HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manželé opravili dům svépomocí. Luxusní interiér si zařídila maminka Míša sama

Paní Michaela žije se svým manželem Zdeňkem a dcerou Ellou v domě, který postavil její otec. Jelikož byl dům malý, počítali manželé jen s bydlením na přechodnou dobu. Nakonec se však rozhodli zůstat a objekt přestavět. „Určitě je možné zařídit interiér levně a přitom hezky,“ podotýká Michaela v rozhovoru pro Dřevostavitele. Vylíčila nám čtyři užitečné rady pro laiky, nad kterými je dobré se zamyslet.


Interiér moderního domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michaela P. (se souhlasem)

Paní Míšo, živíte se jako designérka?

Neživím se jako designérka, ale interiér domu jsem si postupně navrhla sama. Moc ráda si kupuji časopisy o bydlení a co se týče virtuálního světa, tak se občas nechám inspirovat na Pinterestu. Už jako malá holka jsem si každou chvilku zvelebovala svůj pokoj, ať už to bylo obměnou dekorací anebo přesunem nábytku, což mi zůstalo dodnes.

Fotogalerie:

i Foto: Michaela P. (se souhlasem)

Bydlíte v bytě nebo v domě?

V domě. Stavěl ho můj otec s tím, že to bude bydlení na přechodnou dobu. Respektive jsem si na tom trvala, jelikož jsem tu zůstávat nechtěla. V té době jsem byla sama a měla jsem jiné plány. Takže místo plnohodnotného patrového domu se postavil přízemní dům o velikosti 2+1. Ale osud tomu chtěl jinak a my se rozhodli zůstat.

Zvětšovali jste posléze dispozici? Proběhly nějaké opravy domu?

S manželem jsme si to tu předělali tak, aby to bylo pohodlné bydlení pro rodinu. Přistavěli jsme pokoj pro dceru a špajz s technickou místností. Nyní má náš dům velikost 110 m2 s dispozici 3+1 a podkroví, které si muž předělává na pracovnu.

Jak vypadá podkroví dnes, se můžete podívat ve fotogalerii.

V jakém stylu jste si navrhla interiér?

Abych řekla pravdu, dříve jsem nevěděla, v jakém stylu interiér našeho domu bude. Líbí se mi více stylů, ale postupem času jsem se našla ve skandinávském, pro který je charakteristický minimalismus a zároveň útulnost. Právě dekorace dělají domov domovem. Díky nim se v domě odráží osobitý styl.

Co je typické pro skandinávský styl?

  • Světlé barvy,
  • prosvětlené a otevřené prostory,
  • přírodní materiály,
  • skleněné prvky, zrcadla,
  • decentní doplňky (polštářky, přehozy, svícny, misky a dózy),
  • rámečky.

Jaký máte názor na použití dřeva v interiéru?

Dřeva máme doma poměrně dost. S mužem ho máme velmi rádi. Díky němu je to doma útulnější, teplejší, a navíc dřevo dodává interiéru šmrnc.

Dřív jsem byla zastánce názoru, že by k sobě mělo dřevo ladit, tudíž jsem se držela pouze jednoho odstínu. Ale momentálně se mi líbí kombinace více druhů. U nás konkrétně dominuje dub a k němu jsem přidala konferenční stolek v odstínu ořech.

V jakých dekorech máte kuchyni, podlahy a dlažbu?

Celý dům máme zařízený v dubu, jak už jsem zmiňovala o pár řádek výš. A ani v kuchyni tomu není jinak.

  • Kuchyňská linka, ostrůvek i jídelní stůl je v odstínu dub San Remo.
  • Podlahy jsou dub classic.
  • Dveře jsou v dekoru dub skandinávský.
  • Koupelna má béžovošedý obklad a skříňky jsou, jak jinak, než v dekoru dubu.

Jsou to sice tři různé odstíny, ale spolu utváří dokonalý celek. Je to takový tón v tónu. 

Dárek od redakce!

Našli jsme pro vás obdobné kousky vybavení, jaké má paní Michaela doma. Níže si můžete porovnat jejich aktuální ceny:

Jak řešíte úložné prostory v menším domě?

