HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Výroba levitující postele 180x200 podle Pepy Libického jen za 3 100 Kč – postup

Navštívili jsme slavného televizního moderátora Pepu Libického v jeho krásném domku u Staré Huti, který si zrekonstruoval vlastníma rukama. Poté, co dílo úspěšně dokončil, přišlo na řadu zařizování interiéru. A jak už je u Pepy zvykem, nemohlo tomu být jinak než opět svépomocí. Udělal si na nás čas pro krátkou reportáž, v níž nám představil nejzajímavější část interiéru – manželskou postel 180 × 200 cm, která jakoby se vznášela nad zemí. Prozradil nám nejen detailní postup její výroby svépomocí, ale i veškeré použité materiály. Když přiložíte ruku k dílu, vychází celková cena takové luxusní postele ze smrkového masivu jen na 3 100 Kč.


výroba postele 180x200 svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Drevostavitel.cz

Moderní nábytek za hubičku

Pepa Libický si na vlastní zahradě přestavěl starý kurník na útulný domek a vybavil jej moderním nábytkem, který si vyrobil svépomocí. Tím jednoznačně nejzajímavějším je levitující postel, na jejíž postup výroby jsme se proto Pepy zeptali více dopodrobna. Sehnali jsme pro vás také fotodokumentaci, kterou naleznete v naší galerii.

Začínáme. Jaký materiál budeme potřebovat k výrobě postele?

Základem budou smrkové KVH fošny o dvou velikostech profilů. Celkem bude potřeba:

  • 8 ks KVH fošen 140 × 40 mm o délce 2 m,
  • 12 ks KVH fošen 100 × 40 mm o délce 2 m,
  • konstrukčními vruty 5 × 100 mm a 5 × 150 mm.

Aktuální ceny KVH fošen naleznete zde.

Nejprve budeme vyrábět základ postele (ve finále bude skrytý a díky tomu postel vypadá, jako by se vznášela) a potom samotný rám postele. KVH fošny nejprve seřízneme na potřebné délky (viz níže), očistíme a zabrousíme hrany, nařezané fošny pak sešroubujeme konstrukčními vruty ideálně už na místě, kde bude postel stát. Vznikne tak základní nosná konstrukce tvaru obdélníku. Vzhledem k tomu, že se jedná o postel bez roštu, připravíme si také vlastní „lamely“, které vytvoří žebra postele. Postup je jednoduchý a shrnuli jsme ho pro vás do 10 bodů.

A. Tvoříme základ levitující postele (100 × 160 cm), který bude užší a menší než rám postele

1. Zakrátíme si KVH fošny (140 × 40 mm) na délky 160 cm (potřebujeme 2 kusy) a 92 cm (5 kusů). Délka kratších fošen 92 cm se vzala tak, že od budoucí délky základu postele (100 cm) jsme odečetli 8 cm, což je tloušťka materiálu (4 cm) na každé straně. Posléze hrany nařezaných fošen začistíme a zabrousíme brusnou houbičkou.

2. Na místě, kde bude budoucí postel stát, si jednotlivé díly provizorně poskládáme na podlahu. Jednotlivé kusy sešroubujeme aku šroubovákem a konstrukčními vruty (5 x 100 mm).

B. Vyrobíme si rám postele (180 × 200 cm)

3. Na samotný rám postele si nařežeme dvě KVH fošny (100 × 40 mm) na délku 200 cm. Na příčníky nařežeme šest KVH fošen na délku 172 cm (od budoucí délky 180 cm jsme opět odečetli 8 cm, což je tloušťka materiálu – 4 cm na každé straně). Opět začistíme hrany nařezaných fošen.

4. Postel bude bez roštu, tudíž si z těchto fošen vytváříme zároveň patro i rám pod matraci. Jednotlivé kusy si opět provizorně poskládáme na podlahu a sešroubujeme.

5. Jelikož vyrábíme něco jako tzv. lamelový rošt, nařežeme si nyní 14 „lamel“ na délky 45 cm (opět z KVH fošen o průřezu 100 × 40 mm). Opět začistíme hrany smirkovou houbičkou.

