HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Bydleli jsme s rodinou za 5 dní,“ vyzdvihuje Zuzka a Martin. Kolik stojí modulární bydlení?

„Modulární dům bychom s ženou určitě doporučili,“ vyzdvihuje v rozhovoru Martin, zručný kutil a milující táta i manžel. S rodinou bydlí ve Středočeském kraji, kde si nechali postavit tento dřevěný domek na klíč. Přečtěte si v následujících odstavcích, co si manželé na výstavbě pochvalují a kde naopak nastaly drobné problémy.


Modulární dům v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martin a Zuzana F. (se souhlasem)

Pane Martine, proč jste se rozhodli pro modulární dům?

Od mala jsem snil o tom, že si postavím „lepší chatu“ na celoroční bydlení a že tam jednou budu bydlet. Manželka měla stejnou vizi. Chatu s pozemkem jsme měli v Zadní Třebani, co by kamenem dohodil od Prahy. Několik let jsme prohledávali weby, sociální sítě, navštěvovali výstavy a prohlíželi vzorové domy. Když už jsme na něco zajímavého narazili, zjistili jsme, že je to vysoko nad náš plánovaný rozpočet, nebo má dům nějaký nedostatek. Až jednou jsem v okolí narazil na tento typ modulární dřevostavby. Po pár dnech jsme se rozhodli, že do toho jdeme.

Fotogalerie:

i Foto: Martin a Zuzana F. (se souhlasem)

Jak dlouho v novostavbě žijete?

V domě žijeme přesně rok, zpravidla ve třech se synem. Dcery už jsou dospělé a většinou pobývají v bytě v Praze, ale často nás navštěvují.

Jaké jste měli s ženou požadavky na návrh domu?

Hledali jsme dřevostavbu, která bude funkční a krásná, po designové stránce čistá a respektující ráz okolí s odkazem na starou chatu.

Nastala nějaká nestandardní situace při vyřizování stavebního povolení?

Moc ne, akorát jsme se trefili do covidové doby, takže se táhlo stavební povolení více jak rok, aniž bychom řešili něco nestandardního. Neustále jsme úřad uháněli, bylo to hodně únavné.

A co pozemek? Prováděli jste nějaké úpravy?

Pozemek jsem dostal od rodičů. Od dětství jsme sem jezdili na letní chatu. Na pozemku jsem musel původní starou chatu zbourat a udělat vrtanou studnu, aby bylo dostatek vody.

Jak probíhá samotný proces montáže a jak dlouho trvala výstavba modulárního domu?

Modulární domy se obecně vyrábí ve výrobní hale. Když je dům hotový, naloží se po několika dílech na kamion a přiveze na místo. Samotná montáž pak u nás trvala pět dnů. V podstatě se dalo nastěhovat a okamžitě bydlet.

Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Volili jste dům na klíč nebo na dokončení?

Dodání stavby bylo více méně na klíč. Dům stojí na zemních vrutech, jejich dodání i zavrtání zařizovala firma. Svépomocí jsem:

  • provedl demolici staré chaty,
  • vykopal a přivedl elektro přípojku,
  • nechal udělat jímku,
  • vykopal a přivedl odpadní potrubí,
  • dodělal venkovní terasu.

Terasa stojí také na zemních vrutech, ty jsem si realizoval sám. Jsem celkem řemeslně zručný a rád něco buduji. :)

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Dům jste si navrhli s ženou sami, nebo jde o typovku?

Jedná se o typový dům s užitnou plochou 43 m2. Podle sebe jsme si zvolili materiály a barvy stěn, dveří, podlah, obklady v koupelně. Taktéž jsme si vybrali typ kamen, tepelné čerpadlo, podlahové topení v koupelně, francouzské okno v obýváku, sprchový kout a sanitu.

Samotný interiér domu byl tedy ve vaší režii?

Moje žena je designérka, takže jsme si interiér navrhovali sami. Je velmi vzdušný a světlý. Z velké části je prosklený a je tak propojen s částečně zastřešenou terasou, kde trávíme velkou část dne během letních měsíců (posezení, grilování atd.).

Máme rádi kombinaci moderního nábytku se starým, proto máme k novému nábytku například jídelní stůl více jak sto let starý od kamaráda ze starého mlýna nebo skříňku ze sedmdesátých let.

Nahlédněte do modulárního domu Martina a Zuzky a pokochejte se jejich stylovým bydlením.

S čím jste oba nejvíce spokojení?

Vyhovuje nám velký otevřený prostor s kuchyní a obývákem, kde vaříme, jíme a odpočíváme, v zimě u krbových kamen.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak u vás doma topíte a klimatizujete?