O úložných prostorách jsem si do minulého roku pouze snila. Máme u ložnice malou šatnu, která byla osm let takovým odkladištěm pro všechno. To se ale naštěstí loni změnilo díky přistavěnému špajzu společně s technickou místností.

Co pokládáte za klenot celého domu? Na co jste nejvíce hrdá?

Za klenot rozhodně považuji naši bukovou postelsedací soupravu.

U postele to totiž byla taková koupě zajíce v pytli, jelikož jsme ji kupovali před šesti lety na internetu, tudíž jsme si ji nemohli vyzkoušet. Ale musím říct, že to byla trefa do černého. Postel je masivní, bytelná a nadčasová.

Sedací souprava je zase skvělá v tom, že se z ní dají sundat potahy, takže je lze pohodlně vyprat. Zároveň možnost poskládat si ji, jak zrovna potřebujete, díky samostatným modulům, je jen třešničkou na dortu. Tím spíš pro lidi, kteří mají rádi změny.

Potrpíte si na dekorace? Jak moc jsou v bytě důležité a vyplatí se na ně klást důraz?

Co se týče dekorací, tak musím říct, že mám období, kdy nesmím mít nic „na očích“ a užívám si to čisto a vzdušno. A pak je tu období, kdy si moc ráda zútulňuji náš domov právě designovými dekoracemi.

Držím se hesla „méně je více“ a dávám přednost kvalitnějším kouskům, takže kvalita vítězí nad kvantitou. Ale co mi doma nesmí nikdy chybět, ať je léto nebo zima, to je čerstvá květina ve váze.

Jaké materiály se k sobě podle vás nejvíce hodí?

Osobně mám moc ráda přírodní materiály, takže si myslím, že když sáhnete po kombinaci dřevo, kámen, bavlna, len atp., tak nemůžete udělat chybu. Ale mnohem důležitější je, aby to osobně vyhovovalo vám. I kdyby něco neladilo, hlavní je, že se cítíme dobře.

Lze zařídit stylový byt i levně?

Určitě jde zařídit interiér levně a přitom hezky. Sama moc ráda kombinuji levné kousky s dražšími. Měli jsme doma i pár věcí z bazarového obchodu s nábytkem. Když člověk zapátrá, dokáže vykouzlit krásný interiér a neutratit přitom spoustu peněz.

Já zastávám názor, že rozhodně není umění nakoupit drahé kousky. Občas stačí opravdu málo a udělá to daleko větší efekt.

Jaký je váš názor na umělé květiny v bytě/domě?

Pro mě, jakožto milovníka přírody a tudíž přírodních materiálů, jsou umělé květiny tabu. Ty u nás nenajdete :)

V tom případě, jaké živé květiny byste umístila do interiéru?

Sice miluji květiny, ale nejsem úplně příznivec velkého množství pokojovek. I tady pro mě platí „všeho s mírou“. Tyto pokojovky se mi osvědčily jako nenáročné na pěstování a zároveň působí velmi elegantně:

5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru

A co domácí pomocníci? Máte doma nějaké chytré technologie?

Mezi největší domácí pomocníky, které opravdu usnadní práci, řadím robotický vysavač a sušičku. A jakožto milovnice kávy nesmím zapomenout ani na kávovar. To jsou spotřebiče, bez kterých už si nedokážu představit domácnost. Říkám jim „vynálezy tisíciletí“.

Co je podle vás nejtěžší pro laika při zařizování interiéru?

Myslím si, že nejtěžší při zařizování interiéru je najít styl, ve kterém se člověk cítí a bude cítit dobře, aby se od toho mohl, jak se říká, odrazit.

Sama toto nedokážu úplně posoudit, jelikož jsme si zařizování užili postupně, tudíž mi to přijde jednodušší, než zařizovat úplně celou novostavbu od základu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Je dnes něco, co byste udělala ve svém domě jinak?

Určitě je vždy co zlepšovat a zdokonalovat, sem tam něco obměnit.

