HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně

Kristýna s Patrikem vsadili na tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s rohovou krbovou vložkou a teplovodním podlahovým vytápěním. Jejich roční spotřeba elektřiny je menší, než v bytě panelového domu. Zásluhu na tom má i malá vychytávka v návrhu bungalovu (4+kk), kterou nesmíme opomenout. Zavítejte s námi do moderní dřevostavby na Pardubicku, o jejíž detailní specifikaci vytápěcího systému se s námi mladý pár podělil v rozhovoru.


Tepelné čerpadlo vzduch voda
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Uvedeme vás do děje

Rozhodnutí mladého páru postavit si vlastní dům zapříčinily vládní lockdowny v roce 2020. Chtěli utéct z města a postavit si dům v přírodě, do kterého se budou vždy rádi vracet a ve kterém se jim bude krásně žít. V rozhovoru nám Kristýna prozradila, že pouhé plánování dispozic a vytápěcího systému jim zabralo rok a půl. S redakcí jsme do promyšleného bungalovu na Pardubicku zajeli a u kávy s paní majitelkou probrali všechny specifikace vytápěcího systému. 

Kristýno, uvažovali jste při plánování domu i nad tím, jak budete dřevostavbu vytápět?

Ano, s manželem jsme vytápění velmi řešili. V první řadě jsme určitě nechtěli zděný dům. Když pominu benefity dřevostavby v podobě rychlosti výstavby, doporučení od rodiny, které jsme dostali, a ekologičnost, je dalším faktorem právě vytápění. Největší výhodu dřevostavby jsem totiž pocítila v zimě. Když svítí sluníčko, stavba se hodně rychle vyhřeje a díky tomu jsme nemuseli skoro vůbec topit. Loni jsme měli celkovou spotřebu elektřiny 4 MWh.

Nechávali jste si vypracovat energetický štítek? Jak vám vyšel?

Hraničně vyšel na C s tím, že odhadovaná spotřeba je 14 MWh za rok. Přitom realita za loňský rok jsou už zmíněné 4 MWh. Topili jsme převážně tepelným čerpadlem a stačilo to. Na A nám doporučovali, abychom přidali rekuperaci. Tu ale nemáme.

A jak tedy máte řešený systém vytápění?

Máme tepelné čerpadlo a teplovodní podlahové topení a jako dodatek k tomu máme krbovou vložku, v ní si ale topíme jen tak pro atmosféru. Tepelné čerpadlo úplně stačí na topení i ohřev vody. Je fakt, že jsme jen dva, ale dost často tady o víkendech bývají třeba kamarádi, takže nás tu bývá třeba pět. Vařím, peču, je tu teplo, a ani tak se elektřiny tolik nespotřebuje.

Aktuální ceny tepelných čerpadel na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Mohla byste nám prozradit, jaké jsou vaše měsíční náklady na provoz domu?

Jistě. Samozřejmě záleží na cenách energie, které teď vyletěly. Ale aktuálně platíme měsíční zálohy necelé 3 000 Kč.

Jaký je v domě tepelný komfort v zimě a v létě?

Když byla největší vedra, stačilo jen zatáhnout žaluzie a maximum uvnitř v parných dnech bylo 24–25 °C. V zimě topíme na 23 °C. Krásně se to teplo drží, nikam se neztrácí. Musím říct, že vyhřátí celého domu velmi napomáhají velké prosklené plochy. Zaprvé je tady krásně světlo a zadruhé se to tady hodně vytopí v zimě díky tomu, že sem svítí sluníčko.

A klimatizaci nemáme, tepelné čerpadlo má i funkci chlazení do podlahy. Dá se tam pustit studená voda, která zchladila místnosti o 2 °C. Spotřebuje to tolik, jako když člověk topí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Zaměřme se na krbovou vložku. Jak často topíte?

O víkendech si přitopíme, občas večer, když je venku mráz.

Kolik dřeva zhruba protopíte?

Dovnitř nakládáme většinou po dvou polínkách a každou hodinu se jedno přidá. Loni jsme ztopili maximálně dva kubíky. Topíme tím, co se najde. Dřevo máme od manželova otce, takže jsme za něj nedali ani korunu. Měli jsme na pozemku původně i ovocné stromy a něco jsme vykáceli i na stráni, takže máme dost dřeva ještě na jednu sezónu. Dále topíme třeba i jasanem nebo břízou.

Kolik skutečně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Volba rohového krbu byla z estetického důvodu?

Určitě. Chtěla jsem o hodně větší krb, ale bylo nám vysvětleno, že s větším krbem bychom se v tomto prostoru upekli, takže jsme si nechali poradit a je to úplně akorát. Když se zatopí, jde teplo trošku i dozadu do domu.

