HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Levný plyn vyrobíte snadno díky zařízení za 5 tisíc – podrobný návod

Ceny plynu v letošním roce zamávaly rozpočtem nejedné domácnosti. Naštěstí se vždy najdou šikovní kutilové, kteří svojí důmyslností najdou způsob, jak si v obtížné době poradit. Levný plyn si můžete vyrobit doma z obyčejných odpadků zadarmo a navíc vám jako jediný odpadní produkt zbyde prvotřídní hnojivo. Jak na to? Jeden z našich čtenářů se s námi podělil o osvědčený návod, jak lze svépomocí ze tří obyčejných plastových sudů vyrobit domácí bioplynovou stanici. Podívejte se na podrobný návod, jak si jednoduše sestavit bioplynovou stanici za pár tisíc korun a ušetřit tak na energiích.


Vyrábějte si plyn zdarma díky jednoduchému zařízení za 5 tisíc
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Unsplash (free licence)

Princip bioplynové stanice, levné výrobny plynu

Bioplyn není žádný přelomový objev. Vzniká přirozeně při rozkladu organického materiálu, bez přístupu vzduchu za pomocí chemických procesů hydrolýzy a metanotvorných bakterií. Jak už název bakterií napovídá, bioplyn je tvořen převážně směsí metanu (CH4) v koncentraci 40–75 %.

Dále obsahuje oxid uhličitý (CO2) v koncentraci 20–55 %, vodní páry 0–10 % a jiné minoritní zbytkové plyny. Svým složením je tak velmi podobný běžnému zemnímu plynu. Pokud budete chtít vyrábět bioplyn doma, budete potřebovat pro jeho produkci palivo. Tím může být jakákoliv organická hmota, jako je například kravský hnůj nebo zbytky jídla z kuchyně. Bioodpad se následně umístí do izolované vzduchotěsné nádrže, ve které začne proces rozkladu. Díky činnosti bakterií bude docházet k postupné tvorbě plynu, který po očistění může být použit jako náhražka plynu. Zbylý odpad lze využít jako vysoce efektivní hnojivo pro vaši zahradu.

Výroba bioreaktoru bioplynové stanice z plastových sudů

V prvním kroku bude potřeba vyrobit základní konstrukci bioplynové stanice. Pro maximální úsporu financí lze využít obyčejné plastové sudy, které se používají na vodu nebo třeba na kvas. Celkem bude potřeba 3 samostatných sudů o objemu 2× 200 litrů (jeden ze sudů musí mít odnímatelné víko) a jednoho menšího sudu o objemu 100 litrů. Nádoba s odnímatelným víkem poté bude sloužit jako bioreaktor a zbylé dva sudy se využijí pro zachytávání plynu jako sběrač.

Do odnímatelného víka 200litrového sudu se poté vyvrtá otvor pro přívodní potrubí pro bioodpad (průměr 5 cm), která bude ukončena cca 15 cm ode dna sudu. Přívodní potrubí musí být ve víku opatřeno těsnicí závitovou zátkou, aby nedocházelo k úniku plynu. Tu je nutné přilepit k víku těsnicím tmelem. Dále pomocí vrtačky vyvrtáme do sudu další dva otvory. První bude u dna sudu a bude sloužit jako vypouštěcí ventil. Ten umožní snadnější vypouštění bečky. Další otvor pro přepadovou trubku bude vyvrtán těsně pod víkem. Přepadovou trubici ve tvaru S poté poskládáme z PVC tvarovek a osadíme ji ventilem. Otvor kolem tvarovky opět utěsníme tmelem.

Přesný postup jednotlivých kroků výroby bioreaktoru naleznete krok za krokem v naší galerii.

Porovnání cen použitých sudů ve článku s těsněním si můžete prohlédnout zde.

Výstup pro bioplyn a výroba sběrače  

Dalším krokem je vytvoření výstupu pro bioplyn. Ten bude zhotoven z kovových armatur 3/8 s ventily a polotuhých plastových trubek. Do odnímatelného víka bioreaktoru se vyvrtá další otvor a našroubuje se do něj ventil, který se opět utěsní tmelem. Výstupní hadice ventilu poté vede do dalšího ventilu (ventil č. 2) a až poté se připojí ke sběrači plynu. Ventil č. 2 muže být napojen na čističku síry. Při procesu biodegradace totiž vzniká krom metanu a CO2 i dostatek sirovodíku, který velmi intenzivně zapáchá. Jeho očistěním se plyn zbaví veškerého zápachu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Sběrač plynu bude vyroben z dvou zbylých sudů. U větší 200litrové bečky (sud č. 2) opět uděláme ve spodní části vypouštěcí ventil jako u předchozí nádrže. Následně jí naplníme vodou zhruba do poloviny. Doporučuje se používat chlorovanou vodu, která odradí případný hmyz. Menší bečku (sud č. 3) poté zasuneme dnem vzhůru do většího sudu.