Kdybychom stavěli novostavbu, držela bych se svého stylu, ale určitě bych spoustu věcí udělala jinak. Ovšem, když to shrnu, tak díky tomu, že do teď si naše „doma“ předěláváme k obrazu svému, jsem spokojená a neměnila bych nic.

Prohlédněte si stylový interiér sympatické rodinky z jižních Čech ve fotogalerii.

Co byste poradila lidem, kteří se teprve chystají zařizovat interiér?

Tady dám více rad:

1. Vzhled + praktičnost
Při zařizování nekoukejte jen na vzhled, ale dbejte i na praktičnost.

2. Držte se svého stylu 
Pokud se vám něco líbí, máte svůj vysněný kousek, určitě do něj jděte, nemá smysl hledat levnější nebo jinou alternativu. Z vlastní zkušenosti vím, že náhrada postačí jen na chvíli, protože tu vysněnou věc si stejně do budoucna pořídíte, takže ve finále neušetříte a ani spokojenost nebude stoprocentní. :)

3. Aktuálními trendy se jen inspirujte
Nenechte se strhnout aktuálními trendy, dejte na svůj pocit. Ve finále jde o to, aby vaše domácnost odrážela váš osobitý styl, protože jedině tak se budete doma cítit dobře, a o to přeci jde.

4. Není třeba vyhledávat drahé kousky
A důležitá rada na závěr: drahé se ne vždy rovná kvalitní.

Mockrát děkujeme paní Michaele za přínosné rady a tipy pro návrh interiéru. Ať se vám v domečku u Písku nádherně žije.

Vydáno dne:
14.05.2023

Photocredit: Michaela P. (se souhlasem)

3

Život v duchu minimalismu aneb úklid podle Marie Kondo

Marie Kondo je japonská expertka na to, jak si domov uklidit tak, abychom se v něm cítili co nejlépe. Jak takový úklid vypadá?.. Číst více →



Jednoduchý domek kombinuje skandinávský a japonský životní styl

Pokud toužíte po harmonickém bydlení, postavte si jednoduchý a přirozený dřevěný domek v duchu skandinávského minimalismu... Číst více →



Svépomocí si zrekonstruovali podkroví u rodičů za 250 tisíc. Výsledek je dokonalý

Rodiče jim nabídli pomocnou ruku, a tak mladá rodina s rekonstrukcí podkroví neváhala. Obešli se dokonce bez hypotéky. Nedopatřením ovšem vyhodili klenot celého podkroví... Číst více →



Při rekonstrukci horské chaty se inspirovali tradičními stodolami i skandinávským stylem

Chata stojící na úpatí Mont Blanc se dočkala kompletní rekonstrukce včetně zelené střechy. Prohlédněte si famózní výsledek v galerii... Číst více →



Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít

Bydlení pro mladou rodinu s miminkem v překrásném podkrovním bytě s proskleným štítem vás dostane do kolen. Inspirujte se fotografiemi z této realizace v naší galerii... Číst více →



Zamiokulkas: nechte si poradit, jak jej správně pěstovat i množit

Zamiokulkas patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Jak jej správně pěstovat, množit a kam jej umístit, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Fíkus aneb květina, která dokáže pohltit formaldehyd. Jak na správné pěstování?

Existuje okolo tisíce druhů fíkusů, v domácnostech se jich však nejčastěji pěstuje těchto šest. Víte, jak na tyto nenáročné zelené velikány?.. Číst více →



Žádná typovka. Manželé si postavili vysněnou dřevostavbu v Beskydech

Manželé si nechali postavit luxusní dům v Beskydech. Nakoukněte s námi dovnitř!.. Číst více →



Dům, který nepotřebuje obrazy a dekorace

Interiér tohoto venkovského stavení je naprosto nesmazatelně spjat s krajinou okolo. Podívejte se na dům, kde obrazy nejsou potřeba... Číst více →



Nejžhavější interiérové trendy pro rok 2023

Připravte se na osvěžení svého domova pomocí nejžhavějších interiérových trendů pro rok 2023! Které to jsou?.. Číst více →