Na kolik přijde rohová krbová vložka z akumulačního materiálu? Aktuální přehled cen najdete zde.

Jaký typ komínu jste zvolili?

Máme plechový komín v černé barvě. Je tady plochá střecha a komín vypadá jako obrovský stožár, protože musí být minimálně do úrovně sedlové střechy, takže je hodně vysoký.

Podle čeho jste komín vybírali?

Nechali jsme si poradit od firmy, která nám dodávala krb. Jediné, co byl problém, bylo to, že jsme v projektu měli přívod vzduchu napřímo skrz zeď.

Jak jste takovou situaci řešili?

Přišli jsme za krbařem a ten říkal, že je to hrozně nakrátko, že by tam kondenzovala voda a v krbu by pak mohla kondenzovat taky a kdyby byl potom nějaký problém a reklamace, nemuseli by to uznat, protože by požadovali minimální rozměry. Takže jsme ještě dodatečně museli nechat udělat přívod, který už není vedený v základové desce, ale je položený přímo v podlaze pod polystyrenem a vývod je skrz dřevěnou konstrukci. Krbaři nám udělali přívod, lidé z firmy nám upravili vývod a zaizolovali to ve stěně. To byl jediný zádrhel, že projekčně to bylo špatně. Původní přívod se jen zaslepil a vyplnil. Původní přívod je kulatý, zatímco ten, který vede v podlaze, je obdélník, aby se to vešlo. Ale funguje to perfektně.

A nepřetápí se? Má vložka akumulační nástavbu?

Ne, nepřetápí. Je to akorát na ten prostor, který tu je (je bez nástavby). Její výkon je 6 kW. Samotný krb je z tzv. carconu, který umožní akumulaci tepla po dobu až 12 hodin. Když se večer zatopí, ještě ráno krb sálá.

Co vás vlastně vedlo k tomu pořídit si krbovou vložku?

Věděli jsme, že chceme krb, ale krbová kamna se nám úplně nelíbila.

A jak funguje regulace?

Regulace funguje úplně v pohodě, pokud tam člověk nenaloží naplno, funguje tak, jak má. A určitě je dobré nechat si poradit od krbařů, protože oni ví, jaký výkon krbu použít na jaký prostor, aby to bylo akorát a člověk se neupekl. Velký krb, který jsme původně chtěli, měl výkon dvojnásobný a asi by dům opravdu přehříval. 

Mockrát děkujeme paní Kristýně za rozhovor a přejeme příjemné bydlení v jejich nové dřevostavbě.

Vydáno dne:
28.02.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

2

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Za rok protopí 6 300 Kč. Krbové vložky v nízkoenergetických domech mají význam

Rodina snížila své náklady na vytápění domu téměř o dvacet tisíc korun. Jak se jí podařilo vytápět jen za necelé tři tisíce ročně?.. Číst více →



Kamnáři varují před některými čističi krbových skel. Mohou poškodit krbové vložky a kamna

Každý rok musí kamnáři řešit desítky reklamací, které mají původ v dobrém úmyslu. Tím je snaha vyčistit kamna pomocí čističe. Před špatnými typy čističů teď kamnáři varují... Číst více →



„Drahým energiím se už jen smějeme. Krbová vložka s výměníkem nám zaplatila dovolenou,“ říká Tomáš

Pan Tomáš si přestavoval vytápění ve svém domě, aby byl více energeticky soběstačný. Navíc se mu investice do nové technologie za první rok z třetiny vrátila... Číst více →



Krbovou vložkou s výměníkem ušetřil Tomáš desetitisíce. Zveřejnil i schéma zapojení

Zdražující se energie jsou důvodem, proč přemýšlet o využívání více zdrojů tepla. S problémem se potýkal i pan Tomáš a díky dobrému řešení teď ušetří desetitisíce... Číst více →



Velké srovnání krbových vložek: pár tisíc korun přináší nečekanou úsporu

Obchodníci nabízí spoustu typů krbových vložek, ale některé nemusí být kvalitní. Rozdíl několika tisíc korun znamená výrazné změny ve výkonu... Číst více →



Nový typ topení překvapil efektivitou. Řeší nedostatky krbových kamen i vložek

Tvrzení, že nikdy nemůžete mít všechno, možná není tak úplně pravdivé. Nový typ vytápěcího zařízení spojuje ty nejlepší vlastnosti krbových kamen a krbové vložky... Číst více →



Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí

Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují... Číst více →



Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají

Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné... Číst více →



Tepelné čerpadlo vzduch-voda často bohužel nesplní očekávání zákazníků

Jak využívat energii okolo nás k vytápění domácnosti? Řešení doslova visí ve vzduchu. Je tepelné čerpadlo vzduch-voda opravdu tak efektivní, že vám vyrazí dech?.. Číst více →