HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavby opět lámou rekordy

Stavebnictví je v současné době na svém vrcholu a s nadsázkou by se dalo říci, že staví každý, kdo má ruce a nohy. To se týká i dřevostaveb, které se stávají stále více oblíbenou variantou výstavby nejen rodinných, ale i bytových domů či penzionů. Kolik dřevostaveb se u nás vloni postavilo? A kolik taková průměrná dřevostavba stojí?


Moderní dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce (100 dřevostaveb)

Celkově se v roce 2018 v České republice postavilo 18 287 rodinných domů, z toho 2 945 dřevostaveb. Procento rodinných domů – dřevostaveb se tedy vyšplhalo již na 16,1 %. Což je například oproti roku 2008, kdy se postavilo pouze 1 008 rodinných domů dřevostaveb a jejich procento výstavby bylo 5,3 %, velmi pěkný nárůst. Prohlédněte si moderní i tradiční dřevostavby v naší fotogalerii.

Tabulka přehledu dokončených rodinných domů a dřevostaveb od roku 2000:

Graf přehledu dokončených rodinných domů a dřevostaveb od roku 2000:

Dřevostavby však nejsou jen srubyroubenky. Největší procento výstavby dřevostaveb (44 %) tvoří takzvaný lehký rámový skelet (panelová montáž), což jsou ve výrobní hale montované celostěnové sendvičové panely, které se celé přivezou na stavu. Díky této technologii se velice zrychluje proces výstavby domu. Na druhém místě (40 %) je sendvičová konstrukce realizovaná staveništní montáží. Dřevostavby postavené technologií lehkého rámového skeletu mají oproti dalším výhodám dřevostaveb ještě malou tloušťku stěn, která v běžném rodinném domě může ušetřit přibližně 2m2 obytné plochy. 

Graf výstavby dřevostaveb v roce 2018 – dle zvolené technologie:

V roce 2013 se v České republice zavedly povinné průkazy energetické náročnosti budov (PENB). Jak vidíme na následujícím grafu, 62 % domů se dnes staví v klasifikaci velmi úsporné budovy. To znamená, že energetická náročnosti budovy je v rozpětí 51–97 kWh na 1 m2 za rok.

Energetická náročnost dokončených rodinných domů v ČR v roce 2018:

Průměrný rodinný dům postavený v ČR

Jak vypadá průměrný dům, který se staví v České republice? Podle statistiky je to dům s dispozicí 4+1, tedy 4 pokoje a kuchyně, stojí 3,4 mil. Kč, jeho obytná plocha je 91 m2 a stojí ve Středočeském kraji.

Věřím, že trend růstu postavených dřevostaveb a jejich podílu na trhu nejen rodinných domů bude v ČR pokračovat. Během několika let by se u nás podíl dřevostaveb v oblasti rodinných domů mohl zvýšit na úroveň Německa nebo Švýcarska, které mají podíl  kolem 20 % na trhu rodinných domů.

K tomuto pozitivnímu růstu dřevostaveb také jistě přispívá čím dál větší důvěra v kvalitní dodavatele dřevostaveb na našem trhu, zejména z řad prověřených firem pod hlavičkou ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů). 

Vydáno dne:
04.06.2019

Photocredit: Archiv redakce (100 dřevostaveb)

0

Co je to dřevostavba

Dřevostavba je jakýkoli objekt, který má základní nosnou konstrukci ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva... Číst více →



Výroba, prefabrikace a příprava dílů pro dřevostavby

Výroba a prefabrikace dřevostaveb se liší podle použitého systému výstavby.U dřevostaveb víc než u kterýchkoliv jiných staveb, je nutno předvýrobní přípravě věnovat velkou pozornost... Číst více →



Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Co nám daly a vzaly okály

Češi se díky nim poprvé seznámili s pojmem montovaný dům... Číst více →



Požární odolnost dřevostaveb 1. díl – úvod do problematiky

Dřevostavby nehoří, to požaduje česká i evropská legislativa. Je to opravdu tak?.. Číst více →



Malá akumulační schopnost dřevostaveb může být výhodou

V dřevostavbě budete mít zatopeno téměř okamžitě. Je to tedy výhoda nebo ne?.. Číst více →



Zbytečná diskuse o dřevostavbách – Vydrží věčně?

Vydrží dřevostavby věčně? Zamyšlení o tom, proč je to zbytečná diskuse... Číst více →



Dřevostavba podle Feng Šuej

Prohlédněte si dřevostavbu pečlivě navrženou dle principů Feng Šuej... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →