HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?

Jen málokterá rostlina si už v názvu nese své léčebné poslání. Rýmovník je ale natolik účinný a oblíbený při léčbě onemocnění dýchacích cest, že si to rozhodně zaslouží. Nejedná se sice o zrovna o nejvíce estetickou a krásnou rostlinu, která by okrášlila vaše parapety, to ale vůbec nevadí. Lidé jej totiž nepěstují kvůli vzhledu, nýbrž právě pro jeho silné léčivé schopnosti. Pojďme se na využití rýmovníku podívat podrobně.


Rýmovník
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Rýmovník se v českých domácnostech v posledních letech opravdu zabydlel a stal se velkým hitem v boji proti nachlazení, rýmě a všem dalším problémům spojeným s dýchacími cestami. Jeho největší výhodou je nejen jeho vysoká léčebná hodnota, ale taky jeho velmi snadné pěstování, které zvládne prakticky každý.

Samotné využití rýmovníku je opravdu široké a nabízí se hned několik způsobů, jak jej využít k léčbě či prevenci. Pokusíme se vás s nimi seznámit, pro začátek ale klidně jen utrhněte lístek, rozmělněte jej v dlaních a silně přičichněte. Je to síla, že? Jak připravit z rýmovníku čaj nebo sirup? Přečtěte si tipy a postupy v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Prenn (Wikipedia CC 4.0), salchuiwt

Jak správně pěstovat rýmovník?

  • Kouzlo rýmovníku tkví právě ve snadném pěstování. V podstatě stačí najít dostatečně světlé stanoviště a občas si vzpomenout na zálivku. Rostlinka se popere s kdejakými podmínkami a většinou se začne velmi rychle vytahovat do výšky. Pokud byste chtěli mít rostlinu košatější a bohatší, zkuste ji co nejčastěji stříhat. Však ono samotné stříhání a zpracování listů je hlavní důvod, proč jej pěstujeme.
  • Rostlina rýmovníku není příliš vzhledná právě kvůli své tendenci rychle a nekontrolovaně růst. Když ji tedy budete stříhat, nemusíte se snažit být šetrní a nad „střihem“ se dlouze zamýšlet. Zkrátka klidně jen zkracujte a čekejte, až vyrazí nové stonky a listy.
  • Nestihnete-li ustřižené stonky zpracovat, můžete rostlinu snadno namnožit. Stonek s alespoň jedním listem vložte do skleničky s vodou a nechte zakořenit. Až bude kořenový systém dostatečně bohatý, můžete rostlinku rovnou zasadit. Někteří pěstitelé dokonce ustřižený výhonek rovnou zapíchnou do hlíny bez předchozí fáze zakořenění.

Na rýmovníku také snadno poznáte, když mu něco schází:

  • Objeví-li se na listech hnědé skvrny, měli byste snížit množství a četnost zálivky.
  • Přehnané vytažení stonku bez olistění značí nedostatek světla.
  • Žluté a suché okraje listů zase příliš mnoho přímého slunce. Na to pozor zejména, když se rozhodnete v létě rostlinu letnit na balkóně či zahradě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Na co se dá použít rýmovník? 

Abychom plně pochopili široké spektrum využité rýmovníku, pojďme se nejprve seznámit s konkrétními látkami, které obsahuje. Rýmovník má v sobě esenciální oleje z carvacrolu, camphoru a thymolu, z nichž všechny disponují antimykotickými a antibakteriálními schopnostmi.

Dále byste v rostlině našli silice připomínající svou vůní eukalyptus či v Česku typičtější meduňku (té se mimochodem podobá i vzhledem). Eukalyptová vůně je typická zejména pro rýmovník eukalyptový, který je účinný při nevolnostech. Dále byste v rýmovníku našli třeba spoustu vitamínů (C, A a E) a omega-6 mastné kyseliny. Další důležité látky ani nemusíme zmiňovat, důležité je vědět, že jeho účinky jsou vědecky podložené. Dáváte raději přednost klasickým vitamínům v tabletkách? Zjistěte si aktuální ceny vitamínů zde.

Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Jak rýmovník využívat?

