HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návod na výrobu švédské pochodně – jednoduchého přírodního vařiče

Máme pro vás perfektní tip na originální grilování nebo pomůcku při survival pobytu v divočině: Vyrobte si švédskou pochodeň. Jedná se o důvtipné rozdělání ohně uprostřed stojícího špalku, ze kterého vám vznikne dokonalá přírodní plotýnka. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to.


švédská pochodeň
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: La Fabrique DIY

Co je švédská pochodeň?

Švédská pochodeň je jednoduchý přírodní vařič – oheň, který hoří uvnitř naříznutého dřevěného špalku. Můžete si na něm uvařit čaj nebo i výtečné jídlo na pánvičce. Kromě vařiče vám tento oheň může posloužit také například jako zdroj tepla a světla. 

Podrobný fotonávod krok po kroku najdete ve fotogalerii.

Postup výroby

1. Obstarejte si kratší a širší poleno nebo špalek.

2. Motorovou pilou ho částečně nařízněte do kříže (viz fotogalerie). Srovnejte si ceny elektrických a benzínových řetězových pil zde.

Dá se použít také sekera: Poleno rozštípněte podélně na čtvrtiny a v dolní části udělejte výřez pro sání vzduchu. Potom části svažte k sobě například drátem. 

3. Spáry vyplňte menšími suchými klacíky či smolou a rozdělejte v nich oheň. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

4. Zpočátku může oheň dýmit, dokud nezačne dřevo zevnitř hořet. Pak ale vznikne stálý plamínek, který vydrží hořet i několik hodin (záleží také na druhu dřeva).

5. Umístěte na okraje polena klacíky, položte na něj konvici nebo pánvičku a můžete začít vařit. Klacíky slouží k odvodu kouře, bez nich by se mohl oheň uhasit.

Video: Jak postavit jednoduchý lesní úkryt

Kde vznikla tato vychytávka?

Švédská pochodeň má i několik dalších názvů, například indiánská svíce či finský oheň. Právě od Indiánů a Finů (přesněji řečeno Laponců, kteří žijí na samém severu Finska) totiž pravděpodobně tato vychytávka pochází. Laponci si museli umět poradit s rozděláváním ohně i v tuhých zimách, kdy tato vychytávka rozhodně přijde vhod. Indiáni ji zase používali jako pochodeň vyrobenou z menšího polínka, díky čemuž si mohli posvítit na cestu. Ať přinese užitek i vám!

Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
28.03.2020

Photocredit: La Fabrique DIY

22

Cesta z města, zůstali jsme na půli cesty?
Město smrdí, je tam rámus a všeobjímající stres se na člověka hrne z každého..

Video: Útěk do divočiny s dobrým koncem
Dokument, který natožil Dick Proenneke zachycuje jeho roční pobyt v divočině. Na rozdíl od hlavního hrdiny oblíbeného filmu Útěk do divočiny (Into the Wild) s dobrým koncem.

Video: Jak postavit jednoduchý lesní úkryt
Přemýšleli jste někdy, zda byste dokázali přežít v divočině? Ve videu se naučíte postavit šikovný úkryt pro nouzové přespání v lese.

Video: Jak svépomocí vyrobit obytnou dodávku na cesty
Inspirujte se, jak si sami vyrobit obytné auto. Stačí vám k tomu dodávka, alespoň trochu promyšlený plán, co chcete v dodávce mít a nadšení pro práci.

Chata pro lidi, kteří milují drsný severský les a moře
Jaké jsou typické tradiční dřevostavby v Estonsku? Říká se jim koda. Tamní architekti přišli s novinkou a jejich archaický design upravili pro potřeby moderního bydlení. Jak to dopadlo?

Útěk do divočiny? Nesmí vám chybět odvaha.
Strávit noc v korunách stromů? Pro někoho je to jako sen. Jen se nesmíte bát výšek! Lesní přístřešek Lesom není pro každého.

Atypickou chatu si postavila rodina na severu. Střešní okna tu hrají prim
Postavili si netypickou chatu na severu pro rodinné víkendy. Každý pokoj je tu jako samostatná stavba. Proč? A jak vypadají netradiční střešní okna?

Jak vypadá a kolik stál nízkonákladový domek po švédsku
Když máte krásný pozemek, máte z půlky vyhráno. Postavit vysněný dům se dá i s nízkým rozpočtem. Poradíme vám, kde se dá ušetřit.

Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?
Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?