HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevo místo plastu aneb jak se zbavit plastů v domácnosti

Narodili jsme se do doby plastové. Největší část odpadů tvoří nerozložitelné plastové sáčky, obaly a plastové zbytečnosti. Zdá se, že bez plastu už žít ani nemůžeme?! Opak je pravdou! Zbavit se plastu totiž není jen naše touha, ale nutnost k přežití. Jak nahradit plast například dřevem alespoň v našem nejbližším okolím – tedy naší domácnosti?


Nahrazení plastů dřevem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Podívejme se na 6 věcí naší domácnosti, které můžeme jednoduše vyměnit za dřevěné. Vybavte si svůj domov přírodou, a ne chemikáliemi! Vezmeme to od největších součástí až po nejmenší detaily bez kterých se v moderním životě neobejdeme.

1. tip – Nábytek s duší

Vybavujete byt či dům a přemýšlíte, jak jej zařídíte? Zkuste se dříve než do IKEA podívat do bazarů, starožitností a k babičce na půdu. Možná najdete kouzelné kusy nábytku, které stačí jen přebrousit a budete mít doma místo plastového poloodpadu cennou starožitnost. Podívejte se do fotogalerie na zajímavé tipy.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, soreen.d, Yvonne L Sweden

Prastará dřevěná knihovna se se svými novodobými kolegyněmi dá srovnat jen ztěžka a mnoholetý dubový stůl bude historií přímo promlouvat. 

Video: Výroba dřevěné vany aneb každý kus je originál

2. tip – Sbalte se do dřeva

Ne snad, že bychom vás už doprovázeli na poslední cestu, máme na mysli ukládání věcí do úložných prostorů v domácnosti. Váháte, v čem ukládat zimní věci v létě, nebo kam uskladnit na dalších 15 let výbavu pro dceru? Zkuste si místo plastových boxů pořídit dřevěné truhly. Jsou sice o něco těžší, ale nemusíte se bát je naskládat i těžšími kusy.

A co teprve dřevěný box na dětské hračky! Jistě je pro Vaše ratolesti větším potěšením hledat hračky v dřevěné truhlici než v plastové bedně.

3. tip – Uklízejte zeleně

Také každodenní uklízecí potřeby můžeme nechat zezelenat. Místo nejlevnějšího plastového smetáku zkuste najít na trhu poctivý dřevěný. I u nás se ještě stále takové vyrábějí. Jejich dlouhá živostnost i minimální zatížení přírody při výrobě i jako odpadu jsou s plastovými kusy z Číny neporovnatelné. Do stejné kategorie můžeme zařadit kartáče na čištění či malé smetáčky na odpad.

Naučte se čistit domácnost bez chemie.

Pokud Vás trápí také množství plastových lahví a lahviček na chemikálie k úklidu, je na čase se naučit něco nového, levného a účinného. K úklidu totiž často stačí ocet, dobrá hadra, horká voda a soda.

4. tip – Vychovejte dřevomilné děti

Co dětem dáte, s tím se naučí hrát. A když je obklopíme plastovými figurkami Spidermana, blbostmi z kindervajíček a nejnovějšími modely Barbie, těžko je pak budeme přeučovat k ekologii a vztahu k přírodě. Místo plastových hraček tak pořiďte svým nejmenším hračky látkové, dřevěné či z přírodního kaučuku. Můžete si být jistí, že jsou méně toxické a ve velkém procentu také hezčí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Trh je dnes už plný hand made výrobků i fabrikovaných dřevěných hraček. Stačí se rozhlédnout. Nebo se po letech vrátit k ručním pracím a zkusit dětem panenku ušít, vláček vyřezat a luk a šípy vyrobit. Třeba se ještě rádi do dětských let vrátíte.

Vyrobte si luk a šípy: Lukostřelba je sport pro každého!

5. tip – Přírodní kuchyně jídlem i výbavou

Když se řekne přírodní kuchyně, možná si mnozí představí kořínky vařené ve slané vodě a pravý zelený čaj luhovaný v keramické misce. Není třeba zacházet do extrémů, když se rozhodneme žít zdravěji a obklopovat se spíše dřevem a přírodními materiály než prefabrikovanými plasty.

