HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozhovor s hvězdou alternativního bydlení: Domky oblých tvarů stavím ze dřeva a hlíny

Steve Areen má mnoho tváří. Je to dobrodruh, jenž zcestoval kus světa, fotograf, loutkář, hudebník a zejména designer, který se zapsal do povědomí všech nadšenců pro alternativní architekturu. Nejen že vymyslel pár vskutku originálních drobných staveb, ale také je vlastníma rukama postavil a proslavil po celém světě. Pojďte se seznámit se dvěma neotřelými příbytky a v rozhovoru přímo i s jejich autorem.


Dome Home v Thajsku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Steve Areen

Oranžová kopule s vlastním rybníkem na thajské farmě

Steve, kde začala tvá cesta ke stavění domků takového zajímavého vzhledu?

Miluji cestování. Během let jsem na svých cestách místo focení začal dobrovolničit a díky tomu jsem se naučil spoustu úžasných stavebních technik z celého světa. Oblíbil jsem si hlavně stavění z hlíny a bambusu. A právě díky hlíně jsem se zamiloval do oblých tvarů, které nyní využívám.

Fotogalerie:

i Foto: Steve Areen, Se svolením Steva Areena

Nejznámější je zřejmě tvůj thajský příbytek Dome Home. Jak vznikl?

V roce 2011 jsem navštívil svého přítele Hajjara Gibrana v Thajsku a nadchlo mě útočiště, které si pro sebe postavil z cementových dílců. Chtěl jsem si jeden takový příbytek postavit i pro sebe. Jeho rodina mi nabídla místo na jejich mangové farmě, kde jsem si svůj Dome Home mohl postavit. S jejich pomocí byla celá stavba postavená a vymalovaná za šest týdnů. Dalších šest týdnů jsem věnoval dokončovacím pracím – kamenickým detailům, dveřím, stavbě rybníku a konstrukci na vrcholu kopule.

Co se s projektem Dome Home děje nyní? Staví se další podobné domy?

Můj dům získal brzo poměrně velkou pozornost na internetu. Rozhodli jsme se proto s Hajjarem vylepšit stavební metodu a podělit se o ni na našem webu. Vznikla tak technologie používající tzv. aircrete, tedy cement se vzduchovými bublinami. Stejně jako u projektu Dome Home se staví z dílců, jsou ale lehké a mají izolační vlastnosti. Dům se poté pokrývá silnou vrstvou látky a betonu. Momentálně máme workshopy stavění po celém světě a neustále se snažíme zlepšovat naše technologie.

Jaké stavební materiály osobně preferuješ?

Líbí se mi myšlenka rychlého stavění konstrukce z aircrete a následně si vyhrát s hliněnými detaily v interiéru, jako jsou podlahy nebo nábytek.

Útulný karavan plný kvalitní ruční práce

Tvůj poslední projekt se jmenuje Unity Wagon a jde vlastně o malý karavan válcového tvaru. Jak tě napadlo, že právě toto bude tvá další stavba?

Posledních pár let střídavě žiju na krásné farmě Yandoit Farm nedaleko Melbourne v Austrálii, kde moji přátelé Michael a Lisa budují s pomocí dobrovolníků permakulturní hospodářství. Původně jsem měl v plánu si na farmě vybudovat jen nějaký jednoduchý příbytek, kde bych trávil čas. Ale stejně jako v případě mého thajského domu opět zvítězila má kreativní stránka a z výstavby se stal spíš zábavný umělecký projekt.

Mohl bys prosím popsat, jak Unity Wagon vypadá a jak probíhala jeho výstavba?

Původní myšlenka byla, že vyrobím vlastní verzi vozu zakrytého plátnem, který bude ovládán systémem řemenů. Nikdy jsem nic podobného v praxi neviděl, ale v hlavě mi vše dávalo smysl. Sehnal jsem tedy přívěs a postavil na něj ocelovou kostru. Tu jsem následně obkládal překrásným australským dřevem.

