HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Energeticky nenáročnou vilu na útesu snadno přehlédnete. Její maskování je senzační

Tahle vila je přesný příklad toho, jak by měla vypadat citlivá a promyšlená práce architektů. Snoubí se zde totiž tři základní prvky, kterými by se měl každý zkušený architekt řídit. Prvním z nich je snaha zachovat ráz jedinečné krajiny v okolí stavby, druhým je citlivost při propojování moderních prvků s prvky typickými pro historickou výstavbu v dané lokalitě a třetím bodem je snaha vyhovět majitelům stavby.


Maskovaný dům nad útesem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Unique Homestays (se souhlasem)

Dům se zelenou střechou

Vila nabízí velký komfort ukrytý ve zdánlivě skromném vzhledu, který jakkoliv nenarušuje úchvatnou okolní krajinu. Do přímořské scenérie je stavba decentně navržená, disponuje zelenou střechou a je umístěna pod úrovní terénu – přímo na útesu skály. Díky těmto faktorům byste ji velice snadno přehlédli. Prohlédněte si ji z blízka v naší fotogalerii, protože rozhodně stojí za to!

Fotogalerie:

i Foto: © Unique Homestays (se souhlasem)

Dům se zelenou střechou je ukrytý mezi větrem se vlnícími trávami typickými pro útesy severního Cornwallu. Právě na jednom takovém skalnatém útesu tyčícím se nad zlatavě blyštícím pískem pláže Mawgan Port tento skvost stojí.

Dokonalá souhra s okolní výstavbou

Hlavním z požadavků majitelů této nemovitosti byla snaha nenarušit okolní krajinu. Architekti tomu vyhověli velmi pečlivě a promyšleně.

Dům se v podstatě ukrývá v lehce zvlněném terénu a i jeho fasáda barvami a materiálem navazuje na okolní kamenité podloží. Významně se na nenápadném vzhledu podílí úžasná zelená střecha, která má také svůj ekologická a udržitelný význam. Dům doslova jako by srůstal s okolní krajinou.

Architekti vylepšili historický ráz okolí 

Kamenné domy typické pro tuto oblast mají unikátní a tradiční vzhled. Architekti nicméně nechtěli vybudovat poměrně studený a strohý kamenný dům. I přesto dokázali typické regionální architektonické prvky dostat do stavby, a to zejména díky využití kamene a kamenných zídek. Právě zahradní kamenné zídky jsou prvkem absolutně signifikantním pro Cornwall. Blízkost moře je pak zohledněna jedním kulatým kajutovým okénkem.

Horská chata inspirována unikátními prvky staveb architekta Le Corbusiera

Dům s minimální energetickou náročností 

Nesmíme zapomenout, že dům byl designován také pro co nejmenší energetickou náročnost. V domě je hojně využívána dešťová voda, která je sbírána do nádrží a pak díky druhým rozvodům používána na splachování i praní. To vše aby se dostálo nejen krásného, ale i udržitelného bydlení. Další hlavní snahou architektů bylo přitáhnout pozornost obyvatel k obzoru. Velká prosklená okna přímo vybízí, abyste se zasnili s pohledem na zpěněné vlny, pozorovali hru slunečních paprsků na hladině a nasávali mořský vzduch.

Hledáte také řešení pro zachytávání dešťovky? Aktuální ceny akumulačních nádrží na vodu si můžete prohlédnout zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Interiér prosklené vily

Dominantní je v domě otevřený obývací prostor v přízemí, v němž najdete kuchyň s jídelním koutem, ale i temně modrou sedací soupravu skvěle korespondující s barvou moře a nebe za oknem. Většina ostatních prvků nese neutrální bílou barvu, dokonce i krbová kamna jsou bílá.

Dům má velmi štědré prostory a krom obývací místnosti zde najdete hned tři ložnice. Jedna je v přízemí a ukrývá obrovskou manželskou postel a vlastní koupelnu s vanou. V prvním patře jsou pak k dispozici další dvě ložnice, každé pro minimálně dva obyvatele. Koupelna je v patře jen jedna, ale je zde praktické samostatné WC.

Mohlo by vás zajímat: Luxusní vily – přehled nejoblíbenějších českých projektů (dispozice a ceny)

Prosklená stěna orientovaná k moři

A jak se podařilo do toho všeho dostat nebývalý komfort a pohodlí pro obyvatele? To nám více prozradí samotný interiér vily. Nicméně už ze zahrady můžeme pozorovat prakticky celou prosklenou zeď, a to tu, jenž je otočená směrem k pláži. Pro tuto krajinu netypický skleněný prvek je šikovně ukryt před zraky kolemjdoucích, aby nerušil estetický dojem, ale zároveň neokrádal majitele o dokonalý výhled.

Na co se ještě nezapomnělo?

  • Parkovací stání hned pro tři auta, aby mohli majitelé přijímat hosty.
  • Velmi prostorná a dokonale vybavená kuchyňská linka kombinující nenápadné moderní bílé skříňky s kamennou zdí za pracovním prostorem.
  • Obrovským benefitem je rozlehlá zahrada, která poskytuje dostatek místa k odpočinku, ale i stolování, grilování nebo kochání se výhledem na modrou hladinu pod vámi.

Ano, tohle místo je tak trochu ráj na zemi, ale ráj promyšlený a obohacující nejen samotné majitele, ale i celé okolí.

Zdroj informací: Unique Homestays, www.uniquehomestays.com +44 (0) 1637 881183

Vydáno dne:
10.10.2022

Photocredit: © Unique Homestays (se souhlasem)

1

Video: Vila nad vodopádem

Nadčasové bydlení? Pojďte se podívat, jak vypadá vila vybudovaná nad vodopádem!.. Číst více →



Luxusní vila s posuvnou dřevěnou fasádou v eukalyptovém lese. Pohádka nebo realita?

Moderní rodinný dům se skrývá v australské divočině. Jeho design však láká zvědavé oči z celého světa. Neotřelé řešení fasády stejně jako tvar domu a jeho umístění překvapivě ladí s okolní přírodou. Prohlédněte si jej ve fotogalerii... Číst více →



Monolitická vila oblečená do moderní černé barvy

Jednoduchá, elegantní, skromná a zároveň trochu arogantní. To je holandská Villa SG21. Prohlédněte si ji v galerii... Číst více →



Luxusní vila, ve které se ničím zbytečně neplýtvá

Moderní kalifornská vila vypadá jako luxusní sídlo, byla ale postavena z recyklovaných materiálů a funguje přísně ekologicky... Číst více →



Luxusní dřevěná vila vyrostla téměř v oblacích

Luxusní dřevěná vila s dechberoucími výhledy do dalekého okolí okouzlí každého milovníka dokonalého designu a velkorysých prostor... Číst více →



Zkušení lékaři odmítli při stavbě svého domu zdravotně závadné materiály

Manželský pár měl jediné přání – bydlet v moderní a mladistvé dřevostavbě. Dnes si majitelé užívají výhled na Malou Fatru... Číst více →