HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Zahradní jezírko patří mezi moderní trendy dnešních zahrad. Můžeme mít jezírko, ve kterém plavou ryby a na hladině kvetou lekníny, nebo ho i využívat jako zahradní jezírko na koupání. Jak správně udělat a založit zahradní jezírko? Jak probíhá stavba zahradního jezírka a jeho následné osazení rostlinami? A co když se do toho pustíme sami?


Zahradní jezírko inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pxhere CC0

Zahradní jezírko – než začneme

Jaké zahradní jezírko chceme? Bude okrasnou záležitostí na naší zahradě, nebo ho budeme chtít využívat i jako zahradní jezírko na koupání? Je místo, které jsme si pro něj vyhradili, blízko ke zdroji vody? Má na něj přístup slunce, maximálně ale pár hodin za den? Celodenní slunce jezírkům totiž nesvědčí, ideálně by na naše zahradní jezírko mělo slunce svítit cca 5 hodin denně. Jak velký prostor jsme si pro jezírko vyhradili a jak bude jezírko hluboké? A je nutné mít stavební povolení? Pro velkou dávku inspirace navštivte naši fotogalerii zahradní jezírka – inspirace.

Fotogalerie:

i Foto: Pxhere CC0, iz ma arif, Beckie Hargis, Sandy Elcombe

Stavební povolení na zahradní jezírko

Co se týče zahradního jezírka, pokud má objem do 100 m3, nepotřebujeme stavební povolení ani ohlášení. Pokud se rozhodneme pro jezírko větší, a to do 300 m2 s hloubkou do 3 metrů, budeme potřebovat stavební ohlášení. Stavební povolení a souhlas od vodohospodářského (vodoprávního) úřadu pak potřebujeme u větších zahradních jezírek, které mají více než 300 m2, nebo mají přítok a odtok. Doporučujeme však váš záměr konzultovat s místním stavebním úřadem a sousedy, abyste se vyhnuli případným komplikacím.

Jak udělat zahradní jezírko – postup na stavbu svépomocí

1. Malé okrasné zahradní jezírko – plastové

Jak si na zahradě jednoduše udělat pěkné okrasné zahradní jezírko?

  1. Docela jednoduchou možností je zakoupit zahradní jezírko plastové (tzv. prefabrikovanou plastovou nádrž), které zapustíme do země.
  2. Vyhloubíme jámu, kterou vyložíme netkanou textilií a jezírkovou fólií.
  3. Okraje fólie na břehu zapustíme do země a fólii dostatečně zatížíme.
  4. Pořídíme vodní čerpadlo, které zajistí pohyb vody v jezírku, a tím zabrání tomu, aby se voda rychle kazila.
  5. Do speciálních košů na dně jezírka umístíme okrasné rostlinky.
  6. Venkovní okolí jezírka obsypeme hlínou a kamínky a osadíme okrasnými rostlinami.
  7. Po pár dnech můžeme nasadit do jezírka i ryby, ale v menším počtu. Pozor! Velké množství ryb může totiž zapříčinit znečišťování vody.
  8. Podívejte se na ukázky do fotogalerie zahradních jezírek.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

2. Zahradní jezírko na koupání

Zahradní jezírko na koupání je poměrně náročné na stavbu i údržbu. Jak na to?

  1. Pískem či sádrou si na zvolené místo na zahradě nakreslíme tvar budoucího zahradního jezírka – jeho koupací zóny a kolem ní zóny pro rostliny.
  2. Rozmyslíme si, jaká hloubka ve které části bude (hloubka koupací části jezírka je vhodná minimálně 80–120 cm).
  3. Vyhloubíme jámu pro zahradní jezírko (s pomocí techniky) a vytvoříme v ní stupně se spádem 30 °, které zamezí sesuvům půdy. Budou také sloužit k umístění rostlin a jako schůdky pro vstup do vody.
  4. Vyhloubenou jámu zbavíme nečistot a kamenů, prosypeme vrstvou písku a důkladně udusáme.
  5. Připravíme hadice a kabely k čerpadlu a filtraci (případně i k osvětlení), které precizně zajistíme proti vlhkosti a vodě.
  6. Do jámy vložíme geotextilii, která zabrání unikání vody a ochrání jezírkovou fólii.
  7. Následně na geotextilii připevníme jezírkovou fólii, a to speciální pistolí nebo lepidlem. Na dno jezírka nasypeme písek nebo štěrk.
  8. Fólii následně přetáhneme přes okraje jámy s dostatečnými přesahy (doporučuje se minimálně 50 cm).
  9. Jezírko částečně naplníme vodou (hloubkovou koupací zónu).
  10. Zabudujeme jezírkovou technologii (čerpadla, filtrace, světla) a do košů nasázíme vodní rostliny.
  11. Upravíme a zpevníme okraje jezírka, např. štěrkem a kameny, aby nedošlo ke stržení břehu při vstupu do vody. Voda nesmí prosakovat do okolí.
  12. Jezírko postupně napouštíme vodou, ideálně v průběhu několika dnů. Následně připojíme filtraci a čerpadlo.