Prvním krokem je zamyslet se, co bychom mohli z naší lednice a kuchyně do budoucna z plastů odstranit či nahradit. Možná není třeba kupovat rajčata v plastovém obalu a skladovat potraviny v lednici v plastové krabičce. Zkuste si je uložit třeba v dřevěné či keramické.

Možná také máte nedaleko bydliště bezobalový obchod, ve kterém Vám rádi nasypou rýži, luštěniny či sušené ovoce do vašich vlastních krabiček a skleniček. To je teprve „zero-waste“ tedy bez-odpadové počínání!

Mohlo by vás zajímat: 10 nejpodivnějších využití dřeva ve stavbách

A co vybavení kuchyni?

Až budete švagrové pořizovat k Vánocům naběračky nebo vařečky, zkuste sáhnout po starých dobrých dřevěných. Vypadají lépe a jsou mnohem ekologičtější.

6. tip – Dřevěné doplňky i dekorace

Viděli jste už někdy dřevěné hodiny? Nepřipadaly vám originálnější a hezčí než ohrané plastové? Také malé hodinky na ruku už najdeme vyráběné v dřevě.

Mohlo by vás zajímat: 55 kuriozit ze dřeva – neuvěříte, co všechno se z něj dá vyrobit

Originalitě se meze nekladou, a tak nacházíme vyhotovené ve dřevě dnes také flash disky, náušnice, krabičky na pera, držáky na mobil či lahvičky na parfémy. Stačí se dobře dívat a vyhodnocovat, zda vůbec dané věci potřebujeme, a když už ano, tak zda není pro nás všechny lepší obklopit se těmi dřevěnými.

Nechte se inspirovat například výrobou dřevěného USB flash disku zde.

Vydáno dne:
04.04.2018

Photocredit: Shutterstock

2

Plastové palubky: Venkovní obklad, který není náročný na údržbu

Sháníte venkovní obklad, který nebude vyžadovat údržbu?.. Číst více →



Plastová okna do dřevostavby: Jaké mají výhody a nevýhody?

Jaká je cena plastových oken, jak je vybrat a jak probíhá jejich montáž?.. Číst více →



Plastové plotovky nebo dřevěné? 3 tipy než postavíte plot

Chystáte se stavět plot? Plotovky vám značně usnadní práci. Na co se zaměřit při jejich výběru a jsou lepší dřevěné, nebo plastové plotovky? Za jakou cenu plotovky pořídíte? Poradíme vám na co si dát pozor při stavbě plotu... Číst více →



Recyklované materiály: Bydlí s vámi a možná o nich ani nevíte

Stavebnictví patří mezi odvětví průmyslu, která nejvyšší mírou přispívají k znečištění prostředí. Podívejte se na nejzajímavější produkty vyrobené z recyklovaných zdrojů. Možná je máte doma... Číst více →



Baubotanik: živé domy, které rostou podle přání architekta

Proč kácet stromy, abyste z jejich dřeva mohli stavět? Nebylo by lepší nechat si hned vyrůst celý dům? Dozvíte se v článku... Číst více →



Ultrazvuková termografie nahlédne dovnitř dřeva a odhalí nebezpečné defekty

Nedokonalost, defekt či prasklina může být skryta uvnitř dřeva nebo zamaskována barvou. Podívejte se, jak lze defekty dřeva spolehlivě odhalit... Číst více →



Autonomní nábytek: chytrá hříčka, která promění interiér

Vypadá to jako zmatek a náhodná změť dřevěných hranolů. Všechno tu ale má svůj řád a význam... Číst více →



Knihovna v přírodním stylu pro klidné počtení – má jezírko a netradiční žaluzie

Čínu známe hlavně jako velmoc výroby levných produktů všeho druhu a jednu z nejlidnatějších zemí světa. Budete proto možná řekvapeni, jak vypadá jedna z místních knihoven... Číst více →



V některých školách naměřili nebezpečné množství oxidu uhličitého

Vysoká koncentrace oxidu uhličitého v interiéru způsobuje únavu, otupělost a dokonce zdravotní problémy. V tříleté studii se prokázalo, že toto je na většině českých škol velký problém... Číst více →



Zajistěte si čistý domov – recept na úklidové prostředky domácí výroby

Dejte i vy šanci domácím čistícím prostředkům. Fungují stejně jako ty kupované, ale jsou mnohem levnější a také bezpečnější pro vaše zdraví... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů