HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil

„Chtěl jsem vybudovat zázemí pro své děti.“ Říká majitel rodinného domu, který si se svojí partnerkou postavili svépomocí. Unikátní dřevostavba stojí na pozemku o velikosti 340 m2 v malé obci u Uherského Hradiště. Sympatická dvojka se potýkala s problémy s projektantem i se stavebním úřadem. Přesto je dnes jejich domov kompletně hotový a zabydlený.


Rodinná dřevostavba svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub C. (se souhlasem)

Dům s plochou 90 m2

Pan Jakub je táta, který chtěl po rozvodu vybudovat zázemí pro své děti, a musel hrát s kartami, co měl v ruce. Velkou podporou se mu stala jeho partnerka, která na stavbě domu také pomáhala. Krásná dřevostavba dnes stojí v malé obci Vážany u Uherského Hradiště. Podívejte se do fotogalerie na výsledek půlroční snahy šikovných partnerů.

Co vás přivedlo na myšlenku postavit si nový dům?

V bytě bych umřel, jsem kreativní člověk, co rád něco tvoří. Navíc situace na trhu je velice špatná. Byt k rekonstrukci by nás vyšel na 2,5 milionu korun a větší domek (na opravy) na 4 miliony. Stavba svépomocí se jevila jako nejlepší řešení.

Stavět dům svépomocí není hračka, máte rád výzvy?

Měl jsem silné odhodlání a velkou motivaci – vybudovat krásné bydlení pro mé nejbližší za každou cenu. Nebránil jsem se čemukoliv nestandardnímu, aby to bylo prostě wau

„Klobouk dolů, pane!“ Tato pochvala mě velice potěšila, svěřuje se pan Jakub 

Brousil jsem a tmelil sádrokartony, když v tom ke mně na dvorek přišel starší pán (80). Myslel jsem si, že mi jde vynadat za to, že jsem moc hlučný a celé dny tu stále něco vyvádím, když v tom jsem uslyšel: „Klobouk dolů, pane. To stavíte celý dům sám? Jste tesař?“ Poté, co jsem mu řekl, že pracuji u policie a že jsem prakticky lajk, byl opravdu překvapený. „Já jsem tesař, a vím co to všechno obnáší,“ smekl přede mnou. Velice mě to potěšilo.

Proč jste se rozhodl právě pro dřevostavbu?

Dlouho jsem chtěl stavět dřevostavby systémem two by four a dlouho jsem si chtěl také postavit svůj domek. Rozvod byl jen tím impulzem začít věci řešit. Z pohledu finančních možností a času jsem zvolil dřevostavbu.

Podle čeho jste si vybírali pozemek?

Jednoduše, pouze instinkt a dobrá dostupnost. Podařil se mi koupit pozemek cca 340 m2, kde jsem musel zapojit velkou představivost a zapřemýšlet, jak využít prostoru co nejlíp.

Byly tu nachystané všechny přípojky?

Přípojka na elektřinu a na vodu tu byla. S vodou to bylo ale náročnější (protlak pod cestou, šílená komunikace s vodárnami a kanalizacemi). Každopádně jsme všechno nějak vyřešili.

Nastaly nějaké problémy se stavebním povolením?

Tak trochu. Měli jsme trochu problémy s projektantem, byla to katastrofa. Stavební úřad dokonce přemýšlel o odejmutí razítka. Všechno jsem musel nějakým způsobem doběhat a vyřešit sám. Nakonec nám stavbu přeci jen povolili a my se mohli pustit do práce.

Jaká je finanční stránka stavby svépomocí?

No, prvotní nápad na předem vyrobený modul v rozměru 13 x 4,5 m (ve variantě na klíč) za 1,6 milionu ztroskotal při dopočítání dalších položek:

  • projekt 60 tisíc,
  • přípojky 120 tisíc,
  • dešťovka 30 tisíc atd.

Překročil by se tedy náš rozpočet a stavba by zůstala nedokončená. Takže jsme všechno znovu propočítali, nakreslili, pořídili nářadí a měli nový projekt. Namísto 58,5 m2 za 1,6 milionu máme cca 90 m2 za 2 miliony, a to kompletně i s vybavením.

Stručný popis půdorysu

Při vstupu do zádveří se ocitnete na větší chodbě, která se line napříč celým domem. V levé části je obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní. Hned vedle je navržená prostorná koupelna. V druhé části domu je velká ložnice a útulný dětský pokoj. Dům disponuje také dvěma velkými terasami.

Na náčrt rodinného domu, který si pan Jakub přibližně načrtnul, se můžete podívat ve fotogalerii.

Proč jste zvolil systém two by four?

Doba je naprosto šílená, o cenách stavebních materiálů ani nemluvím. Osvědčený systém z USA (two by four) je opravdu efektivní, rychlý a ekonomický. V jedné várce přivezl kamion KVH hranoly a OSB desky, zbytek materiálu jsem dovezl svým autem na střeše. A že toho bylo.

Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four

Jsou na vaší stavbě použity nebo řešeny nějaké nestandardní konstrukce?

Napadá mě jen výška stropu. V nižší části jsou to 3 metry a ve vyšší 3,5 metru. Od začátku jsme počítali s využitím prostoru do výšky, jako např. v dětském pokoji, kde je navržené „bidýlko“ na spaní nad prostorem pro studium, hraní, kreslení atd.

Jeden z důvodů byl také to, že miluji prostor, vzdušnost a světlo. Domek je obývacím prostorem orientovaný na západ, aby sezení na terase bylo dokonalé.

Máte difuzně uzavřený nebo otevřený systém konstrukce?

