HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Luxusní vila, ve které se ničím zbytečně neplýtvá

Většina honosných vil byla postavena z drahých materiálů a nešetřilo se na nich penězi. A i život v nich má málokdy co do činění s ekologií. Naštěstí se objevuje stále více lidí, kteří si sice chtějí dopřát luxus, ale zároveň nechtějí ničím plýtvat. Ani materiály, ani zdroji. K této skupině patří i majitelé krásné vily v Kalifornii. Vypadá sice jako obydlí boháčů, ale byla postavena ekonomicky i ekologicky.


Dřevěná vila s bazénem nabízí krásné výhledy do krajiny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Jasná vize vzhledu a funkce sídla předurčila výběr architekta

Když majitelé nádherného velkého, ale členitého pozemku v zalesněných kopcích severní Kalifornie hledali architekta, který by jim postavil jejich nový domov, narazili na Malcolma Davise. Tento americký architekt se specializuje na trvale udržitelné budovy a jeho stavby jsou vždy velmi citlivě zasazeny do dané lokality a maximálně s ní propojeny. Klade důraz na využití přirozeného světla a klimatu pozemku. Díky jasné představě majitelů a zkušenostem architekta s podobnými projekty se velmi rychle shodli na tom, jak bude budoucí rezidence rodiny vypadat. Podívejte se, jak vypadá luxusní a zároveň ekologická vila, ve fotogalerii.

Fotogalerie:

Luxusní vila svým designem připomíná moderní kalifornský ranč

Výsledkem jejich spolupráce je ohromující rezidence, která přímo ztělesňuje samotnou podstatu trvale udržitelného života – od výběru materiálů až po vlastní životní styl majitelů domu. Architekt se u designu vily inspiroval okolní krajinou. Navrhl ji v typickém kalifornském stylu, kdy se propojují venkovní a vnitřní prostory. Svým tvarem, jednoduchostí interiérů a moderním architektonickým stylem připomíná moderní ranč, dokonale ukrytý mezi vzrostlými sekvojemi a červenými duby.

Trvale udržitelný ekologický dům může stále vypadat luxusně

Udržitelné strategie byly zvažovány už v raných fázích plánování sídla. Místo demolice původního sídla se architekt a majitelé domu rozhodli pečlivě ho rozebrat, aby zachránili dřevo a další materiály, z nichž některé byly znovu použity na výstavbu nového domu. Do domu byl začleněn pasivní solární systém tak, aby byl maximálně výkonný. Využity byly především jižní expozice a teplotní masy. Vila má také křížovou ventilaci pro přirozené chlazení. Mezi další udržitelné rysy patří sběr použité vody, při které se voda z koupání a praní ukládá, čistí a znovu používá na splachování záchodů a zavlažování krajiny, stejně jako fotovoltaické panely, které vyrábějí elektřinu a solární termické panely, které předehřívají domácí a bazénovou vodu.

Klasický styl kalifornských vil 80. let

I když je dům na první pohled výrazně moderní, půjčuje si tvary a materiály z architektury severní Kalifornie 80. let. Přísně geometrický tvar budovy, rovná střecha s velkými přesahy, které obyvatele chrání před silným sluncem kalifornského léta, obrovská okna od podlahy až ke stropu a bílé sloupy, to jsou jen některé z typických znaků kalifornské architektury 80. let minulého století. Také kombinace bílé barvy s šedou a s přirozenou barvou dřeva je tradiční.

Pečlivě ukryti mezi vzrostlými stromy

Pozemek původně sloužil jako farma na pěstování ořechů. Při stavbě nové budovy zůstaly zachovány všechny původní stromy a ve spodní části pozemku byl vysazen nový olivový háj. Díky olivovému háji a tomu, že pozemek není nijak oplocený, působí pozemek prostornějším dojmem. Navzdory příměstskému kontextu vypadá toto jednoakrové místo velmi přírodně, okolní stromy, olivový háj a pečlivé rozmístění staveb na pozemku poskytují majitelům chráněné útočiště. Tento moderní ranč je neviditelný z ulice a obyvatelům vůbec nedává pocítit přítomnost sousedního Silicon Valley.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Eva Zupančič

Vydáno dne:
12.05.2020


Photocredit: Bruce Damonte

0 0

Mohlo by Vás zajímat: