HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Léčky dodavatelů energií, dotace hypoték a zvýhodněné úvěry pro některé z nás – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, úderně a na rovinu – takové jsou novinky a zářezy z uplynulého týdne. Začal bojem mezi tepelnými čerpadly a plynovými kotli. Kdo ho vyhrál? Pár dní nato se začalo šuškat o zvýhodněném úvěru na rekonstrukci domu, na který však mají nárok jen někteří z nás. Nemluvě o tom, že jsme v zajímavém rozhovoru konečně odhalili nekalé triky dodavatelů energií. Koncem týdne jsme také apelovali na překontrolování záloh na energie. Mnoho z vás totiž zbytečně přeplácí. Dejte si nohy nahoru, otevřete láhev červeného a jdeme na to.


Zářezy z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ministerstvo životního prostředí, Kateřina P. (se souhlasem)

Každý svého štěstí strůjce

Časy, kdy velcí a renomovaní dodavatelé energií byli automaticky zárukou spolehlivosti a důvěryhodnosti, jsou dávno pryč. Je třeba být pozorní a hlídat si své složenky, ať už odebíráme energii od malého nebo velkého dodavatele. Získali jsme pro vás cenné informace, na co se zaměřit a co si pohlídat, abyste neprodělali.

Dodavatelé energií mají promyšlené triky, jak vás obrat o peníze, odhaluje své zkušenosti pan Tomáš

Peníze, co spadly z nebes, nikomu nechybí

Když něco funguje, zdaňte to, když to nefunguje, dotujte to. Tak nějak by se dalo shrnout i nekončící naříkání výrobců stavebních materiálů, kteří se snaží protlačit, aby stát lidem dotoval hypotéky. Snahou je zvýšit tím jejich poptávku.

Návrh dotovat Čechům hypotéky vyvolal silné emoce

Typový dům týdne: Moderní bungalov (4+kk) pořídíte za 4 140 000 Kč se vším všudy

Varianta výstavby rodinného domu na klíč je rychlá a bezstarostná. Stěhujete se prakticky do hotového. Nemluvě o tom, že bydlíte do půl roku.

Rodinný bungalov (4kk) může stát na vašem pozemku do tří týdnů. Samotná stavba je hotova za pár hodin

Vlastníci nemovitostí mají nárok na výhodný úvěr, ostatní mají smůlu

Zdědili jste dům po babičce nebo máte jinou nemovitost, která potřebuje rekonstrukci? Potěší vás zpráva o výhodném úvěru, který na ni dostanete. Češi bez nemovitosti nedostanou nic.

Zvýhodněný úvěr na rekonstrukci domu lze získat od začátku března. Podmínky splňují jen někteří

Chci luxusní obývák, prosím. Ale levně

Pravou kamennou zeď si nemohou dovolit všechny domácnosti. Naštěstí existují silikonová razítka (raznice), která pořídíte za pár tisíc.

Hvězda televize Prima si postavila kamennou zeď jen za 3 500 Kč svépomocí. Popsala postup

Dodavatelé jsou chytří, vy jste ale chytřejší

Máte pocit, že platíte víc, než byste měli? Nemusíte bez řečí zaplatit částku, o kterou si dodavatel řekne. Zkontrolujte si své platby krok za krokem s naším návodem.

Mnoho Čechů zbytečně přeplácí na zálohách za energie. Zkontrolujte si své platby

Ministerstvo plánuje velké změny v sociálních dávkách

Cílem je, aby se omezilo plýtvání a aby na ně dosáhl jen ten, kdo je skutečně potřebuje. Součástí návrhu je i majetkový test, který by mohl vyřadit ze hry ty z vás, kteří disponujete větším množstvím nemovitostí.

Už žádné sociální dávky lidem, kteří disponují větším množstvím nemovitostí

Nevěřili mýtům o dřevostavbách. A myš se jim do domu neprokousala

Jaroslav a Petr, sympatický pár z Prahy, váhal před několika lety nad volbou dřevostavby či zděného domu. Dnes je jejich moderní dům výborným příkladem toho, že se nevyplácí věřit kolujícím směšným mýtům o dřevěných domech.

Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí

Hecněte se. A ještě to u rodičů pár let vydržte

Podobně jako Pavlína s Patrikem, kteří se rozhodli pro dočasné bydlení u jejích rodičů. Během té krátké doby dokázali našetřit potřebné peníze a nevyhazovali je oknem za nájem.

32 m2 vyměnili za moderní bydlení. Mladý pár s dítětem našel úspornou cestu, jak postavit dům

KVH hranoly (ne)jsou passé

Nejspíš nejsou. Kutil Petr z Královéhradecka ale všem ukázal, že to jde i s BSH hranoly. A že je konstrukce pevnější, tvarově stálejší a realizaci máte hotovou bez zbytkového materiálu.

Přístřešek postavil Petr úplně sám. „KVH hranoly jsem zavrhl, našel jsem lepší řešení,“ radí tesař z Královéhradecka

V ringu jsou plynové kotle a tepelná čerpadla

Mánie pořizování tepelných čerpadel pomalu končí a lidé se začínají vracet k cenově dostupným topným systémům s akceptovatelnými provozními náklady. Tam, kde je dostupná plynová přípojka, pak opět hraje hlavní roli plynový kotel. Problém s dodávkami plynu je po přechodu na nové dodavatele a dovoz pomocí LNG vyřešen.

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel

Neotálejte. Ještě to stihnete

Milovníci květinových zahrad dozajista ocení magnolii, která jim vyroste do výšky až 5 metrů. Výsadbou na jaře však budete mít vyšší procento úspěchu nežli v létě. Magnolie potřebují vlhkou půdu.

Pětimetrovou magnolii mohou mít Češi jen v USDA zóně 6–9. Musí ji však vysadit už na jaře

Kyanamid vápenatý chcete a ani o tom nevíte

Všichni vášniví zahrádkáři ocení CaCN2 alias kyanamid vápenatý jakožto přísadu ve svých hnojivech, protože znatelně urychluje klíčení a růst. Nejefektivnější doba pro jeho použití je na jaře. Stíháte?

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

Vydáno dne:
17.03.2024

Photocredit: Ministerstvo životního prostředí, Kateřina P. (se souhlasem)

1

Modřínová terasová prkna – jasná volba při stavbě stylové terasy u domu svépomocí

Moderní a stylová konstrukce modřínové terasy u domu ve svahu byla hotová za 3 měsíce. Petr ji zvládl postavit svépomocí pro svoji kamarádku Eriku. Kolik by stál materiál na takovou terasu při dnešních cenách?.. Číst více →



Hvězda televizní show Lída Garcia si postavila s přítelem srub. Navštívili jsme je u Prahy

Lída Garcia si nedaleko Prahy postavila se svým přítelem krásný srub a přivítala nás uvnitř. Nejenže nám popsala do detailu celý příběh, který začínal bydlením v rozpadlé chatě, poradila nám i spoustu vychytávek, díky kterým mohou stavitelé ušetřit statisíce... Číst více →



Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně

Kristýna s Patrikem vsadili na tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s rohovou krbovou vložkou a teplovodním podlahovým vytápěním. Jejich roční spotřeba elektřiny tak nepřesáhla 4 MWh... Číst více →



Pračka je největší žrout energie v domácnosti. Cena praní zaskočila i nás

Máte představu, kolik stojí jedno vyprání nebo provoz pračky za 20 let? Spočítali jsme to za vás. Přečtěte si tipy, jak se dá na praní ušetřit... Číst více →



KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Pan Lumír s partnerkou Taťánou stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. I přesto však na výstavbě ušetřili 30 % z celkové částky. Prozradili, jaké materiály nahradili levnějšími variantami... Číst více →



Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět... Číst více →



S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Jednotka tepelného čerpadla nezaujímá příliš prostoru v technické místnosti, a navíc je její součástí i zásobník na vodu o objemu 169 litrů. V kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním je to trefa do černého... Číst více →