto téma v diskusi.

Vydáno dne:
21.01.2013

63

Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Americké dřevostavby: Jak vypadají? Máme fotky!

Navštívili jsme přehlídku pěti luxusních amerických dřevostaveb.. Číst více →



WikiHouse – vytiskněte si vlastní dům

Máte internet? Pak stačí už jen CNC linka a můžete mít vlastní dřevostavbu... Číst více →



Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát více vlhkosti než dřevomorky

Jakou mají dřevostavby životnost? Na tuto často kladenou otázku ohledně.. Číst více →



Návod: Jak ochránit dřevo napadené houbami nebo hmyzem?

Poradíme vám, jak sanovat dřevo napadené červotočem nebo houbami.. Číst více →



4 rady, jak předejít největším chybám u vaší dřevostavby

Jaké jsou u dřevostaveb největší chyby a jak se jim vyvarovat?.. Číst více →



STK na auto máte. Váš dům kontrolu nepotřebuje?

Automobily prochází přísnými kontrolami. Domy by měly také!.. Číst více →



Dřevo, vlhko a plísně. Jak se žilo v historických japonských domech?

Japonské domy bývaly plné plísní a aby se v nich dalo žít, zavedli Japonci několik netradičních pravidel. Máme pro vás pravdivou historii japonské architektury... Číst více →



Co je to standardní dřevostavba a kolik stojí?

Jak vypadá standardní dřevostavba a co od ní můžeme očekávat? A kolik bude stát? Dozvíte se z průzkumu českého trhu dřevostaveb... Číst více →



5 mýtů o dřevostavbách: Hoří rychleji než zděné domy?

O dřevostavbách se toho povídá hodně. Mají nižší životnost. Zničí je houby. Rychle shoří. Nic z toho není pravda. Vysvětlíme proč... Číst více →