HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vynález dřevěné tkaniny může znamenat revoluci v oděvním průmyslu

Dnešní doba je symbolem vzniku velkého množství nových technických materiálů, ze kterých se následně vyrábí oděvy. Primárním cílem výrobců je stvořit materiál co nejlepších vlastností z hlediska trvanlivosti a komfortu. Ve hře je však ještě i jiný aspekt, ve kterém jde i o něco jiného než jen o pohodlí a o peníze.


i Foto: wijld.com

Bylo nebylo

Celý příběh začíná v nedalekém Norinberku, kde Timo Beelow, jeden z otců myšlenky, navštívil místní veletrh hraček. Zde mu na jeho dotazy jeden obchodník dal jasnou odpověď - hračky musí být barevné a levné. Barevné proto, aby se dětem líbily a levné proto, že si s nimi obvykle hrají jen krátkou chvíli a pak je vyhodí. Vzhledem k tomu, že většina hraček je vyrobena z plastu, odnesl si Timo z veletrhu palčivou myšlenku o trvalé neudržitelnosti takového lidského chování. Vždyť plasty jsou v dnešní době jedním z hlavních strůjců ekologických problémů a zamoření oceánů se již ocitá na hranici ekologické katastrofy.

Myšlenka

Se svými kolegy, Angelem a Aline se proto rozhodli něco s tím udělat. Založili projekt Wijld a začali se věnovat výzkumu a výrobě předmětů běžné spotřeby s využitím obnovitelných zdrojů. Jako ideálním zdrojem pro jejich bádání se ukázalo právě dřevo a prvním projektem se stal pokus vytvořit z dřevní hmoty tkaninu podobnou bavlně, která by navíc poskytovala výhody technických materiálů a ze které by bylo možno šít kvalitní oděvy.

A jak se stalo, že ze smrku vyrostla košile?

Inovátoři z projektu Wijld sestavili výrobní proces, pomocí kterého se jim povedlo vytvořit tkaninu, která disponuje podobnými vlastnostmi jako bavlna (s lepším ekologickým aspektem, neboť není při pěstování potřeba užití pesticidů), a která navíc disponuje lepší prodyšností při stejném tepelném komfortu.

Dřevěný masiv je nejprve vytěžen z obnovitelných zdrojů, rozdrcen na malé kousky a ponořen do vodní lázně dokud celuloza nezměkne natolik, že se z ní vytvoří jakási hustá kašovitá hmota. Následně se do ní přidá speciální ekologicky nezávadné rozpouštědlo, které zajistí úplné zjemnění a odstranění hrudek. Poté se gel protlačí přes speciální cedníky. Dojde tak ke vzniku tenkých a velmi pružných vláken, jejichž vlastnosti jsou již velmi podobné technickým vláknům tak, jak je dnes známe. Následuje proces jejich sušení a strojového třídění. Z vytříděných vláken se poté na tkalcovském stavu vytváří finální tkanina.

Výroba je realizována v EU a probíhá v celém procesu od začátku až do konce s ohledem na životní prostředí i fair trade.

Kde si dřevěné triko koupím?

V tuto chvíli je projekt teprve v plenkách a v první vlně bude možné zakoupit triko vyrobené ze dřeva pouze v Německu. Na otázku, kdy bude tento nový produkt k sehnání i v Česku nám bohužel tvůrci odpovědět nedokázali.

Tak jako tak, lákalo by Vás obléci si oděv vyrobený ze dřeva?

Vydáno dne:
12.12.2016

Photocredit: wijld.com

1

10 tipů pro nákup dřevěných hraček a výrobků ze dřeva

Chystáte se k nákupu nábytku z masivu nebo dřevěných hraček pro děti? Čtěte... Číst více →



Jaký je rozdíl mezi dětským snem a dřevěným kolem?

Co dělí dětské sny od jejich realizace? Zeptejte se Collina, on ví.. Číst více →



Dřevěný listopad s knírem, známý též jako Movember

Potkáváte čím dál častěji muže s kníry a říkáte si: „Co to?“.. Číst více →



Dřevěná vzducholoď přistála na střeše Dox Centra v Praze

Na střeše centra současného umění v Praze se objevila obří dřevěná vzducholoď... Číst více →



Fotogalerie dřevěných mostů z celého světa

Nechte se unést krásou mostů z celého světa. V této fotogalerii naleznete přes 15 dřevěných skvostů, které spojují rozpojené břehy... Číst více →



Video: Nevšední skříňka s nápaditým designem vějíře

Jste fanoušky chytrého a netradičního nábytku? Podívejte se, jak vypadá skříňka inspirovaná papírovým vějířem... Číst více →



Recyklované materiály: Bydlí s vámi a možná o nich ani nevíte

Stavebnictví patří mezi odvětví průmyslu, která nejvyšší mírou přispívají k znečištění prostředí. Podívejte se na nejzajímavější produkty vyrobené z recyklovaných zdrojů. Možná je máte doma... Číst více →



Hrozí lidstvu kritický nedostatek písku?

Lidstvo spotřebuje každý rok přes 25 miliard tun písku. A teď začíná pomalu na celém světě docházet. Čeká lidstvo krize z nedostatku písku?.. Číst více →



Záhada indiánské metropole: pueblo je postaveno ze dřeva, které v poušti nikde neroste

Uprostřed pouště stromy nerostou. Tak odkud sháněli Pueblané materiál na stavbu svého obřího města?.. Číst více →