Snažil jsem se při celé stavbě používat recyklované materiály. Našel jsem na jedné pile odpadní odřezky z lodního řeziva, které jsem použil k obkladu karavanu. Některé zdánlivě nejhorší kusy se ukázaly po řádném přebroušení a natření jako ty nejkrásnější. Bylo náročné dostat některé zkroucené kusy dřeva na oblý ocelový rám, ale za tu práci to nakonec stálo.

Spolupracoval jsi při stavbě s dalšími lidmi, například dobrovolníky, přáteli, stavaři nebo řemeslníky?

Požádal jsem o pomoc zkušené řemeslníky při výrobě základní ocelové konstrukce a poté při finální práci se dřevem. Mezitím jsem několik měsíců pracoval sám. Pracoval jsem venku s úžasnými výhledy do okolní krajiny a skvělou hudbou, která mě udržovala v pohybu. Spoustu času jsem strávil zíráním na karavan a vymýšlením různých řešení, které jsem nikdy předtím nikde neviděl. Přestože to občas bylo vážně frustrující, většinou mě to strašně bavilo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Existuje něco, co bys na svých stavbách změnil?

Můj thajský dům využívá konvenční rozvody a energie. Poslední dobou jsem se ale nadchl pro alternativní technologie, jako jsou třeba solární zdroje a kompostovací toalety. Na farmě například ohříváme vodu pomocí biomasy.

Kde bereš inspiraci pro své stavby?

Mnoho inspirace přichází z pozorování přírody. Také se inspiruji různými projekty na internetu. Proto pak sám sdílím, co jsem vybudoval, v naději, že to třeba inspiruje další stavitele a designery. A také se snažím ukázat, že lidé mohou žít jednoduchý život v souladu s přírodou. Miluji bydlení v útulných tiny house. Také rád buduji konstrukce, se kterými můžete mít zábavnou interakci – třeba po nich šplhat.

Líbí se vám Stevův přístup? Určitě vás nadchnou i jeho stavby plné barev, neobvyklých tvarů a útulných zákoutí. Pokochejte se v naší fotogalerii

Vydáno dne:
04.03.2019

Photocredit: Steve Areen

2

Dům ze dřeva, hlíny a slámy?

Takový dům není jen dávnou minulostí, ale jednou z možností i pro dnešní dobu.. Číst více →



Stavět z bambusu? Proč ne

Podívejte se na jednu bambusovou stavbu, která stojí v luxusním letovisku.. Číst více →



Dřevěná vzducholoď přistála na střeše Dox Centra v Praze

Na střeše centra současného umění v Praze se objevila obří dřevěná vzducholoď... Číst více →



Baubotanik: živé domy, které rostou podle přání architekta

Proč kácet stromy, abyste z jejich dřeva mohli stavět? Nebylo by lepší nechat si hned vyrůst celý dům? Dozvíte se v článku... Číst více →



Dřevěný dům, který je synonymem zdravého bydlení

Dřevěný dům v chladné Bretani je díky své organické architektuře, vysoké energetické účinnosti a používání ekologických materiálů přímo vzorem zdravého bydlení... Číst více →



Brazilský dům pro návštěvy, který vznikal netypickým způsobem

Tento brazilský domek pro návštěvy je ukázkou toho, že i ve velkém tropickém vedru dokáží šikovní architekti zvládnout jakoukoli situaci a přijít s kvalitním řešením... Číst více →



Dřevěný domek, který představuje návrat k jednoduchosti života

Dokázali byste žít jako typický řecký farmář uprostřed olivových hájů v malém dřevěném domku bez tekoucí vody?.. Číst více →



Jak udělat z prasečího chlívku dokonalou venkovskou chalupu

Dokonalá venkovská chalupa, která vznikla z prasečího chlívku. Nevěříte? Pojďte se s námi přesvědčit, že i taková proměna je možná... Číst více →



Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život

Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život: Místo na spaní, vaření, setkávání se. A kolem nádherná příroda, která láká k pobytu venku... Číst více →



Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou... Číst více →