HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen

Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností. Jeho odhodlání rostlo. A o rok později se jeho sen naplnil. Se ženou Markétou, dvěma šikovnými dětmi a pejskem bydlí spokojeně v rodinné dřevostavbě 5+kk. V rozhovoru se s námi podělil o svůj příběh a popsal všechny nástrahy, se kterými se během realizace potýkal.


Rodinný dům svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef P. (se souhlasem)

Pro Josefa bylo vybudování vlastního domu odjakživa obrovským snem. V rozhovoru nám popsal, že na období, kdy se sestrou vyrůstali v rodinném domě, má nejkrásnější vzpomínky. A přesně takové chtěl dopřát i svým dětem. Rozhodl se tedy pro radikální krok. Dostat rodinu z bytu a vybudovat dětem nové zázemí, na které budou v dospělosti rády vzpomínat. Věří, že toto období zanechá v jejich životě svou stopu.

Pane Josefe, cihla vs. dřevo – co ovlivnilo vaše rozhodnutí?

Dřevostavby jsem objevil díky přítelovi mé maminky, který se kvůli ní vrátil z USA. Tam se dřevostavbám hodně věnoval a mně se to moc zalíbilo. Stavěl dřevostavby, zděné domy a pokládal i lícové zdivo.

Jak jste bydleli dříve?

Nikoliv dříve, spíše stále. Ještě trávíme poslední dny v cihlovém bytovém domě v Lokti nad Ohří. Výstavba domu se nám trochu protáhla. V této době už jsme měli bydlet. Teď to vidím spíš na léto 2024.

V jaké jste tedy aktuálně fázi?

Aktuálně děláme rozvody vody, elektřiny atd.

A proč právě Loket? Měl jste tam už koupený pozemek?

Loket je pro mě srdcová záležitost, ale o pozemcích jsem původně vůbec nevěděl. Přivedl mě k tomu kamarád, který pozemek sháněl aktivně. Jednou s vtipem prohodil: ‚Kupte si taky, ne?‘ Tak jsme ho koupili s tím, že to přinejhorším bude dobrá investice.

Jak prosté to může být, že? Vzpomenete si na nějakou nevšední příhodu s koupí pozemku?

Snad jen přístup ruských majitelů...

Přístup ruských majitelů? Můžete to rozvést, prosím?

Ty pozemky v lokalitě, kde stavíme, totiž odkoupili Rusové. Měli v plánu tam stavět takové velké řadovky. Ale naštěstí vystavěli jen jeden z těch domů a zbytek rozprodali.

A se stavebním povolením jste neměl trable?

Vypadalo to zpočátku skvěle. Podařilo se mi vše vyběhat asi za čtyři měsíce. Pak jsme už jen čekali na vydání povolení. Vtom mi volal na dovolenou úředník ze stavebního úřadu, že se stala chyba a nemůžeme stavět.

V průběhu žádosti se měnil uzemní plán a my jsme dostali razítko ještě před tím s ujištěním, že ani po změně se pro nás nic nemění. Projektant ale nakreslil mezi nás a souseda (ten kamarád, se kterým jsme kupovali společně pozemky) uliční čáru a bylo to. Ale ulice tam ve skutečnosti není. Je to jen průchod do lesa. V té době navíc začal platit regulativ, že se od uliční čáry musí dodržovat odstup, a tak jsme byli v pasti. Dům se nám tam nevešel a čekali jsme na novou změnu územního plánu další téměř rok a půl s nakoupeným materiálem pod plachtami.

O problémech spojených se stavebním povolením pro vás s Josefem chystáme další rozhovor, na který se můžete těšit již brzy.

Jak probíhala spolupráce s externím projektantem?

Nechali jsme si od něj vypracovat jen projekt pro stavební řízení. Detailní dokumentaci nám nedělal. Stejně tak jsem si sám obíhal stavební úřad a vyřizoval povolení.

Josef si sám vymyslel konstrukční detaily u dřevostavby. Podělil se o ně ve fotogalerii.

Jak jste postupoval v celém procesu realizace rodinného domu?

S Markétou, mojí ženou, jsme měli velmi dlouho vysněný dům. Po nacenění různými stavebními firmami jsme ale došli k závěru, že bohužel nebude v našich silách, takový dům ufinancovat. Tak jsme si našli typový dům, který se nám líbil, a trochu jsme si ho upravili a vyladili s projektantem. Pak přišla krize a mámin přítel se vrátil z USA. A v té době se poprvé objevila myšlenka postavit si dům svépomocí.

A jak dlouho vlastně probíhala stavba hrubé stavby?

Kompletní konstrukci z KVH jsme měli hotovou za cca 4 týdny (ve dvou lidech). Pak jsme čekali, než nám řemeslník udělá střechu, to jsem si sám netroufl. A to bylo dalších asi 8 až 9 týdnů. Hádám, že kompletně bude stavba trvat zhruba rok až rok a půl.

Jak vypadá dům Josefovy rodiny?

Po vstupu do velmi prostorného zádveří se před vámi krásně rozdělí levé (obytná část) a pravé křídlo (klidová část) domu. Obývací pokoj je propojený s kuchyní i jídelnou a zaujímá bohatou plochu 47 m2. U kuchyňského koutu je také menší spíž, která chytře vyplňuje prostor mezi kuchyní a předsíní.

V klidové části domu jsou navržené dva dětské pokoje a ložnice s přístupem na venkovní terasu. Součástí ložnice je také menší šatna a vlastní koupelna. Druhá koupelna s WC je přístupná z dlouhé chodby. Součástí domu je mimo jiné i technická místnost, garáž a volný pokoj pro hosty/pracovna.

