HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům ve stylu USA si postavili v Česku. Rozhodnutí hodnotí s odstupem

Dnes pojďme nahlédnout do dřevostavby v malém městě v Moravskoslezském kraji. Její majitelé pobývali několik let v USA, kde bydleli v dřevostavbě typu „two by four“, která byla stará více než 80 let. Podle jejich slov v ní vše fungovalo perfektně a dobře se v ní žilo. Rozhodli se proto postavit si podobnou i doma v Česku.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Vše začíná od pozemku

První drobné komplikace při stavbě nastaly s výběrem pozemku. Ve zvoleném místě jich bylo na prodej velice málo. Když už se nějaký pozemek prodával, často se ani nedostal do nabídky realitních kanceláří. Nakonec se ale vysněný pozemek objevil – nabízí výhled do přírody a lesa. Předchozí majitel na daném místě vytvořil celkem čtyři zasíťované stavební parcely, které se postupně zaplňují. Na všech jsou plánovány nízkoenergetické moderní domy vytápěné elektřinou. Zavedení plynu proto nebylo potřeba.

Mohlo by vás zajímat: Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Fotogalerie:

Po vyřízení stavebního povolení se majitelé pustili do výběru realizační firmy. Na doporučení se dívali zejména po těch, které jsou členem ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů). Nakonec s jednou firmou tvořili architektonickou studii a s druhou firmou potom projekt realizovali. Obě byly vybrány na základě osobních doporučení.

Velkým bonusem bylo, že se firmě přesně podařilo dodržet stanovený cenový strop, a to díky eliminaci veškerých železných konstrukcí, které byly původně v projektu navrženy kvůli otevřenému stropu. Realizační firma nakonec zvládla vše ze dřeva, čímž se značně ušetřilo. Prohlédněte si celý dům v naší fotogalerii.

Dispozice 

Dispozice popisované dřevostavby je poměrně netradiční a přesně na míru individuálním požadavkům majitelů. Dům je podlouhlého tvaru s rozměry 23 x 6 metrů. Už ve vstupní chodbě narazíte na první originalitu domu. Vlevo se jde do části pro rodiče – nachází se v ní ložnice, koupelna a šatna. Doprava se vstupuje do prostorné obytné části, za kterou je ještě schovaná klidová zóna pro děti se dvěma menšími ložnicemi, koupelnou a vestavěnou skříň v chodbě, která je využita jako šatna. Prostor tak skvěle respektuje soukromí všech obyvatel.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Ze vstupní chodby vede dřevěné schodiště nahoru do patra, kde se nachází galerie propojená se spodním obytným prostorem. Galerie slouží jako pracovna, je tak částečně oddělena, ale zároveň na dosah (prohlédněte si toto originální řesení ve fotogalerii). Z ní je také vstup do zadní místnosti, kde je sklad na sezónní oblečení a vybavení. Nejvíce pozornosti bylo věnováno hlavní obytné místnosti, protože v ní majitelé tráví nejvíce času. Dominantami jsou tu krásná kuchyně, stylový krb, velká francouzská okna s výhledem na jih, houpačka, otevřený prostor až ke stropu s odhalenými trámy a také velká knihovna s nenápadnými dveřmi, které vedou do dětské části domu.

Nad dětskými pokoji je ještě jedna místnost. Vchod do ní je šikovně skrytý, téměř tajný. Do budoucna poslouží jako pokoj pro hosty nebo další dětský pokoj. Celý dům je orientovaný na jih a z kuchyně se dá snadno vyjít na zahradu a terasu. 

Něco málo o konstrukci

Jedná se o klasickou sendvičovou konstrukci s difuzně uzavřenou skladbou stěny. Oproti standardu má dům větší tloušťku tepelné izolace. Hrubá stavba trvala pár dnů, střecha se dělala klasickým postupem, což trvalo asi týden. Celá stavba na klíč se protáhla oproti původnímu plánu o několik dní, celkově však vše trvalo asi 6 týdnů včetně podlah, koupelen a všech ostatních dodělávek.

Firma realizovala celou dřevostavbu na klíč kromě interiérového vybavení. Interiéry a kuchyň se majitelé rozhodli udělat s interiérových architektem. Ten ještě před samotnou výstavbou udělal celkový koncept, návrh a postupně zajišťuje i realizaci. 

Dřevostavba je vytápěna elektrokotlem a teplo se rozvádí podlahovým topením. V obýváku najdete i krb. Nahoře v pracovně na galerii není potřeba topit vůbec, protože tam teplo vystoupá z hlavní místnosti. Přesto se tam nachází pod okny radiátor, aby se případně předešlo kondenzaci vody na oknech. Na ohřev teplé vody vyuívá dům dva solární panely. Dále má nádrž na dešťovku, kterou majitelé zalévají zahradu a splachují záchody. Dům je v nízkoenergetickém standardu.

Dům se osvědčil

Majitelé jsou s celým řešením domu spokojeni a v podstatě by mnoho neudělali jinak, ani kdyby stavěli znovu. Dispozici by rozhodně neměnili, snad jen možná ještě časem přidají nějaké okno orientované na sever, protože při letních teplotách je potřeba mít zatažené žaluzie na jihu, a v domě tak lehce chybí světlo.

Vydáno dne:
30.03.2020

Photocredit: Jan Homola

7

Americká dřevostavba v Česku: Jak se v ní žije?

Manželé se před důchodem rozhodli pro americkou dřevostavbu... Číst více →



Domov pro mladou rodinu: Nenápadná, ale dobře vymyšlená dřevostavba

Chtěli hezké bydlení, které by jim pomohl navrhnout architekt, i když měli ze začátku obavy, že to bude stát hodně peněz. Jak to celé dopadlo se dozvíte zde... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →



Moderní bungalov na stáří – 360° videoprohlídka domu

Navštivte s naší 360° kamerou zajímavý bungalov, který si nechal postavit starší manželský pár. Stavba byla velmi rychlá, a to i díky tomu, že přesně věděli, jak má stavba vypadat... Číst více →



Fotopříběh: Typická americká dřevostavba a postup její výstavby

Dřevostavby jako rodinné domy určitě znáte i z mnoha amerických filmů a seriálů. Pojďte se podívat v našem fotopříběhu, jak se takový dům staví a jak ho lze útulně zařídit... Číst více →



Mladá rodina si zařídila bydlení s chytrou zdí, čtyřmetrovým stolem a obrovskou chodbou

Mladá rodina si nechala navrhnout praktické a moderní bydlení. Podívejte se, jaké vychytávky má jejich domácnost... Číst více →



Čtyři domy, čtyři příběhy, jedno hygge – objevte kouzlo klidného života a recept na štěstí

Prohlédněte si čtyři domy, které jsou všechny postaveny nebo zrekonstruovány s akcentem na pohodu a spokojené žití, tzv. hygge styl... Číst více →