Zvolili jsme difuzně uzavřený systém. Střechu máme šikmou z trapézového plechu (antracit). Na stropy jsem použil pohledové OSB desky, naopak podlaha je vinylová (click system). Vnitřní stěny jsou opláštěny sádrokartonem. 

Seznam materiálů, které pan Jakub použil na skladbu stěny:

  • KVH 160 x 60 (trochu větší než je standard)

Aktuální cenu KVH hranolů zjistíte zde.

  • vnější záklop – OSB desky (15 mm)

Srovnání cen OSB desek mezi jednotlivými prodejci si můžete udělat zde.

  • tepelná izolace – minerální vata (160 mm)

Aktuální cenu minerální izolace zjistíte zde.

  • vnitřní záklop – OSB desky (15 mm) s instalační předstěnou
  • SDK desky

Aktuální ceny sádrokartonových desek zjistíte zde.

  • venkovní zateplení – polystyren (100 mm)

Ceny polystyrenu přehledně zde.

  • odvětrávaná fasáda – latě (60 x 40)

Zjistěte aktuální ceny fasádních latí zde.

  • opláštění smrkovými deskami

Za kolik lze pořídit smrková prkna na našem trhu? Aktuální ceny zjistíte zde.

Nastaly během výstavby nějaké komplikace?

Trochu ano. Stavba není zcela dokončená, neboť jsem si v září utrhl vazy v koleni a rozdrtil meniskus. V listopadu jsem musel na operaci. Přesto všechno se nám podařilo nastěhovat. Kompletní dokončení nás čeká teď na jaře, každopádně bydlíme, a je to fantazie.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

Dřevodomek je vytápěný čerpadlem vzduch-vzduch. V plánu jsou také krbová kamna.

Přehled aktuálních cen tepelných čerpadel si můžete srovnat ZDE.

Byla pro vás dřevostavba dobrou volbou?

Ano. Miluju dřevo. Opravdové dřevo. Poctivé materiály v dnešní době, kdy se všechny imitace stávají boomem, mizí. Ty nejstarší základní stavební prvky, jako je dřevo, kámen a železo, se stávají luxusem.

Měli jste dostatek informací? Odkud jste čerpali?

Poté, co nám stavbu povolili, jsem si dal tři měsíce intenzivního školení na Youtube, Pinterestu a celkově všude, kde to jen šlo. Naučil jsem se udělat kalifornský roh, věnoval jsem pozornost „frejmování“, vatování, naučil se pracovat s parotěsem, sádrokartonem, obkládat, malovat, pokládat podlahu, montovat a vůbec všechno potřebné.

Jak dlouho jste dřevostavbu stavěli?

Pozemek jsme koupili v květnu roku 2021. Veškeré vyřizování potřebných dokumentů zabralo přibližně rok, čili do května 2022. Zahájení stavby bylo měsíc na to (červenec 2022) a samotné stěhování mezi 3. a 4. adventní nedělí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Co byste za sebe poradil lidem, kteří se teprve chystají stavět?

Určitě dát obývák s kuchyní dohromady. Důležité je taky navrhnout dost prostoru v kuchyni pro práci.

Co máte nyní v plánu?

Se stavěním dřevostaveb budu pokračovat s kamarádem v podobné životní situaci. V plánu je chatka inspirovaná tiny housem, a jako v mém případě netradičně řešená, nápaditá a efektivní, s omezeným rozpočtem.

Pan Jakub nebyl na stavbu sám. Obklopili ho skvělí lidé

Práce v jednom či ve dvou lidech je těžká. Přítelkyně mi hodně pomáhala, ať už na stavbě, tak i psychicky. Je prostě skvělá. Taky mi hodně pomohli přátelé, díky Kučovi, Jirkovi a chlapům Štěrbovým dům stojí. Bez nich bych to nedal. Rád bych jim touto cestou také poděkoval.

My bychom naopak panu Jakubovi rádi poděkovali za skvělý rozhor a popřáli mu, ať je bydlení v nové dřevostavbě jedna báseň.

Vydáno dne:
02.03.2023

Photocredit: Jakub C. (se souhlasem)

31

Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four

Pojďte se podívat na to, jak probíhala výstavba dřevostavby systému two by four. Přinášíme vám podrobný fotopříběh, jak se stavěl rodinný dům... Číst více →



Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou... Číst více →



Jak probíhá staveništní montáž dřevostavby – postup, zásady a instalace

Víte, jak se staví moderní rámové dřevostavby? Ukážeme si postup staveništní montáže nejen to. Přidáme také informace o rozvodech instalací mezi dřevěnými nosnými prvky... Číst více →



30+ originálních nápadů netradičního vybavení pro dům, kuriózní nábytek a dekorace

Patříte mezi ty, kteří milují originální nábytek, ocení jeho nápadité provedení a nejraději si ho vyrobíte sami? Inspirujte se v naší galerii nápadů... Číst více →



DIY dřevěné dekorace na zahradu i do bytu – více jak 25 nápadů z větviček, klacíků a proutí

Patříte mezi ty, kteří milují přírodní dřevěné dekorace? Inspirujte se originálními nápady, jak využít větvičky, klacíky, proutí, naplavené dřevo nebo samorosty z lesa... Číst více →



50+ úžasných inspirací na dekorace z naplaveného dřeva + návod jak si vyrobit driftwood doma

Driftwood, to jsou dřevěné kousky vyplavené vodou. Případně si můžete driftwood vyrobit i sami doma. Jak na to? Výrobky z tohoto materiálu jsou dechberoucí. Navštivte naši galerii a posuďte sami... Číst více →



Filip s Milanem dokázali svépomocí postavit luxusní, celoročně obyvatelnou chatu

Filip s Milanem opravili chatu u Českých Budějovic. Unikátní dřevostavba leží až 20 metrů nad hladinou vody... Číst více →



Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce... Číst více →