HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pojišťovny těží z nepozornosti lidí i nejasné vyhlášky. Poškození nemusí dostat ani korunu

V průměru 13 událostí za den. Tolik pojistných událostí spojených se zásahem blesku řešily pojišťovny v uplynulém roce. Případy poškození majetku touto živelní pohromou v Česku rozhodně nejsou ojedinělé, nicméně s pojištěním proti případné škodě je to o poznání horší. Přestože je většina domácností pojištěna, podmínky pro případné vyplacení odškodného plní jen málokterá.


Před úderem blesku chrání hromosvody, jejich slabé místo často nejde vidět
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Amir H. Bakhtiari (pexels.com), Shutterstock

Platná vyhláška způsobuje nejasnosti

Za minulý rok pojišťovny zaznamenaly 4 568 událostí spojených s bleskem. Takové číslo není zanedbatelné, proto se vyplatí budovy před možným zásahem chránit. Ne všechny objekty však musí hromosvody mít. To je zapříčiněno nepřesným zněním vyhlášky č. 268/2009 Sb., která říká, že ochrana před bleskem se musí zřizovat tam, kde by mohl způsobit ohrožení života a zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení. Příčinou různého výkladu vyhlášky je termín „stavba pro bydlení“, která v zákoně není podrobněji definována. Různě k povinnosti instalace hromosvodů přistupují i stavební úřady. Ty se většinou shodnou, že moderní novostavby hromosvod vyžadují a je ke kolaudaci nezbytný. Jednoduše řečeno by každá novostavba bleskosvod měla mít.

Pozn. red.: Slova hromosvodbleskosvod označují obě totéž zařízení k ochraně budovy před bleskem. Technicky správným označením tohoto zařízení je bleskosvod, mnohem častěji se však používá hromosvod.

Hromosvod naopak nemusí být umístěný na objektech, kde reálně nehrozí škoda na majetku nebo ohrožení lidských či zvířecích životů. V některých zákonem definovaných případech jsou hromosvody povinné bez ohledu na ostatní podmínky. Jejich výčet si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Kličky ve smlouvách pojišťoven

Mít nainstalovaný hromosvod na domě není podmínkou pro získání pojistné smlouvy. Pojišťovny se sepsání smlouvy nebrání, má to však svá ale. Když byl dům zkolaudovaný stavebním úřadem bez hromosvodu, tak po zásahu bleskem pojišťovna částku vyplatí. Pokud ale podle stavebního úřadu objekt má mít bleskosvod a pojišťovna zpětně zjistí, že ho nemá nebo že má propadlou revizi, tak pojistnou událost nemusí uhradit.

Další klička ve smlouvách pojišťoven je v tom, kam blesk uhodí. Pokud blesk projde přímo pojištěným objektem a tepelně ho poškodí, jedná se z pohledu pojišťovny o přímý zásah. Na takový se vztahuje běžné pojištění domácnosti. Když blesk udeří do okolí domu a jeho následný vliv způsobí přepětí v síti, jde o nepřímý zásah. Ten může mít také velké dopady na stavení v podobě poškození domácích spotřebičů z důvodu zmíněného přepětí. Nepřímé zasažení není mnohdy kryté základní pojistkou a je vhodné zvážit jeho připojištění.

Při podepisování smlouvy je tak vhodné si pozorně prohlédnout, jaký je její obsah. Pojišťovny často zajímá platná revize a technický stav instalace hromosvodu, které jsou majiteli často opomíjeny. Na vývoj počtu nahlášených událostí spojených s úderem blesku a částky vyplacené v rámci náhrady se můžete podívat v galerii.

Skryté problémy hromosvodu, které nejsou vidět

Hromosvod není pouze jímač na střeše a svod, jde i o uzemnění, které je nejčastěji umístěné v základech domu. Právě podzemní část, která není vidět, je největším zdrojem problémů. Odborníci u skryté části upozorňují především na riziko koroze uzemněné části hromosvodu, kvůli které se bleskosvod stává nefunkční. Majitelé si myslí, že mají hromosvod v pořádku, ale pak se diví, když zasáhne blesk. Řešením je celou instalaci hromosvodu řádně proměřit, aby došlo k odhalení případných nedostatků.

