HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

V rozhovoru s odborníkem s 23 lety praxe jsme se zaměřili na velmi diskutabilní téma stavby dřevostavby svépomocí. Sdělil nám nejlepší způsob vytápění dřevostavby, na čem lze při výstavbě znatelně ušetřit a jaké mají možnosti domácnosti s nízkým rozpočtem na stavbu domu. Přečtěte si jeho cenné rady a spoustu dalších důležitých připomínek.


Dřevostavba svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitelů dřevostavby

Jaké detaily u dřevostavby jsou kritické při stavbě svépomocí?

Prvním a nejdůležitějším detailem je samotné přesvědčení o tom, že kvalitní projektová dokumentace (PD) je základem. Potom s pomocí stavební prováděcí dokumentace jde všechno lépe.

Na stavbě se může vyskytnout mnoho dalších problémů. V první řadě správné rozměření stavby. Dále určení výšek (dle PD) terénu, podlah, parapetů a podobně. Problémem jsou také tepelné mosty. Detailů si však musí stavitel pohlídat (individuálně) mnoho, jelikož jsou na každé stavbě jiné.

Doporučil byste stavebníkům pustit se do stavby svépomocí?

Toto si musí rozhodnout stavebník sám. Vždy je však vhodné mít v záloze kontakty na odborníky a prověřené stavební firmy, statiky, architekty a projektanty, kteří mu pomohou například s těmito body:

  • výběr vhodných materiálů pro stavbu,
  • výpočet a objednávka materiálu,
  • zaměření stavby a nivelace,
  • řešení konstrukčních detailů,
  • vysvětlení postupu prací a používaných technologií.

Co stavebníkům nejčastěji radíte? S jakými dotazy se setkáváte?

Většina stavebníků je nějak rozhodnutá a má nějakou představu o průběhu stavby jako takové. Avšak ty představy mnohokrát nekorespondují se skutečností. Takže první otázky jsou většinou:

  • Kolik bude stavba stát?
  • Jaké bude umístění stavby?
  • Jak dlouho bude probíhat realizace stavby?
  • Jak naložit se stavebním řízením a technologiemi?
  • A opravdu potřebuji stavební projekt?
  • A co ten stavební dozor, to není potřeba?

Kvalitní stavební dokumentace a stavební dozor jsou jedny z nejdůležitějších věcí na stavbě! Další otázky jdou potom k samotné stavbě. Pokud stavebník chce svoji stavbu stavět svépomocí, je nutná určitá psychická odolnost a odhodlání. Tyto otázky ovšem směřují ode mě na stavebníka. Často se ptám pro změnu já:

  • Kolik času jste ochoten/a věnovat stavbě? Ideálně: Chci tam být POŘÁD.
  • S kým budete na stavbě pracovat? Ideálně: S kýmkoli, kdo bude ochoten.
  • Jste schopen/a odnést, přeházet či vynosit 5 tun materiálu za den? Ideálně: Ano, není problém.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Není pro stavebníka výhodnější zaplatit ze svého platu někoho, kdo tu práci umí a udělá ji rychleji a efektivněji?

Pokud budete dělat činnost, kterou neumíte, bude vám trvat déle. Je dobré si vypočítat, jestli jste dost efektivní a jestli byste si ve své vlastní práci nevydělali víc. Potom je lepší raději zaplatit někomu, kdo bude rychlejší a zkušenější. Ideálně je dobré si říct: Chci u toho být, a pokud to nebudu zvládat, rád zaplatím profíkům.

  • Bude vás práce na stavbě bavit i po několika měsících? Ideálně: Nevím, ale budu makat!
  • Chcete si nakoupit mnoho nářadí a vybavení, které bude třeba jen na tuto stavbu? Ideálně: Jasně, na to se těším.

Pokud si to stavebník nerozmyslí, je připraven to zkusit. Další mezník je první větší dodávka materiálu, řekněme třeba 30 tun dřeva na roubenku nebo Tatra štěrku na příjezdovou cestu. Pokud tento milník stavebník zvládne, většinou už stavbu svépomocí dodělá.

Existují položky, na kterých lze během výstavby znatelně ušetřit?

Ano, ušetřit se dá zejména na práci. Práci, kterou si stavebník udělá sám s brigádníky, nemusí platit firmě, která po něm bude chtít amortizaci, režii a spoustu dalších položek nezbytných k tomu, aby firma fungovala.

Zkušený stavitel Patrik Fojt se mimo jiné také podílel na výstavbě roubenky na Hané. Zajímavý rozhovor si můžete přečíst v článku níže.

Michal staví svépomocí roubenku na Hané. Jde to i bez tesaře, říká

Jaký je podle vás nejlepší způsob vytápění dřevostavby? 

Tohle je jedna z typických otázek.

Pokud to bude roubenka ve Velkých Karlovicích uprostřed lesa, tak tam bude nejlepší topení dřevem. Navíc záleží, jak ta roubenka bude velká. Pokud to bude roubenka přízemní cca 60 m2, tak tam budou stačit nějaká krásná kachlová kamna, která budou sloužit i jako sporák.

Pokud to však bude patrový dům 250 m2, tak tam to bude třeba nakombinovat, ideálně kotel s podlahovkou, eventuálně tepelné čerpadlo či akumulační kamna.

Pokud půjde o dřevostavbu v Ostravě, bude to chtít tepelné čerpadlo a rekuperaci.

Záleží na okolnostech, každá technologie se hodí jinam a každý stavebník preferuje něco jiného. Co se ceny týče, doporučuji u vytápění příliš nešetřit, vrátí se to v provozních nákladech.