Hlavním zdrojem vytápění jsou krbová kamna na dřevo. Dům má také tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které je napojeno na chytrou domácnost a lze spouštět na dálku. Čerpadlo v zimě topí a v létě chladí. V koupelně je elektrické podlahové topení.

Porovnejte si aktuální ceny krbových kamen zdeCeny nejoblíbenějších tepelných čerpadel vzduch-vzduch si můžete srovnat zde.

Měli jste s ženou z něčeho obavy?

Měli jsme obavy z nadměrného přehřívání díky velkým proskleným plochám, ty se ale nenaplnily. V létě svítí slunce kolmo a téměř žádné nepronikne dovnitř. Dům lze výborně vyvětrat, případně využít klimatizaci.

Naopak v zimě a na podzim, kdy slunce svítí více vodorovně, příjemně přes skla vyhřeje místnost, takže když je v zimě slunečno, zatopíme v krbových kamnech jen na chvíli po ránu a teplo vydrží celý den.

Jak mít více světla a přitom se vyhnout přehřívání? Majitel dřevostavby má řešení

Co bylo na výstavbě nejvíce stresující? Měnili byste dnes něco? 

Stresující na celé stavbě bylo zdlouhavé stavební řízení způsobené pandemií a nečinností úřadů. Na domě bychom neměnili nic, jsme naprosto spokojení.

Důležité otázky na závěr – jak se vám bydlí a co plány do budoucna?

Modulární dům bychom určitě doporučili. Do budoucna je stále mnoho práce, zejména na zahradě. Budujeme zahradní jezírko, parkovací stání a mnoho dalších věcí.

Co je to vlastně modulární dřevostavba a kolik stojí?

Modulární dům se kompletně celý vyrobí ve specializované výrobní hale a na váš pozemek se posléze dopraví. V konstrukci je již rozvedena elektřina, voda i odpady – dům tedy stačí jen napojit na veřejnou síť a ukotvit na základovou desku, patky nebo piloty. Modulární výstavba obecně výrazně snižuje náklady na celkový proces a zlepšuje také kvalitu stavby – prostředí. Cena běžné typové modulární dřevostavby se pohybuje od 33 tisíc/m2 užitné plochy.

Děkujeme panu Martinovi za rozhovor pro náš stavební portál a přejeme, ať se mu s rodinou krásně bydlí v jejich vysněném domě.

Vydáno dne:
24.04.2023

Photocredit: Martin a Zuzana F. (se souhlasem)

5

Video: Modulární chata připomínající hromadu klád

Na první pohled hromada klád. O co se však doopravdy jedná? Tahle modulární chata může být čímkoliv!.. Číst více →



Video: Postavte si dům v 10 minutách!

Podívejte se na video, které vám ukáže nový vynález modulového rozkládacího domu, který se sám postaví během necelých 10 minut. Nahlédněte, jak se bude bydlet v budoucnosti... Číst více →



Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Malá modulová dřevostavba je ideálním bydlením pro staršího člověka. Mamince pana Romana se osvědčila. Díky novému domovu se jí totiž změnil život. Navštivte ji s námi... Číst více →



Dřevostavba 5+kk, na kterou získáte příspěvek od státu. Bydlíte za 14 dní

Pětipokojové bydlení v ceně 1,5 milionu korun českých k nastěhování za 14 dní. Zní to jako pohádka?.. Číst více →



Modulární dům z lepenky a dřeva – je zcela rozložitelný a za rozumnou cenu

Podívejte se s námi do modulárních domů Wikkelhouse z dílny nizozemských tvůrců. Jsou ekologické, krásné a s mnohým využitím. Známe i cenu... Číst více →



Modulární dům ze dřeva s atraktivní modrou fasádou

Jednoduchá konstrukce letního domku se nachází v Jižní Americe, přibližně 60 km od největšího města Brazílie, Sao Paula... Číst více →



Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Chcete vybudovat okrasné či koupací zahradní jezírko, které bude pýchou vaší zahrady? Kde začít? Potřebujete stavební povolení, nebo ne? Vše o stavbě zahradního jezírka, včetně bohaté inspirace, najdete v tomto článku... Číst více →



Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Líbí se vám modulární domky? Přečtěte si, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a prohlédněte si bohatou galerii modulových dřevostaveb... Číst více →



Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?

Bude se na vaši zahradu hodit bazén nebo spíše koupací jezírko? Poradíme vám tipy při výběru, inspirovat se také můžete v naší bohaté fotogalerii... Číst více →



Tiny house doslova na počkání – objednáte online a bydlíte už za 60 dní

Prohlédněte si tiny house ze Španělska, který předběhl svou dobu. Modulární mini domek si můžete objednat online a bydlet už za dva měsíce... Číst více →