6. Těchto osm „lamel“ umístíme do středu postele, kde bude největší zatížení. Zbylých šest rozdělíme na krajní strany (tři lamely na každou stranu). Lamely rozmisťujeme tzv. cikcak. Přesné rozmístění si prohlédněte zde. Opět sešroubujeme aku šroubovákem.

7. Spodní základ postele a rám následně umístíme na sebe, posuneme na finální místo a sešroubujeme k sobě delšími konstrukčními vruty (5 × 150 mm). Díky tomu, že je základ, na němž postel stojí, menší než samotný rám, bude postel ve výsledku vypadat, jako by visela ve vzduchu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

C. Výroba tří bočnic levitující postele

8. Na výrobu bočnic použijeme stejné rozměry KVH fošen, jako jsme použili při výrobě základu levitující postele (140 × 40 mm). Potřebujeme dvě bočnice v délkách 2 metry a třetí bočnici o délce 180 cm.

9. Jednotlivé kusy bočnic posléze přišroubujeme k rámu postele tak, aby lícovaly se spodní hranou rámu. Shora tak zbyde 4 cm místa na usazení matrace.

10. Pokud stejně jako Pepa Libický chcete, aby postel měla i podsvícení, nezapomeňte si vybrat místo u zásuvky. Na podsvícení použijte LED pásek, který nalepíte na základovou část postele.

Na takto připravenou konstrukci stačí umístit matraci a máme hotovo.

Moderátor Pepa Libický znovu boduje. Navštívili jsme jeho tiny house u Staré Huti

Zaujala vás tato levitující postel? Co takhle vyrobit si další krásný nábytek nebo se pustit do většího projektu? Libovky Pepy Libického sledujte každou neděli po obědě na Primě.

Vydáno dne:
14.10.2023

Photocredit: © Drevostavitel.cz

4

Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Vybíráte novou postel? Postel z masivu je určitě správnou volbou. Podívejte se na 7 kroků, které vám pomohou... Číst více →



Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Přemýšlíte, zda ušetřit místo v malém prostoru rozkládací postelí s úložným prostorem, nebo sklápěcí postelí? Přečtěte si, jaké výhody i nevýhody obě varianty mají i jaká je jejich aktuální cena... Číst více →



Loftová postel aneb jak doma stylově ušetřit místo

Inspirujte se v článku s foto návodem, jak si vlastnoručně smontovat loftovou (vyvýšenou) postel ze dřeva. Díky této posteli se budete cítit, jako byste spali na obláčku, a zároveň ušetříte spoustu užitného prostoru v místnosti... Číst více →



Vyrobte si postel z palet – návod, tipy, inspirace a cena

Chcete mít krásnou postel za pár korun? Vyrobte si sami doma postel z palet. Jak na to? Pár skvělých tipů a návod pro vás máme v tomto článku... Číst více →



Loftová postel jako originální inspirace pro malé bydlení

Loftové postele se stávají čím dál častějším prvkem malých bytů s vysokými stropy. Je to originální způsob, jak docílit oddělené ložnice i na malém prostoru. Ideální řešení... Číst více →



Dřevěná loftová postel – návod na její výrobu svépomocí v 10 krocích

Chystáte se na rekonstrukci a bojujete s nedostatkem místa? Zvažte loftovou postel, která dobře vypadá a ušetří vám i mnoho prostoru!.. Číst více →



Moderátor Pepa Libický znovu boduje. Navštívili jsme jeho tiny house u Staré Huti

Navštívili jsme s redakcí domek Pepy Libického, který přestavěl ze starého kurníku. Využijte jedinečné příležitosti nakouknout k Pepovi domů... Číst více →



Pokládka podlahových elektrických rohoží svépomocí – návod od moderátora a profi kutila Pepy Libického

Elektrické podlahové vytápění zvládne instalovat svépomocí téměř každý. O to spíš, pokud bude mít před sebou fotodokumentaci postupu a podrobný návod od jednoho z nejšikovnějších českých kutilů Pepy Libického... Číst více →