Jak se liší tepelné vlastnosti u dřevostavby a u zděného domu?

Tato otázka je jen o množství izolace, takže není rozdíl. Každý projektant ví, jak zajistit nízkou energetickou náročnost budovy, kolik izolace je třeba na dřevostavbu a kolik na zděnou stavbu.

Difuzně uzavřený systém vs. difuzně otevřený systém – který byste doporučil stavebníkům a proč?

Který je správně? Nejspíš oba. Pokud bude použit difuzně uzavřený systém do sendvičové dřevostavby a bude udělán správě, bude vše fungovat. Avšak pokud se budeme snažit udělat difuzně uzavřený systém do roubené stavby, která sesychá a pohybuje se, zaděláváme si na problém. Takže je dobré toto diskutovat v projektové fázi stavby s projektantem či architektem. Jako přírodní stavitel preferuji difuzní otevřenost. Nedoporučuji totiž život „v igelitovém pytlíku“.

Dřevostavba a vlhkost – jak správně řešit odvodnění a jak maximálně ochránit dům před vlhkostí?

Jakákoliv vlhkost u domů z přírodních materiálů je problém. To znamená, že voda v jakékoli formě se nesmí do konstrukce domu dostat. Jak správně postupovat? Podle PD. Architekt a projektant by měli znát správné řešení pro danou situaci.

A pokud dům přeci jen navlhne, jak dostat tuto vlhkost pryč?

V první řadě konzultovat problém se stavebně technickým dozorem, ten potom ve spolupráci s projektantem navrhne řešení. Pokud navlhne holá konstrukce, ve většině případů se nic neděje. Pokud však navlhne už izolovaná konstrukce, nastává problém, který je nutné co nejrychleji řešit. Řešení je relativně jednoduché, dostat vodu co nejrychleji pryč, a to jakýmkoli způsobem.

Pasivní domy – riziko šíření vlhkosti a vzduchotěsnost stavby

Je třeba dřevo opatřit nátěrem? Jakým?

Ano, tohle je zajímavá otázka. Běžně používané stavební dřevo (smrkové) je třeba ošetřit, ale čím? Nejsnadněji to jde tak, že čím je dřevo tvrdší a pryskyřičnatější, tím méně potřebuje nátěr.

Jako přírodní stavitel preferuji ekologická řešení, to znamená napouštění pryskyřicemi, oleji a vosky na přírodní bázi. Doporučuji oleje ze lnu, konopí, ostropestřce, potom lanolín, terpentýn, samozřejmě vosk a kombinace.

Nicméně, pokud stavebník bude preferovat doporučení na různé tenko či silnovrstvé lazury, je třeba se obrátit na výrobce.

Moření dřeva: Od výběru mořidla až po nátěr

Co byste poradil lidem, kteří by rádi bydleli ve svém, ale mají nedostatek financí? Existuje nějaká cesta? 

Nedostatek financí je obrovský problém v českém stavebnictví. Dobrá cesta může být rekonstrukce svépomocí, ale i na to je potřeba spousta peněz. Za celou dobu svého profesního života jsem nepřišel na to, jak vyřešit nedostatek financí. Lidem, kteří nemají dost peněz na stavbu, doporučuji minimalismus a rostoucí dům, to znamená zatím postavit mikrostavbu z dřevěné konstrukce a potom pomaličku přistavovat. Nicméně ani na tuto cestu mnoho lidí nedosáhne.

Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Velký přehled řešení, jak na to

Finanční stránka věci – je podle vás cenový rozdíl mezi stavbou svépomocí a spoluprací s firmou velký?

Tohle je velice individuální. Záleží na tom, jak moc se stavebník na stavbě angažuje. Dá se ušetřit na mnoha věcech, stavebník v průběhu stavby získá zkušenosti, díky kterým je pak schopen ušetřit na materiálu i práci.

Jaká je životnost dřevostavby? Jak to vidíte vy?           

Já jako přírodní stavitel doporučuji domy s životností kolem 80 let, poté by měly být plně recyklovatelné. Tohle je podle mě cesta k udržitelnosti.

Vydáno dne:
19.03.2023

Photocredit: Se souhlasem majitelů dřevostavby

2

Nejvyšší dřevostavba světa byla postavena svépomocí

Nejvyšší dřevostavbu světa jste mohli hledat v ruském městě Arkangelsk a našli byste ho celkem jednoduše. S výškou 44 metrů, 13 pater byl nepřehlédnutelnou dominantou města... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Dřevostavby do 1,5mil – útulný dům bez vlastní práce

Útulný dům bez vlastní práce. Jakým jít směrem a na to si dát pozor.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Jirkovi a jeho rodině?

Jirka svůj dům postavil téměř svépomocí a nyní vám o něm poví víc, ne-li vše... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí – jak si s ní poradil pan Tomáš?

Přemýšleli jste o stavbě dřevostavby svépomocí? Máme pro vás exkluzivní rozhovor s panem Tomášem, který si svoji dřevostavbu postavil vlastníma rukama. Jaké jsou jeho zkušenosti?.. Číst více →



Video: Parta přátel společně postavila dřevostavbu svépomocí, výsledek je ohromující

Jak na dřevostavbu svépomocí? Stačí mít pár ochotných přátel s kapkou zručnosti a půjde to samo. Nevěříte? Podívejte se na krátké video v našem článku... Číst více →



Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce... Číst více →



Dřevostavbu na Pardubicku vybudovali svépomocí. Bungalov stojí 2,5 m nad zemí

Mladý pár z Pardubicka se rozhodl postavit si dům. Dřevostavba založená na pilotech metodou crawl space je opravdový unikát... Číst více →