Odborníci říkají, že stáří domu nemusí být ukazatelem spolehlivosti hromosvodu. Najdou se i případy, kdy dům z první republiky má bleskosvod v lepším stavu než 10 let stará novostavba. Náklady na revizi se přitom pohybují kolem jednoho tisíce korun, záleží na velikosti objektu.

Jsou hromosvody povinné? Kdy je potřeba mít ochranu proti úderu bleskem?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Období revize záleží na stáří hromosvodů

Samotnou revizi musí provést technik s licencí, kterou by majitelé měli vždy chtít vidět. Jak často je revize vyžadována, to se odlišuje podle stáří hromosvodů a typu objektů. U hromosvodů instalovaných po únoru 2009 se u standardních rodinných domů vyžaduje úplná revize jednou za čtyři roky. U jiných typů budov častěji, přesné podmínky určuje norma. U starších hromosvodů je kontrola vyžadována mezi 2–5 lety. Pokud u objektu došlo k zásahu bleskem (i když nezpůsobil žádné škody), je dobré pozvat technika na přeměření funkčnosti hromosvodu. To platí i v případě stavebních úprav.

Zpráva o revizi hromosvodu provedená technikem s licencí je stěžejním dokladem pro pojišťovnu v případě řešení pojistné události.

Technik při kontrole vyžaduje předchozí zprávu o revizi, která slouží jako závazný podklad pro novou kontrolu. Při první revizní kontrole se technikovi předává zpráva o instalaci hromosvodu. Po provedení kontroly technik vystaví zprávu o revizi, která je dokladem pro pojišťovnu. Pokud kontrolor shledá některé části jako závadné, tak by měl drobnější škody opravit, popřípadě hledat příčinu a doporučit další postup. Hromosvody ani jejich revize se nevyplatí podceňovat, protože přes jejich nízké vstupní náklady jsou velmi účinné a efektivně slouží k ochraně budov.

Vydáno dne:
19.10.2023

Photocredit: Amir H. Bakhtiari (pexels.com), Shutterstock

2

Požární odolnost dřevostaveb 1. díl – úvod do problematiky

Dřevostavby nehoří, to požaduje česká i evropská legislativa. Je to opravdu tak?.. Číst více →



Jsou hromosvody povinné? Kdy je potřeba mít ochranu proti úderu bleskem?

Stavíte dům a nejste si jistí, jestli potřebujete mít hromosvod? Podívejte se na varianty hromosvodů a jejich cenu... Číst více →



V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu

V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí... Číst více →



Pokuta až 100 000 Kč za chybějící revizi. Češi neznají povinnosti a pak musí platit

Nemáte platné potvrzení o revizi komína? Měli byste to co nejdřív napravit. V případě požáru vám totiž hrozí vysoké pokuty... Číst více →



Absurdní chyby, které Češi udělali na svých domech

„Už nikdy bych na domě neudělal těchto 11 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?.. Číst více →



Stavební úřad odmítl zkolaudovat dům. Majitelé jsou zoufalí

Stačí malá chyba a člověk se může rázem dostat do velkých problémů. Možná to zní jako přehnané strašení na úvod, ale toto zlaté pravidlo platí nejen při řízení automobilu, ale i u veškerých stavebních procesů. Některé chyby jsou totiž jen velmi těžko řešitelné, ne-li dokonce úplně neřešitelné... Číst více →



Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc

Počet požárů fotovoltaických elektráren zaznamenal tento rok rychlý nárůst. Důvodem jsou především neodborné instalace... Číst více →



Úředník řekl ne. Majitelům zbyly dluhy a neřešitelná situace

Postoj stavebního úřadu je klíčový pro většinu stavebních činností, ať už se jedná o stavby samotné nebo o rekonstrukce. Týká se tak nás všech a není radno jej brát na lehkou váhu, ačkoli se to tak v poslední době často mezi lidmi traduje... Číst více →