  • Užitná plocha domu: 160 m(bez garáže)
  • Zastavěná plocha domu: 240 m2

To je skvěle promyšlená dispozice, pro čtyřčlennou rodinu naprosto dostačující. Kolik jste do dřevostavby přibližně investovali?

Děkuji. Ano, i my to vidíme stejně. Finální cena bude zhruba 6,5 milionu korun.

To vychází zhruba o 2 000 Kč/m2 levněji, než by vám to nacenila stavební firma. Byla cena jediným důvodem, proč jste se rozhodli pro stavbu svépomocí?

Nechali jsme si náš projekt nacenit i od jedné z hodně renomovaných firem a ještě před krizí, v roce 2020, nám nabídli cenu (bez základové desky a ve standardu) 7–8 milionů. K tomu jsme si připočetli samozřejmě plot, terasu a podobně. No šílené. Pak jsme se ještě kvůli čekání na stavební povolení dostali do jiné doby a jiných cen, takže by to dopadlo mnohem hůř. Dráž.

A v naší ceně (za stavbu svépomocí) je zahrnuto mnoho položek, které v nabídce od firmy nebyly. A kdyby ano, samotnou cenu by ještě významně zvýšily. Hodně nám pomohl mámin přítel, který se mnou postavil komplet hrubou stavbu.

Komentář redaktorky

Přibližná cena u stavebních společností za 1 m2 rodinného domu (dřevostavby) s dispozicí 5+kk je 42 803 Kč. V případě pana Josefa, který stavěl dům s těmito parametry, se cena pohybovala okolo 40 625 Kč/m2. K tomu je důležité zmínit tři skutečnosti:

  • Do užitné plochy jsme nezapočítali garáž.
  • Josef s rodinou stavěl během koronavirové krize.
  • Součástí ceny je i základová deska, kterou většina stavebních společností nezahrnuje do ceny za stavbu domu na klíč.

Jak nahlížela banka na hypotéku, když jste stavěli svépomocí?

S hypotékou na dům jsme trochu bojovali. Problém byl s odhadem ceny domu. Stavěli jsme ho v době, kdy ceny moc vysoko nebyly, a odhadkyně do nás tlačila cenu, která byla opravdu nereálná. Protože nejdražší dům v okolí byl za 6 milionů (menší, bez garáže).

A co systém vytápění? Jakou kombinaci jste zvolili?

Máme tepelné čerpadlo vzduch-voda, teplovodní podlahové vytápění a krbová kamna.

Máte v domě nějaké další moderní technologie?

Upřímně, na toto mě moc neužije. Největší technologická vychytávka bude vytápění se všemi těmi vzdálenými přístupy, statistikami spotřeby a podobně. Chytrá domácnost bude využita jen u venkovních žaluzií.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Josefe, blížíme se ke konci. Kdybyste byli opět na začátku, co byste se ženou udělali jinak?

Určitě bych si na některé věci dal větší pozor, ale chybami se člověk učí.

Ale ušli jsme velký kus cesty a jsem hrdý na to, že i když jsem předtím nepostavil ani ptačí budku, mám teď za sebou velkou část stavby domu pro svou rodinu. Když nějaký známý nebo kolemjdoucí utrousí příjemnou poznámku, pochvalu nebo zkrátka milá slova, člověka to hrozně potěší a dá mu to sílu na další etapu.

Co pokládáte za nejvíce stresující faktor na celém procesu výstavby?

Každé čekání na něco, co nemůžete urychlit. To vás dostává do úzkých.

Co byste za sebe poradil lidem, kteří se teprve chystají stavět?

Ať si to užívají, je to hodně náročná etapa života, ale všichni na to budou nakonec vzpomínat v dobrém. Samozřejmě pokud nepatří k té polovině, která se přitom rozvede. :)

Velice děkujeme panu Josefovi za příjemnou spolupráci a rozhovor, který poskytl pro náš stavební portál. Přejeme, ať stavba dopadne na jedničku.

Vydáno dne:
23.12.2023

Photocredit: Josef P. (se souhlasem)

2

Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Svépomocí přestavěl sklad na rodinný dům. Ušetřil miliony a inspiruje další

Jak ušetřit miliony při stavbě/rekonstrukci rodinného domu? Příběh Michaela inspiroval už tisíce lidí, kteří volí stejnou cestu... Číst více →



Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce... Číst více →



Michal staví svépomocí roubenku na Hané. Jde to i bez tesaře, říká

Zvládl postavit celou roubenku svépomocí. Firma panu Michalovi pouze upravila základovou desku. Podívejte se na úžasný výsledek!.. Číst více →



Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil

Rodinný dům si na Uherskohradišťsku postavili svépomocí. Partneři zaplatili 2 miliony i s vybavením... Číst více →



Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

Přečtěte si rozhovor s odborníkem, jenž se pohybuje ve stavebnictví přes 23 let. Sdělil nám nejdostupnější cesty pro ty z vás, kteří se chystají bydlet... Číst více →



Dřevostavbu na Pardubicku vybudovali svépomocí. Bungalov stojí 2,5 m nad zemí

Mladý pár z Pardubicka se rozhodl postavit si dům. Dřevostavba založená na pilotech metodou crawl space je opravdový unikát... Číst více →



Manželé opravili dům svépomocí. Luxusní interiér si zařídila maminka Míša sama

„Svůj interiér si můžete zařídit levně a přitom hezky,“ podotýká Míša v rozhovoru o stylovém návrhu interiéru... Číst více →



Podle jednoduchého manuálu postavil manažer Václav dům pro 6člennou rodinu. Ušetřil tak 1 milion Kč

Pan Václav dokázal postavit dřevostavbu svépomocí. Samotný návrh domu však svěřil architektovi. Ten jeho důvěru zklamal... Číst více →



Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken... Číst více →