HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jaké jsou omezení a limity pro dřevostavby? Mentalita zděných domů

Každý stavební systém má svá omezení a limity a ne vždy jde ale jen o limity technologické. Často je totiž limit nebo omezení v nás samotných a v naší hlavě. Pojďte se s námi podívat na to, jak se ani z daleka nepřibližujeme možnostem stavebních systémů dřevostaveb, ale snažíme je stavět stejně jako domy z cihel.

Dřevostavba visí nad útesem
i Foto: Archiv redakce

Dlouhá desetiletí se u nás v naprosto drtivé míře stavěli pouze zděné stavby. Jak z klasických pálených cihel, tak z různých podomácku vyrobených tvárnic atd. Konstrukce ze dřeva se využívala pouze jako alternativa a to nejčastěji v zahrádkářských koloniích, nebo při stavbě víkendové, nebo rekreační chaty.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

Nestavějme stejné domy z různých materiálů

Dnes je doba jiná a stavba při využití dřevěné rámové konstrukce je na vzestupu. Je jen velká škoda, že velká část takto realizovaných staveb se drží „při zemi“ a potenciál této konstrukce není využit naplno.

Bude Vás zajímat: Proč (ne)držet dřevostavby při zemi

Problém může být nejen v omezeních pro výstavbu v dané lokalitě, ale hlavně v nás samotných. Po dlouhá léta kolen nás rostly domy poplatné své době a svým materiálům. Toto, v nás zakořeněné omezení, nám často brání v naprosto jiném vnímání prostoru a pohledu na celou věc.

To co je pro klasický zděný dům relativně složité a pracné, může být pro dřevostavbu poměrně snadno řešitelné. A naopak co je pro zděné stavby standardem, tak se v dřevostavbě může pěkně prodražit.

Navrhujme od začátku dřevostavby jako dřevostavby

V našich končinách často bojujeme s problémem, že náš vysněný dům „klasického tvaru a vzhledu“ nejsme schopni umístit na pozemek, který máme k dispozici. Ne vždy je totiž náš pozemek rovná placka v satelitní zástavbě. Složitě se budují roviny, vznikají nám hordy přebytečné zeminy, kterou musíme pracně a draze odvézt. Výsledkem je často dům, usazený ve vydlabaném břehu. Za domem nám pak vyvstává problém, co s břehem, který nám takto uměle a vlastně nechtěně vzniknul.

Při jiném úhlu pohledu, by mohlo být řešení naši dřevostavbu přizpůsobit pozemku, a to bez drastických zemních prací.

Například lze dřevostavbu částečně vystavět na pilířích, nebo základových patkách či pasech. Vzniklý prostor lze využít nejen pro uskladnění všemožného materiálu, ale třeba i jako stání pro auto. Najednou můžeme mít desítky m2 užitného prostoru a navíc nemusíme řešit, problémy s ujíždějícím svahem za domem. 

Podobný pohled na věc může zcela změnit i vnitřní uspořádání místností v dřevostavbě. Jakékoliv etáže, či otevřené stropy v různých částech domu nejsou zásadní problém. A to za vyvinutí daleko menšího úsilí a celkové nákladnosti, než u zděné stavby.

Nestavějme dřevostavby podle projektů pro zděné domy

Naopak, pokud budeme mít projekt na zděný dům, který se jen postaví jako dřevostavba (což se bohužel dost často děje) a budeme mít rozpony stopů přes 5 metrů tak to není nic neřešitelného, ale sáhnete si pořádně do kapsy.

Bude Vás zajímat: Bungalovy jako dřevostavby: Proč je to výhodné?

Těchto omezení jednotlivých stavebních systémů je nepočítaně, ale tímto článkem bych chtěl pouze upozornit na možnosti různých stavebních materiálů a snahy využít jejich potenciál co nejvíce to jde. Je totiž velká škoda, že navzdory různým stavebním materiálům se u nás domy podobají jako vejce vejci. U dřevěné výstavby toto platí dvojnásob.

Čtěte více: Seriál - Konstrukční systémy dřevostaveb

Při návrzích by již od začátku mělo být jasné, z jakého konstrukčního systému dům bude, abychom dům neprodražovali tím, že se blížíme těm nesprávným limitům.

Narazili jste na dřevostavbu, která naplno využívá výhod, které dřevěná konstrukce poskytuje? Podělte se i ni s námi v diskusi.

Photocredit: Cliff House by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Vydáno dne:
07.09.2014

5

Konstrukční systémy dřevostaveb 1. díl - Rozměrová a modulová koordinace

Důležitou a často opomíjenou podmínkou dobře zvládnutého návrhového konceptu..... Číst více →



Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Proč (ne)držet dřevostavby při zemi?

Jedno nebo dvě patra? Postavte jich pět! Aneb jak se staví ve Švýcarsku.. Číst více →



První interaktivní on-line kurz o stavbě domu je na světě!

Nový unikátní kurz Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení vás seznámí s tím, co vás při stavbě domu čeká, na co si dát pozor, i jak šetřit peníze... Číst více →



Tento dům je izolovaný slámou a navíc energeticky soběstačný. Podívejte se, jak funguje

Energeticky naprosto soběstačný moderní dům odizolovaný pomocí balíků slámy. Dokonale zapadne do tradiční švýcarské výstavby venkovských farmářských stavení. Jak funguje?.. Číst více →



Proč romantické dřevostavby z Panamy nepřežijí sezónu?

Dřevo je přírodní stavební materiál a má jistě bezpočet kvalit. Ve vlhkých tropech však záleží na tom, kde stavíte a odkud dřevo pochází. S čím se potýkají dřevostavitelé v různých koutech světa?.. Číst více →