HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Japonsko: Dobrá dřevostavba se přizpůsobí potřebám obyvatel

Nikdo nemládne. A s přibývajícími léty se naše požadavky na velikost obývaného prostoru snižují. Kdysi příjemně prostorný dům může být rázem zbytečně velký. Manželský pár z japonského městečka Soma se tak potýkal s poněkud neobvyklým problémem. Chtěli si ponechat k bydlení místo, ve kterém prožili celý život. Ale opravdu už neměli využití pro sedm velkých pokojů. Měli štěstí, jejich dům byl totiž kompletně vybudován v tradičním stylu  ze dřeva. A tak nebylo zase tak těžké ho jejich aktuálním potřebám upravit. 


Long House - Dobrá dřevostavba se přizpůsobí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Překrásný a prostorný dům si na okraji městečka Soma vybudovali v sedmdesátých letech, krátce po svatbě. Odvedli tu pořádný kus práce. Na pravidelném půdorysu tradičního japonského obydlí tu bylo umístěno sedm pokojů, dvě koupelny s hygienickým zázemím a vzdušně otevřená kuchyně, na kterou navazovala i kuchyně venkovní, pro teplé dny. V zásadě ideální obydlí, když máte početnou rodinu.

Zemětřesení přináší změnu

Dospívající ratolesti ale postupně bydlení s rodiči odrůstaly, a když v roce 2011 zasáhlo oblast zemětřesení Tohoku, bylo v zásadě rozhodnuto. Město se totiž rázem nacházelo ve výlučné zóně, která mohla být teoreticky ohrožena radioaktivitou po narušení elektrárny ve Fukušimě. Všichni obyvatelé ze Somi se museli na šest měsíců povinně vystěhovat. A když jim byl znovu povolen návrat, vrátili se sem rodiče už sami. Jejich potomci, které k místu nevázalo tolik vzpomínek, si raději našli bydlení jinde.

Mohlo by vás zajímat: Na stará kolena nový dům – proč se tak rozhodli a jak se jim žije?

Dokonalé, ale zbytečně velké

Dům, který tu stál šestatřicet let, vlastně neměl žádnou chybu: kvalitní střecha z tmavých pálených tašek ozdobená krakorci, bytelné dřevěné trámy vytvářející velmi odolnou konstrukci. V zásadě velmi kvalitní dřevostavba ve všech ohledech. Vždyť bez nehody ustála i zemětřesení! Jen byla prostě příliš velká. Její obyvatelé teď chtěli něco menšího. A tak se poradili s architekty ze studia LifeStyle Koubou, kteří se profesně specializují na dřevostavby. Ti navrhli citlivou úpravu dispozic, která spočívala ve zmenšení objemu přímo obývané plochy, ale při zachování plochy zastřešené. Zachovaly původní charakter stavby, jen odstranili prostě část neobývaných místností. Místo nich otevřeli prostor velké zastřešené terase, které tu říkají engawa.

Zachovat důstojný vnější profil, proměnit obsah

Tu ostatně obyvatelé docení spíš: rádi si dopřejí pobyt na čerstvém vzduchu, ale přímé sluníčko už jim dobře nedělá. Terasa navíc odpovídá neformálnímu vedení japonské domácnosti – je to místo, kde můžete při přátelském rozhovoru posedět s návštěvou, aniž byste ji museli oficiálně zvát přímo dovnitř domu. Vnitřní obývané jádro, teď už ořezané na ložnice a kuchyň, ohradili skleněnou výplní stěn. Zvýšil se tím tepelný komfort zastíněného centrálního prostoru a prosklení zároveň zpřístupnilo více světla z obvodu domu. Na soukromí si tím nikterak neubrali, předsazená terasa je izoluje od vnějšího prostředí. Rekonstrukce přitom ponechala všechny podstatné rysy tradičního japonského obydlí. Na podlahách jsou žíněnky tatami, nechybí tu čajové stolky ani posuvné dveře.

Dřevostavby mohou růst podle potřeb obyvatel

Rekonstrukce rodinného domu v Soma prakticky poukázala na jednu mimořádnou vlastnost skeletových dřevostaveb. Pokud jsou dobře postavené, můžete v nich velmi elegantně pracovat s prostorem. Ten lidé obvykle potřebují zvětšit, byť tady tomu bylo paradoxně naopak. Jenže jak vidíte, kvalitní dřevostavba snese i minimalizaci vlastního prostoru. Dům, ke kterému se vážou vzpomínky jeho obyvatel, tak zůstal v zásadě stejný, jak si jej pamatují. Jen se více přizpůsobil jejich aktuálním potřebám. A obydlí, které něco takového dovede, je pak skutečně ideální. Prozkoumejte jej blíže v naší fotogalerii.

Líbil se Vám tento článek? Kupte autorovi kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Nao Takahashi

1 0

Hodnocení: 5/5

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články:

Moderní pasivní dům na Kolínsku

Dům měsíce v galerii
100 Dřevostaveb