HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Co nám daly a vzaly okály

Jejich montáž byla rychlá a jednoduchá. Češi se díky nim seznámili s pojmem moderní dřevostavba. Šly na dračku a byly tak trochu podpultovým zbožím. Řeč je o domech lidově nazývaných okály. Okály byly svého času atraktivní a dostupnou alternativou panelových sídlišť, současně však stály u zrodu mnoha negativních stereotypů, které ses dřevostavbami v Čechách táhnou až dodnes.

Nemálo těchto okálů stojí dodnes a v článku se tedy podíváme, jak to doopravdy bylo s jejich nedostatky a na co si dát pozor při jejich rekonstrukci.


Ulice s Okály
i Foto: Archiv redakce

Tak šel čas s okálem

První okál byl postaven na začátku 70. let, kdy tehdejší národní podnik Rudné doly Jeseník zakoupil od německé firmy OKAL - Otto Kreinbaum licence na výrobní a montážní systém. Součástí kontraktu byla i projektové dokumentace několika vybraných typů domů.

Bydlení v okálových koloniích se v té době jevilo jako velmi atraktivní dostupná alternativa k panelovému sídlišti a lidé si je rychle oblíbili jako bezstarostné a moderní bydlení. Zkrátka, vidina bydlení na okraji města, vybaveném dobrou infrastrukturou, představovala lákavý kompromis mezi pohodlím města a soukromým vesnic. Asi jako dnešní satelitní městečka v okolí větších měst. Také mají k ideálnímu bydlení daleko, přesto na ně mnozí lidé nedají dopustit.

Dřevěná idyla s názvem Okál však nebyla bez chybičky

Obyvatelé okálů museli tolerovat i mnohé nedostatky. Například se tradovalo, že do domu naprosto spolehlivě zateče, kvalita konstrukčních materiálů byla mnohdy také velmi pochybná a okály byly také zesměšňovány pro jejich špatnou zvukovou izolaci. Oproti obyvatelům panelových sídlišti se ale jednalo o zanedbatelné problémy.

Na obranu okálů je ale zapotřebí říci, že výše zmíněné závady měly málokdy co do činění se skutečností, že se jednalo o dřevostavby. Na vině bylo spíše použití nevhodných materiálů či konstrukční nedostatky – které se ale dům od domů liší, tak jak to zrovna v daný moment umožnilo nedostatkové socialistické hospodářství.

Podívejme se tedy na nejčastější neduhy, které byly okálům vytýkány:

Okál vs. formaldehyd

V prvé řadě se říká, že se ze stěn okálů uvolňuje jedovatý formaldehyd. Ten se měl používat jako pojivo v dřevotřískových deskách, ze kterých jsou domy smontovány. Jak se ale vyjádřila firma, která po revoluci převzala výrobu okálů, při výrobě okálů byly používány tzv. MF desky, které obsahují pojiva na bázi fenolů. Obavy z jedovatého formaldehydu by tedy v případě okálů neměly být na místě.

Okál vs. azbest (pozor na rekonstrukci!)

Skutečný problém spíše představuje vnější plášť domu, který byl konstruován z azbestocementových desek. Pokud potřebujete při rekonstrukci okálu rozebrat vnější plášť okálu, postupujte nanejvýš opatrně! Například neopatrnou prací s rozbrušovačkou můžete narušit azbestocementové desky a rozvířit tak kolem sebe nebezpečný azbestový prach.

Od používání azbestocementových desek v dřevostavbách se od roku 1990 beze zbytku ustoupilo. Moderní dřevostavby jsou totiž proti nebezpečí požáru ochráněny jinými technologiemi.

Související články: seriál Požární odolnost dřevostaveb...

Okál vs. zatékání

A pokud se jedná o „zatékání“, ve skutečnosti do okálů neteklo. Z technického hlediska by to ani nebylo téměř možné. Charakteristicky zažloutlé kouty má v okálech na svědomí zkondenzovaná voda kvůli absenci či špatnému provedení parozábrany a tepelným mostům, které patřily ke slabinám těchto domů. Problém se ale dá při rekonstrukci domu poměrně snadno vyřešit.

Okál vs. zvuk

Akustická izolace domů kvalitativně odpovídá době, ve které byly tyto domy stavěny. Nicméně, vzduchová neprůzvučnost je u dnešních moderních dřevostaveb několikanásobně nižší, než tomu bylo u dávných okálů.

Související článek: 6 základních funkčních vrstev dřevostavby

Jak to bylo s okály doopravdy?

Okály představovaly na svou dobu jistou vyšší kvalitu bydlení, inspirovanou tehdejším západem. Okály také naučily Čechy, co je to dřevostavbaco je to montovaná dřevostavba. Na druhou stranu v porovnání s cihlovými domy trpěly řadou neduhů, které stojí za mnohými stereotypy o dřevostavbách dodnes.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Nutno však podotknout, že na pověsti domů se notně podepsala i typická závist, protože se lidé k těmto domům dostávali jen velmi ztěžka. Tak je alespoň pomluvili. Pokud se dneska někdo tvrdohlavě drží tvrzení „cihla je cihla“, zřejmě ani neví, proč vlastně by tomu tak mělo být.

Snad kvůli špatné zkušenosti se socialismem. Ten už ale dávno skončil a lidé si dnes mohou vybírat z pestré řady moderních dřevostaveb. O tom, že jejich kvalita a cena v mnohém předčí dnešní cihlové domy se již napsalo mnoho. A to nejen na tomto portálu o dřevostavbách.

Čtěte dále: Mnoho Čechů také zakládá svoje postoje k dřevostavbám na zkušenosti s americkými domy. Jak si v porovnání s evropskými dřevostavbami stojí ty americké, to vám povím v článku Americký sen o dřevostavbě.

Byly podle vás okály dobrý nebo špatný odrazový můstek pro současné dřevostavby? Podělte se o své názory s autorem v diskusi.

Vydáno dne:
02.05.2012

Photocredit: Archiv redakce

97

Co je to dřevostavba

Dřevostavba je jakýkoli objekt, který má základní nosnou konstrukci ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva... Číst více →



Anketa: Proč si dřevostavbu nekoupit

Pomozte nám zjistit, co si o dřevostavbách myslí Češi... Číst více →



Montovaná dřevostavba za 3 týdny

Díky panelové výstavbě dřevostaveb, je možné bydlet za 3 týdny.. Číst více →



Americký sen o dřevostavbě

Honosné paláce z Beverly Hills 90210 jsou dřevostavby. Jak se v nich žije?.. Číst více →



Rekonstrukce dřevostavby má svoje specifika

Rekonstrukce dřevostavby se nejčastěji skloňuje se starými okály... Číst více →



Co je to standardní dřevostavba a kolik stojí?

Jak vypadá standardní dřevostavba a co od ní můžeme očekávat? A kolik bude stát? Dozvíte se z průzkumu českého trhu dřevostaveb... Číst více →



37 originálních dřevostaveb ze všech koutů světa

Pojďte si s námi zpříjemnit oslavy konce roku obsáhlou fotogalerií a tipy, jak jednoduše z nudné dřevostavby udělat originální... Číst více →



Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce... Číst více →