HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Americká dřevostavba v Česku: Jak se v ní žije?

Manželský pár, se kterým vás rádi v tomto dílu seriálu Jak se žije v dřevostavbě seznámíme, se rozhodl pár let před důchodem pro stavbu nového domu. Jak již tušíte, volba padla na dřevostavbu, přesněji na rámovou nízkoenergetickou dřevostavbu s jasným odkazem na americký původ.

Jak se manželům v tomto domě bydlí, proč u nich dřevo zvítězilo nad cihlou a jak jsou s domem spokojeni? Na tyto otázky se ptal redaktor Jiří Pollak.


americká dřevostavba
i Foto: © Dřevostavitel

Vaše volba nového domu padla na dřevostavbu. Jaké byly důvody pro toto rozhodnutí?

Bylo to hlavně z důvodu rychlosti výstavby a budoucích nízkých nákladů na vytápění. Dále se nám líbil styl domů v USA a to jak provedení exteriéru, tak interiéru. Po návštěvě několika domů od firmy, která nám nakonec dům stavěla, jsme měli jasno. Rozhodli jsme se pro jeden z jejich projektů, který si dovezli ze svého působení ve státě Illinois. Dům jsme pouze upravili na „české“ rozměry a potřeby dvoučlenné domácnosti.

                Podívejte se: Jak vypadají americké dřevostavby?

Dispozičně se jedná o dům s obytným podkrovím a to ze tří čtvrtin. Centrum domu je totiž obývací pokoj v přízemí, který je otevřen až po strop. Dole je kromě obývacího pokoje, jídelny a kuchyně ještě ložnice, koupelna a šatna. V patře pak dva pokoje pro děti, vnoučata, nebo návštěvy a vnitřní balkón sloužící jako pracovna a šatna.

Vaše dřevostavba je postavena ve svahu a má na české poměry zajímavé uložení. Mohli byste nám k němu říct více?

Dům je postaven na základových betonových pasech bez souvislé betonové desky. Máme tak pod domem asi ze dvou třetin „sklep“. Je do něj přístup jak zvenku, tak z domu a kromě skladiště slouží i jako technická místnost. Je zde umístěn boiler na teplou užitkovou vodu, vodoměr a rozvody instalací, které by jinak zabíraly místo někde v domě.

                Čtěte více: Jaké jsou požadavky na základové desky pro dřevostavby?


Strop sklepa tvoří dřevěná konstrukce vyplněná minerální vatou, sloužící jako podlaha v přízemí. Toto řešení nám nejenom vyřešilo starosti s terénními úpravami, ale zároveň nám přineslo i užitný prostor, se kterým jsme původně nepočítali.

                Bude vás zajímat: U dřevostavby si pohlídejte stavbu stropu

Jak dlouho jste vaši dřevostavbu stavěli a jaké jsou její parametry?

Začali jsme na jaře v roce 2009 a na podzim jsme se stěhovali. Dům jsme stavěli subdodavatelsky a během dalších let jsme dodělali terasy kolem domu a přístřešek na auto.

                Diskuse: Proč (ne)stavět dřevostavbu svépomocí?

Co se týče technických parametrů, tak se jedná o dřevostavbu na půdorysu 8x10m. Skladba stěn je difuzně uzavřená za použití vnitřní parozábrany a šířka dřevěné konstrukce je 140mm vyplněná minerální vatou. Z vnější strany je na záklopu z OSB použita kombinace kontaktního zateplovacího systému za použití 100 mm EPS a plastových lamel tzv. Vinyl Siding. Výplně otvorů jsou dřevěná trojskla a jako krytina je použita pálená taška s černou glazurou.

Jak jste spokojeni s tepelně izolačními vlastnostmi Vašeho domu?

V domě máme elektrické přímotopy, ale téměř vůbec je nezapínáme. V obývacím pokoji totiž máme krbovou vložku a ta naprosto bezproblémově vyhřeje celý dům. Naše roční spotřeba se pohybuje okolo 10 m3 dřeva, ale jelikož bydlíme na vesnici, tak sehnat dřevo na topení tak není problém.

                TIP: Jak vybrat správná krbová kamna?

Ve srovnání se zděnou stavbou, kterou jsme dosud obývali, se nám v létě sice dřevostavba rychleji vyhřeje, ale o to rychleji se i ochladí. Takže nám to nevadí, navíc máme teplo rádi.

Měli jste tedy i zděný dům. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, výhody, nevýhody…

Zděný dům jsme měli také jako novostavbu a bydleli jsme v ní 10 let. Nic proti zděným domům nemám, ale dřevostavba u nás vyhrála na plné čáře.

Ten pocit tepla jak ze zdí, tak od nohou – na podlaze máme dřevěné podlahové rošty, je nesrovnatelný. Máme chvíli před důchodem a tepelná pohoda je pro nás čím dál důležitější. Další chvála platí o malé náročnosti na vytápění a neposlední věc je také variabilita interiéru i exteriéru.

Jako nevýhodu vidím vyšší hlučnost v interiéru ve srovnání se zděnou stavbou (testováno na vnoučatech). Je to ale subjektivní dojem. Musím říct, že jsme s naší volbou velmi spokojeni.

Díky za rozhovor.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dřevostavbami? Chtěli byste ostatním poradit, na co si dát pozor? Napište nám do redakce jaksezije@drevostavitel.cz a staňte se osobností seriálu Jak se žije v dřevostavbě?

Vydáno dne:
23.03.2015

3

Malý exkurz do moderní historie dřevostaveb
Jaké dřevostavby se stavěly kdysi, nebo dnes staví za našimi hranicemi? Dozvíte se v článku.

Jak se žije v kanadském srubu: příběh rodiny Báry a Zdeňka
Proč se manželé Bára a Zdeněk rozhodli právě pro tento typ dřevostavby? A jak se jim v ní žije několik let po stavbě?

Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě
Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu.

Bodie: Dřevěné město duchů, kde se zastavil čas
Dnes již opuštěné město Bodie nabídne zajímavou podívanou do doby zlaté horečky. Dřevěná stavení zůstala v původním stavu, jakoby si jejich majitelé jen odskočili na polední pauzu.

Podsklepit nový dům nebo ne? Společně najdeme správnou odpověď
Když se rozhodnete stavět dům, musíte si položit otázku, zda ji podsklepit, nebo ne. Neměli byste se ale rozhodovat jenom s ohledem na peníze.

Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?
Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech.

Alpský domek se štítem jako splněný sen mladé rodiny
Mladá rakouská rodina si postavila ekologický nízkonákladový domek uprostřed alpských hor. Čistý a jednoduchý, ideální pro výchovu malých dětí.

Tajemný Smith Mansion: Dům, který stál svého tvůrce život
Co na počátku bylo jen obyčejným domem, se postupně začalo měnit v něco kuriózního. Tato stavba stála svého tvůrce manželství a nakonec i jeho život...

Dům ve stylu USA si postavili v Česku. Rozhodnutí hodnotí s odstupem
Po několika letech života v dřevostavbě v USA se rozhodli postavit si ji i doma. Je řešena nápaditě a obyvatelům dopřává soukromí. Navštivte ji dnes s námi.

Dřevostavba převlečená do betonu – na zahradě má dvoupatrovou terasu
Ze strany ulice vypadá tento dům jako nudná, betonová kostka. Směrem do zahrady se však postupně proměňuje na hřejivou a příjemnou dřevostavbu. Prohlédněte si netypický americký rodinný dům.