HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Královsky modrá kamna jsou dominantou roubenky u Dobrušky. Jiří si tím splnil sen

Majitelé krásné roubenky v Královehradeckém kraji si splnili životní sen. Postavili si staročeskou chalupu, jejímž středobodem jsou nádherná modrá kamna, která získávají obdiv spousty lidí. Přečtěte si krátký rozhovor s panem Jiřím a nahlédněte dovnitř jeho roubenky.


roubenka s kachlovými kamny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Deborah Menšlová (se souhlasem)

Krásná roubenka u Dobrušky

Roubenka leží v malebné obci v Královehradeckém kraji, jen co by kamenem dohodil od proslulé Dobrušky. Když tuto vísku projedete téměř až na konec, přijedete na krásný kopec lemovaný lesy s dechberoucím výhledem.

Roubenka byla odjakživa jeho snem

Učitel, cestovatel a chalupář, pan Jiří, je člověk se srdcem na dlani. Učí na místní základní škole a své studenty bere jako rovnocenné partnery s veškerým respektem a empatií. Díky své cestovatelské vášni projel s manželkou Evropou a mnoho dalších zemí. A jak sám říká, při své učitelské profesi hodně čerpá právě z těch deseti let venku.

Roubenka byla přáním, za kterým si Jiří šel. Jak sám přiznává, nikdy nic neplánuje a nedělá věci na tlak. Stejně tak tomu bylo i v tomto případě. Se svými žáky často chodíval přes místo, kde nyní stojí jeho dům, na zmrzlinu.

Majitel domu rád sedává na zápraží se svým čtyřnohým kamarádem, který je jeho osobním strážcem. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlídací plemeno, Hovawarta, je jasné, že mu neproklouzne ani myška.

Podpis smlouvy o koupi se nekonal

To je ono, tady bych si přál žít,“ povzdechl si a zároveň vyslal přání, které se mu v budoucnu opravdu splnilo. Vše se prý událo velkou souhrou náhod. Pan Jiří se chystal koupit jednu roubenku a už se téměř schylovalo k podpisu smlouvy. Bohužel, nebo spíše bohudík, tomu osud chtěl jinak a z koupě sešlo.

Já jsem si ale chalupu přál tak moc, že jsem okamžitě šel na internet. A tam to bylo. Toto místo vystavené k prodeji. Neváhal jsem ani minutu,“ konstatuje pan domácí.

Nejlepším místem v domě jsou právě kamna

Poté už šlo všechno ráz na ráz a začalo se stavět. „Místní kamnář mě pokorně vyslechl a kamna postavil podle mých představ od A až do Z. Musím říct, že ke kamnům máme opravdu citovou vazbu. V zimě na nich často spáváme. Nevím, jak je to možné, ale je to bezkonkurenčně nejlepší místo v domě. I když máme další tři ložnice,“ říká Jiří.

Pavel a Mirka postavili roubenku z borovice. Ukrývá opravdový klenot

Modrá kamna jsou hlavní dominantou chalupy

Pan Jiří si vždy přál chalupu a za tímto účelem nechal také dům postavit. Nicméně vše dopadlo jinak. Stačila jedna noc na vyhřáté peci a manželé se rozhodli v chaloupce zůstat. Do Hradce jezdí už jen příležitostně. Prohlédněte si exteriér i interiér nádherné chalupy v naší fotogalerii.

Kachlová kamna modré barvy jsou k dostání na českém trhu běžně. Porovnejte si ceny s ostatními barvami zde.

Hned od začátku jsem naprosto přesně věděl, jak to tu bude vypadat. Měl jsem vizi, kterou jsem se snažil předat řemeslníkům. Kamna byla takovým styčným důstojníkem celého projektu. Jsou s výměníkem a fungují jako hlavní topidlo v domě. A vedle toho máme ještě sporák, pec a krb. Chtěl jsem to co nejvíce postaru. Český Honza spal také vždy na peci,“ vypráví s úsměvem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Kamna fungují jako hlavní zdroj vytápění

Uprostřed krásné světnice stojí kamna v královsky modré barvě, která jsou středobodem domu. Topeniště pojme až 25 kg dřeva. U většiny kamen je interval přikládání po dvanácti hodinách, ale v tomto případě panu domácímu vyhovuje přiložit jen jednou za den.

Kolik skutečně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Kamna s tahovým akumulačním systémem mají zabudovaný teplovodní výměník – absorber. Díky němu mohou vytápět celý dům i ohřívat užitkovou vodu. Občas se stane, že se nepřiloží včas nebo dostatečně. Pak tento výpadek nebo spíše pokles pokryjí dvě topné elektrické patrony umístěné v akumulační nádrži v technické místnosti.

Kolik stojí nová kachlová kamna? Podívejte se na aktuální ceny zde.

Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Správné spalování zajišťuje elektronická regulace

Díky teplotním čidlům se kamna nepřetápí nebo naopak nedehtují. Sporák je usazen mezi kuchyňskou linku a hlavní část kamene s krásným kováním. Nepoužívá se až tak často, jak se plánovalo, ale i tak paní domu dobře slouží.

Dům nechal Jiří postavit teprve před třemi lety, ale nikoho by nenapadlo, že jde o novostavbu. Všechno to působí naprosto autenticky. Pohádková chaloupka má navíc jedinečné kouzlo, k němuž velkou měrou přispěla i krásná modrá kachlová kamna

Vydáno dne:
17.12.2022

Photocredit: Deborah Menšlová (se souhlasem)

41

Masivní dřevostavby ožívají

Masivní dřevěné stavby již nejsou pouze sruby a roubenky, ale.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →



Britové doplácí na kouřící kamna. Hrozí jim i zákaz topení dřevem!

Britové fandí topení dřevem, ale zdá se, že trochu pozapomněli, jak se to správně dělá. A co vy, topíte také mokrým dřevem?.. Číst více →



Moderní tyrolská roubenka láká turisty svým útulným interiérem

Stačilo použít pár jednoduchých řešení a roubenka postavená v drsných podmínkách Tyrolských Alp je ukázkovým příkladem domu s levným energetickým provozem... Číst více →



Pět nejoblíbenějších roubenek z Čech a Moravy

Víte, jak vypadá pět nejoblíbenějších roubenek v Česku? Jsou mezi nimi moderní i tradiční stavby. Prohlédněte si je a inspirujte se... Číst více →



Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?.. Číst více →



Kachlová a krbová kamna – inspirace pro kachle a obložení

Toužíte po nových kamnech či krbu? Nevíte si rady s výběrem druhu obložení? Inspirujte se možnostmi v našem článku... Číst více →