Postupů a možností je u zahradních koupacích jezírek mnoho. Při složitějších realizacích doporučujeme poradit se s odborníky.

Zahradní jezírka v zimě

Jak postavit zahradní jezírko, které odolá v zimě? Už při plánování musíme samozřejmě myslet i na chladné období. U větších jezírek počítejme s nezámrznou hloubkou minimálně 80 cm, pokud chceme mít v jezírku i ryby, měla by být hloubka minimálně 90–120 cm. Malá zahradní jezírka je na zimu lepší vypustit, vyčistit, vodní rostliny přemístit k zazimování a nádrž zakrýt.

Zahradní jezírko – filtrace

Jezírko musí mít filtr, jinak se v něm voda kazí. Mezi důležité parametry při koupi takového zařízení patří fakt, kde bude filtr umístěný a jak bude v jezírku přidělaný. Podstatná je velikost zahradního jezírka, od které se odvíjí typ samotného filtračního zařízení. Nejlépe uděláme, když vše dobře zkonzultujeme s odborníkem. 

Zahradní jezírko a okrasné rostliny – jaká výsadba sluší jeho břehům

Složení rostlin u břehu zahradního jezírka je velmi důležitá a měla by být dobře promyšlená. Proč? Aby bylo okolí našeho skvostu pěkné po celý rok. Aby nám rostliny neznečistily vodu v jezírku, doporučuje se výsadba bez substrátu. Rostliny s dobře očištěnými kořeny zasazujeme mezi kamínky. Nesmíme zapomínat na místo pro přístupovou cestu a dostatečnou vzdálenost jezírka od trávníku. Není nic horšího, než když nám do čistého zahradního jezírka padá posekaná tráva. Nové zahradní jezírko bude potřebovat alespoň dva roky na to, aby začalo správně fungovat. Proto nezoufejte, pokud budete muset některé rostliny přesazovat nebo vám bude ze začátku voda v jezírku zelenat.

Mohlo by vás zajímat: Proč se tvoří řasa ve vašem jezírku? Může být jezírko úplně bez řas?

Na závěr se podívejte do naší fotogalerie zahradní jezírka – inspirace, která vám poskytne vhled do světa okrasných jezírek!

Vydáno dne:
12.03.2022

Photocredit: Pxhere CC0

2

Proč se tvoří řasa ve vašem jezírku? Může být jezírko úplně bez řas?

S řasou v jezírku se setkal každý z nás. Konečně se dozvíte, jak s ní bojovat. Podívejte se také do naší fotogalerie zahradních jezírek a načerpejte inspiraci pro vaše jezírko na zahradu... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Podzim je ideální čas pro přípravu jezírka na zimu. Jak na to?

Dobře připravené jezírko k zazimování předchází problémům na jaře. Jak jezírko zazimovat se dozvíte v našem článku... Číst více →



Domy ve stromech: Rady a inspirace, jak si jej postavit na vlastní zahradě

Dívat se z výšky na svět a mít hvězdy jen pro sebe? Stačí se přestěhovat do tzv. Tree house. Jak vypadají moderní domy v korunách stromů a můžete si jeden postavit u vás na zahradě?.. Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Souboj pergoly s altánem: Co se hodí k vám do zahrady?

Uvažujete o drobnější okrasné a zároveň funkční dřevostavbě do své zahrady? V tom případě se budete rozhodovat mezi altánem a pergolou. Abyste si správně vybrali, představíme vám výhody a nevýhody obou staveb... Číst více →



Jak vybudovat novou zahradu – postup, fotogalerie, inspirace

Chcete si založit zbrusu novou zeleninovou či okrasnou zahradu svépomocí? Přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastějších chyb... Číst více →



Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Sedm tipů, jak originálně využít staré haraburdí na vaší zahradě

Dnes zkusíme využít všechny staré nádoby, nefunkční kola, palety a i různé zbytky dřeva, které se vám povalují na zahradě. Toto staré haraburdí ještě může originálně posloužit... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →