HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hrozí lidstvu kritický nedostatek písku?

Písek je nejspotřebovávanější přírodní materiál na světě hned po vodě a vzduchu. Všechna moderní města jsou z něj vystavěna. Podle odhadů se každý rok na celém světě jen ve stavebnictví spotřebuje 25 miliard tun písku. Možná se vám to zdá jako přehnané číslo, ale uvědomte si, že téměř vše, co vás obklopuje, je z něj vyrobeno. A teď písek pomalu dochází. Jaké to bude mít pro lidstvo důsledky? Dokážeme najít alternativní řešení?


traktor v písku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: shutterstock

Největší spotřebitel písku je Čína

Uvědomíme-li si, že písek je nezbytnou surovinou pro výrobu betonu a asfaltu, je fakt, že by mohl dojít, opravdu hrozivý. A to ani nezmiňujeme všechna okna na této planetě.

Organizace spojených národů v rámci svého Programu pro životní prostředí zjistila, že jenom Čína v letech 2011–2013 spotřebovala více cementu než Spojené státy za celé 20. století. A v roce 2012 bylo na světě spotřebováno tolik cementu, že by se z něj mohla postavit zeď po celém rovníku, která by byla 27 metrů široká a 27 metrů vysoká.

Pouštní písek není v současnosti řešením

Hodně z nás si myslí, že písku je na planetě nekonečně mnoho a že je to v podstatě nevyčerpatelný zdroj. Ale realita je jiná. Při stejné intenzitě využití, jako máme dnes, dojde některým zemím už v roce 2020.

Pro stavebnictví totiž není každý písek vhodný a naneštěstí právě většina písku, která se nachází na pouštích, je nevyužitelná. Zrnka jsou totiž moc malá a hladká a neudrží se u sebe. Použitelný písek, který potřebujeme pro stavebnictví, potřebuje dlouhou dobu, aby se vytvořil a při současné spotřebě je to neudržitelné.

Nadměrná těžba vyvolává ekologické problémy

Otázka nadměrného využívání písku se vynořila až v posledních letech. Vědci, ekologové i architekti začali upozorňovat svět na dalekosáhlé důsledky této spotřeby. „Jak expanduje urbanizace našeho světa, tato surovina je stále více vytěžována." tvrdí. "Písek je vykopáván rychleji, než se může sám obnovit. Mizí z pobřeží, řek a mořského dna a jeho ubývání způsobuje katastrofální následky jak pro životní prostředí, tak i pro lidské systémy."

Vzhledem k tomu, že poptávka po písku neomezeně pokračuje, problémů spojených s jeho čerpáním přibývá. Těžební průmysl způsobuje vyčerpání zdrojů na pevnině a těžaři se obrací na jiné zdroje. V Indonésii již zmizely desítky ostrovů z povrchu zemského a škody na ekosystémech byly natolik rozsáhlé, že země jako Vietnam, Malajsie a Indonésie zavedly omezení nebo zákaz vývozu písku.

Bohužel tato omezení vývozu písku pouze přilévají olej do ohně. Vytváří se černý trh s ilegálně těženým pískem a písková mafie zvedá ceny písku do nebes. Tento jev není samozřejmě žádnou novinkou – zažíváme si ho neustále dokola i s ostatními neobnovitelnými přírodními zdroji.

Hledání nových zdrojů pro 21. století

Jestliže chceme předcházet budoucímu ničení ekosystémů, musíme přehodnotit, kolik písku je opravdu nutné používat a odkud pochází. Několik firem už začalo hledat alternativy k současné variantě nejpoužívanějšího písku.

Možné řešení? Dřevo jako obnovitelný materiál 

Vědci se snaží využít obrovské množství divokého písku, který se nachází na největších pouštích světa. Vyvinuli kompozitní materiál, který má stejnou sílu jako cihly a beton pro rezidenční trh. Ve srovnání s betonem má méně než polovinu uhlíkové stopy díky jednoduchému procesu s využitím organických pojiv a má další výhodu v tom, že je recyklovatelný – nabízí ekologicky šetrnou materiálovou volbu pro krátkodobé infrastrukturní projekty.

Přestože je tento náhradní materiál teprve v rané fázi vývoje, je jedním z možných řešení budoucího problému. Stejně jako u ostatních neobnovitelných zdrojů země potřebujeme změnit náš pohled na písek. Uvědomit si, že není nevyčerpatelný a každé jeho využití dobře promyslet.

 

Vydáno dne:
28.07.2018

Photocredit: shutterstock

4

Dřevo je geniální kompozit 1.díl

Inspirujme se dokonalostí přírody, která nám ukazuje, jak věci fungují nejlépe.. Číst více →



Nízkoenergetické dřevostavby: Čísla vs. zdravý rozum

Jak zjistíte, že firma opravdu staví nízkoenergetické dřevostavby?.. Číst více →



Průhledné dřevo jako alternativa umělých materiálů

Vynález průhledného dřeva může znamenat revoluci v architektuře dřevostavitelství... Číst více →



Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Video: Norská rodina žije ve skleněné kopuli

Něco pro fanoušky ekologických staveb. Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo žít ve skleníku? Početná norská rodina to už zjistila!.. Číst více →



V odpadním dřevě se skrývají statisíce. Stačí vědět, jak ho využít

Spalovat odpadní dřevo ze staveb pomáhá chránit vlastní lesy a ušetřit na dovozu dřeva ze zahraničí. Jak to řeší ve Švýcarsku? Poučme se z jejich chyb... Číst více →



Stromy umí udělat z pekla nový ráj. Jaký trik za tím stojí?

Stromy mají nevšední schopnost přežít i v jedem zamořené půdě. Toho si před časem povšimli finští výzkumníci. Jak se naučili tento zázrak využít?.. Číst více →



Jak se staví mini domky uprostřed divoké pouště

Jak postavit chatu v poušti, aby byla stabilní a něco vydržela? Třeba jako namibijští architekti, kteří se nechali inspirovat ztroskotanými loděmi... Číst více →