HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Naši předci to měli s výběrem podlahy jednoduché. Dřevo hrálo prim. Bylo dostupné, snadno se s ním pracovalo. Při správné údržbě a vhodných podmínkách přetrvala dřevěná podlaha v některých stavbách celá staletí. Dnes se ke dřevu z různých důvodů vracíme. I přesto bychom neměli zapomínat na některé nevýhody, které se s tímto typem podlahové krytiny pojí.


Dřevěná podlaha s pruhem světla
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Výhody dřevěné podlahy

Dlouhá životnost podlahy

Dřevo patří k dlouhověkým materiálům. Zejména při správné péči se dřevěné podlahy „dožívají“ několika desítek let bez výrazných projevů stárnutí a opotřebení.

Odolnost, pevnost a stálost

Dřevo je materiál odolný proti oděru nebo působení slunečních paprsků („vyšisování“). Dlouhodobě si zachovává původní vzhled.

Bude Vás zajímat: Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Snadná údržba podlahy

Podlahy ze dřeva nevyžadují náročnou péči. Zpravidla je stačí vysát a setřít vlhkým hadrem nebo speciálním přípravkem na dřevěné podlahy.

Prvotřídní izolace

Dřevěné podlahy vykazují kvalitní tepelně-izolační vlastnosti. Jednoduše řečeno, podlaha ze dřeva nestudí a je příjemná na dotyk.

TIP: Hobra: Jakou tloušťku, kde ji použít a jaká je cena?

Antialergické

Na rozdíl od koberců nebo jiných umělých materiálů v sobě dřevo nezadržuje prach. Proto se jedná o vhodnou podlahovou krytinu pro alergiky i astmatiky.

Možnost renovace

Dřevěné podlahy lze velmi snadno renovovat. Opotřebená prkna je možné jednotlivě vyměnit. Odřená nebo jinak poškozená místa zbrousit a znovu přelakovat.

Ekologický rozměr

Dřevo je považováno za obnovitelný materiál. Když dřevěná podlaha doslouží, lze ji spálit a nezůstává po ní žádný odpad.

Absorpce vlhkosti

Tato vlastnost může být výhodou i nevýhodou. Dřevo jako přírodní materiál nasává vodu, tedy přispívá k regulaci vlhkosti v interiéru. Na druhou stranu, při nadměrné vlhkosti v domě může dojít ke vzniku plísní.

Bude Vás zajímat: Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Nevýhody dřevěné podlahy

Vyšší cena

Za kvalitní dřevěnou podlahu zaplatíte pochopitelně více než za PVC nebo koberec. Počáteční investice se ale vyplatí, pokud uvážíme dlouhou životnost podlahy, kdy ji není třeba po několika málo letech měnit.

Čtěte dále: Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Dřevo stále pracuje

Počítejte s tím, že dřevo je živý materiál. Dřevěná podlaha může seschnout a různě reagovat na výkyvy teploty i vlhkosti. Tomu lze předejít jednak kvalitní instalací dřevěné podlahy (minimalizace vzniku spár mezi jednotlivými prkny) i vhodnou údržbou.

Riziko mechanického poškození

Samozřejmě záleží na druhu dřeva i jeho ošetření. Proto do zatěžovaných místností volte tvrdší dřevo (například dub nebo buk), zatímco do méně namáhaných prostor lze použít i měkké dřevo (jako je třeba smrk nebo borovice).

Podlahové topení raději ne

Pokud se chystáte vytápět prostřednictvím podlahového topení, jeví se dřevěná podlaha spíše jako nevhodná. 

Více se dozvíte zde: Na boso i v zimě? Jak na masivní podlahy a podlahové topení

Pozor na zvýšenou vlhkost

Už jsme ve výhodách zmínili schopnost dřevěné podlahy absorbovat vlhkost. To je nevýhodné za situace, kdy stavba bojuje s nadměrnou vlhkostí (týká se především starších nebo nekvalitně odizolovaných domů). Z tohoto důvodu není dřevěná podlaha vhodná také v místnostech, kde lze předpokládat vyšší vlhkost nebo kontakt s vodou (koupelna apod.).

TIP: Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Zapojte se do diskuze! Jaký typ podlahové krytiny doma máte? Jste spokojeni s dřevěnou podlahou? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti.

Vydáno dne:
16.02.2015

5

Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Zajímá Vás linoleum, jeho ceny, vzorník a rády byste viděli fotogalerii.. Číst více →



Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek... Číst více →



Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti

Korkové podlahy jsou zajímavou podlahovou krytinou. Jaké jsou typy korkové podlahy, jaká je cena a jak se pokládá? Odpovědi naleznete zde... Číst více →



Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Zvažujete, zda jít do lina nebo do PVC? Přečtete si tento článek a zjistíte, jaké má PVC nebo podlaha z lina výhody a nevýhody... Číst více →



Připadá vám váš byt studený a neútulný? S dřevěnými prvky to změníte!

Je váš byt spíše za místo k přespání než skutečný domov? Změňte to! Stačí pár dřevěných doplňků a hned uprostřed čtyř bílých stěn pocítíte teplo domova... Číst více →



Toxické látky v podlahách některé evropské certifikace podceňují. Děti a senioři jsou ohroženi nejvíce

Hodnoticí kritéria některých certifikací podlah zanedbávají dlouhodobý vliv toxických látek. Dle jakých certifikací vybírat podlahu?.. Číst více →