HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Když se řekne vinyl, možná se vám vybaví gramofonové desky. Vinylovou podlahu rozhodně netvoří stará „elpíčka“, i když nápad by to byl originální. Moderní vinylové podlahy se dnes jen vzdáleně podobají původnímu PVC. Jaké možnosti vinylová podlaha nabízí? Kde ji využít a jak ji položit svépomocí?


Vinylová podlaha
i Foto: Archiv redakce

Vinylová podlaha místo PVC

Starou PVC podlahu není třeba představovat. Určitě jste ji viděli třeba v nerekonstruovaném panelovém bytě. Nudný motiv, široké spáry, nevzhledné lišty. Takovou podlahu si ve svém bytě rozhodně představit neumíte. Není divu. Jiné je to ale s moderními PVC podlahami.

Výběr vinylových podlah, jejichž základem je stejně jako v případě PVC polyvinylchlorid, je dnes široký. Vybírat si můžete nejčastěji z měkčeného vinylu v rolích, nebo z tvrzeného vinylu ve čtvercích či jiných formátech.

Věděli jste, že PVC a lino není to samé? Zatímco PVC se vyrábí z polyvinylchloridu, základem linolea je lněný olej. Z přírodního materiálu je vyrobené také marmoleum, které dnes často lino nahrazuje.

Různé designy v různých vrstvách

Samotná vinylová podlaha se skládá z několika vrstev. Základem je zpravidla pevná spodní vrstva, která vytváří odolný a pevný základ a současně dobře izoluje hluk. Na tomto podkladu je nanesena horní designová vrstva.

Dnes je na výběr velké množství dekorů. Vinylové podlahy velmi dobře imitují dřevo, mramor nebo třeba dlaždičky. Poslední vrstva PVC podlahy je ochranná, nejčastěji tvořená polyuretanem.

Kvalitní vinylové podlahy propůjčí vašemu interiéru skvělý vzhled za relativně nízké náklady (v porovnání například s dřevěnou podlahou). Výhodou je také jejich snadná pokládka, kterou můžete zvládnout svépomocí.

Výhody vinylových podlah

  • Cenová dostupnost
  • Velký výběr dekorů
  • Jednoduchá pokládka
  • Nenáročná údržba
  • Odolný povrch
  • Dobře izolují hluk
  • Odolávají vlhkosti
  • Zvládnou i podlahové topení

Bude vás zajímat: Jaké jsou výhody dřevěných podlah?

Pokládka vinylových podlah

Vinylové podlahy lákají dostupnou cenou i relativně jednoduchou pokládkou. Ta se odvíjí od typu podlahy. Vinylové podlahy se většinou celoplošně lepí, nebo se pokládají jako plovoucí podlahy.

Lepená vinylová podlaha - pokládka

Jednotlivé dílce vinylové podlahy se lepí speciálními podlahářskými lepidly. Důležitá je perfektní příprava podkladu (rovný a hladký povrch). Lepení vinylové podlahy vyžaduje cvik, protože je mj. nutné odhadnout množství lepidla. Proto je vhodnější svěřit lepení PVC řemeslníkům.

Plovoucí vinylová podlaha - pokládka

Klasické plovoucí podlahy, které jsou montované na principu zámku, si získaly oblibu nejen kvůli cenové dostupnosti, ale také díky snadné pokládce. Podobný princip využívají i plovoucí vinylové podlahy.

Existují dva základní typy:

  • V prvním případě je vinyl nalepen na speciální desku a vznikne tak vlastně plovoucí podlaha. Od tohoto typu řešení se ale už upouští.
  • Do popředí se dostávají silnější vinylové podlahy, do kterých je zámkový systém vyfrézován. Tento typ vinylových podlah je označován často jako „clik“. Také při pokládce plovoucí vinylové podlahy je třeba dobře připravit podklad (měl by být rovný).

Samolepící vinylové podlahy - pokládka

Třetí variantou jsou tzv. samolepící vinylové podlahy, které nabízejí velmi jednoduchou montáž. Z PVC dílce stačí sloupnout ochrannou vrstvu a jako samolepku ho přilepit k podlaze. Nevýhodou je nižší odolnost této krytiny a vyšší cena.

Čtěte dále: Jak se pokládají podlahové palubky?

Cena vinylové podlahy

Vinylové podlahy jsou ve srovnání s ostatními druhy podlahových krytin považovány za levné. Neplatí to ale vždy. Pokud se spokojíte s průměrem a nemáte vysoké požadavky na design, můžete mít vinylovou podlahu už za nějakých 300 až 500 korun za metr čtvereční.

Podívejte se na vinylovou podlahu a její cenu zde.

Kvalitnější podlahy s líbivým a propracovaným dekorem jsou ale finančně náročnější a pohybují se třeba kolem 1 000 až 1 200 korun za metr čtvereční, což je srovnatelné s cenou dřevěných podlah.

Jaké jsou vaše zkušenosti s vinylovou podlahou? Zkoušeli jste ji položit svépomocí? Podělte se o své zážitky v diskusi.

Vydáno dne:
04.11.2015

15

Jaký zvolit podlahový polystyren

Bez podlahového polystyrenu v přízemí se takřka neobejdete.. Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti

Korkové podlahy jsou zajímavou podlahovou krytinou. Jaké jsou typy korkové podlahy, jaká je cena a jak se pokládá? Odpovědi naleznete zde... Číst více →



Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Zvažujete, zda jít do lina nebo do PVC? Přečtete si tento článek a zjistíte, jaké má PVC nebo podlaha z lina výhody a nevýhody... Číst více →



Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení... Číst více →