Přesný postup zhotovení výstupu pro bioplyn a sběrače plynu naleznete v galerii.

Pro srovnání si zkontrolujte aktuální ceny plynových kotlů zde.

Přívod bioplynu do sběrače

Z 3/4 plastového vodovodního potrubí se následně vyhotoví přívod bioplynu do sběrače. Potrubí začíná přechodkou na 3/8 měděné potrubí vedoucí z bioreaktoru a následně pomocí 90° kolena je vedeno až na dno 200litrového sudu (sud č. 2.). Zde se opět pomocí dvou 90° kolen láme a je vyvedeno pod okraj dnem obráceného sudu č. 3. Než je celý tento přívod sestaven dohromady, je potřeba přidat na plastové přívodní potrubí 2 až 3 T-kusy o větším průměru. Jelikož má sběrač (sud č. 3) tendenci se při plnění plynem pohybovat nahoru a dolů, je potřeba jej stabilizovat. Pomocí vrtačky se do zmíněných T-kusů vyvrtají 4 otvory. Skrz tyto otvory se protáhnou 2 stahovací pásky, kterými se provlečou lanka. Ty se omotají po obvodu sběrače, čímž stabilizují jeho polohu.

Postup, jak upevnit sběrač bioplynové stanice, naleznete v galerii.

Propojení bioreaktoru se sběračem – dokončení a uvedení do provozu

Poté, co si přesně určíte místo, kam bioplynovou stanici umístíte, už zbývá jen vše propojit. Potrubí vedoucí plyn z bioreaktoru je potřeba napojit na přívodní potrubí do sběrače. Po otevření ventilu je nutné vytlačit co nejvíce vzduchu ze sběrače a ponořit sud na úroveň hladiny vody.

Jako palivo pro bioplynovou stanici můžete používat zbytky z kuchyně nebo případně plevel. Ten je ale nutné zpracovat přes drtičku. Velmi kvalitní a výhodné je i kravské hnojivo, které se doporučuje použít při uvedení bioplynové stanice do provozu. Poté, co se sběrač začne plnit bioplynem, je potřeba pořídit si malý kompresor pro plnění plynových bomb. Ty lze používat u plynového vařiče nebo grilu. 

V průměru lze získat z 1 m3 bioodpadu až 70–80 mplynu. Toto množství odpovídá 738–833 kWh. U malé bioplynové stanice jako je tato, lze z 6 kg odpadu vyprodukovat dostatek plynu na 2 hodiny vaření.

Postup, jak propojit bioreaktor se sběračem a uvést bioplynovou stanici do provozu, naleznete v galerii.

Co s odpadem z domácí bioplynové stanice?

Aby bioplynová stanice fungovala bez problémů, je potřeba do ní každý týden doplňovat 5–7 kg biopaliva. Současně je rovněž nutné jednou za čas spotřebované palivo z bioreaktoru vyhodit. Použité biopalivo je možné využít jako vysoce kvalitní hnojivo pro jakékoliv typy rostlin. Nezbyde vám tak žádný odpad, kterého byste se museli pracně zbavovat. Hnojivo můžete jednoduše použít pro vaše účely nebo jej prodat či darovat.

Vydáno dne:
29.11.2022

Photocredit: Unsplash (free licence)

26

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Energeticky soběstačná dřevostavba uprostřed města. Jak se v ní žije?

Žít soběstačně a ekologicky, uprostřed města, ale zároveň obklopení zelení. Zkrátka na místě, kde můžete být sami sebou. Co víc si přát?.. Číst více →



Domácí bioplynová stanice – levný plyn si můžete vyrobit doma

Levný plyn si můžete vyrobit i sami doma. Postačí vám k tomu pouze zbytky jídla nebo kravský hnůj. Jak na to se dozvíte v našem článku... Číst více →



Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů... Číst více →



Mám plynový kotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?

Vysoké ceny plynu nemusí nutně zamávat rodinným rozpočtem. Odborníci navrhli ověřené postupy, jak snížit výdaje za topení plynem... Číst více →



Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem

Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie... Číst více →



Čím topit místo plynu

Alternativní vytápění na místo plynového kotle má 3× nižší náklady. Jak uspořit desítky tisíc za vytápění ročně?.. Číst více →



Škodí norský plyn plynovým kotlům? Zjistili jsme, jak je to doopravdy s poškozenými kotli

Zprávy o poškození plynových kotlů z důvodů změny ruského plynu za norský narůstají. Souhrn všech aktuálních informací včetně řešení přinášíme v tomto článku... Číst více →