Jako lék – sirup, čaj a lístky

Rýmovník možné používat za tepla i studena a nemusíte hned složitě připravovat sirupy, abyste využili jeho léčivé schopnosti. Pokud jste fanoušci jednoduchosti, stačí jako prevenci či léčbu občas utrhnout lístek a rozmačkanou dužinou se potřít pod nosem nebo si lístek na chvíli zasunout do nosní dírky. Opravdu snadné je také zalít čerstvé lístky horkou vodou a připravit si léčivý čaj.

Řasokoule – roztomilá dekorace nebo žijící organismus? Jak se starat o řasokouli, aby se jí dařilo

Jako osvěžení, dezinfekce i repelent

Někdo doporučuje používat listy i na osvěžení kosmetické taštičky, peněženky nebo šatní skříně. Stačí čerstvě utržené listy lehce promnout a dát tam, kde byste rádi cítili jejich vůni. Rýmovník se dá využít také jako dezinfekce, dochucovadlo nebo jej v létě postavit k oknu, aby svou výraznou vůní zabránil invazi komárů.

Jak z rýmovníku připravit sirup?

Léčivé schopnosti rýmovníku můžete uchovat i v sirupu, který si snadno vezmete s sebou i na cesty v období jarních či podzimních nachlazení. Máme pro vás dvě varianty přípravy, a to variantu za tepla a za studena.

1. Vařený sirup z rýmovníku:

  • 30 větších lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru krystalu (ideálně třtinový)
  • 2 citróny (nejlépe v bio kvalitě, protože budeme potřebovat i kůru)

Postup: Omyté lístky zalijeme litrem vody a přidáme kolečka pečlivě omytého citrónu. Tuto směs je potřeba nechat luhovat celý jeden den. Poté scedíme a dále pracujeme pouze s nálevem. Přidáme do něj cukr a na mírném ohni vaříme, dokud nedosáhneme konzistence sirupu, což může trvat poměrně dlouho. Horký sirup poté rozlijeme do vyvařených a suchých sklenic.

2. Sirup z rýmovníku za studena:

  • skleněné nádoba s dobrou možností uzavření
  • 50 větších lístků rýmovníku (můžeme i více)
  • 1 kg cukru krupice (množství se odvíjí od velikosti sklenice)
  • citrón a klidně i další citrusy pro dochucení

Postup: Do karet vám v tomto případě budou hrát teplé a slunečné dny, takže ideálně se do přípravy pusťte v létě. Do vyvařené sklenice vrstvěte na přeskáčku rýmovníkové listy, cukr a kolečka citrusů spolu s citrónovou šťávou. Plnou lahev uzavřete a nechte stát za oknem. Díky slunečním paprskům se po pár týdnech cukr začne pomalu rozpouštět (v té době můžete klidně občas obsah nádoby promíchat). Až bude obsah zcela tekutý, přeceďte a uchovávejte naopak v chladu a temnu, tedy nejlépe v lednici. 

5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru

A kdy sirup použít? Buď jako prevenci, nebo rovnou jako léčbu v dobách chřipky a sezónních nachlazení. Tak buďte zdrávi!

Vydáno dne:
13.09.2022

Photocredit: Shutterstock

17

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Štěpkovač a drtič větví: Jaké jsou rozdíly a k čemu je použít?

Štěpkovač a drtič větví jsou výbornými pomocníky na zahradě i v ovocném sadu. Jaký je rozdíl mezi štěpkovačem a drtičem? A který pro vás bude vhodnější? Dozvíte se zde... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →



Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Vaše dřevostavba se bude krásně vyjímat uprostřed dokonalé zahrady. Je tu náš rádce, který vám nabídne různé typy zahrad. Výběr už je na vás... Číst více →



Je bezpečné jíst výpěstky z městských zahrad? Odpovědi možná nepotěší

Životní prostředí ve městech patří mezi silně znečištěné. Je důvod se obávat jíst ovoce a zeleninu, které si tu vypěstujeme?.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 4. díl: tis a jalovec

V tomto článku o okrasných dřevinách jsme se zaměřili na dva magické a starobylé stromy: tis a jalovec. Nahlédněte s námi blíže na jejich vlastnosti a využití... Číst více →



Návod na výrobu švédské pochodně – jednoduchého přírodního vařiče

Vyrobte si na zahradě nebo v přírodě jednoduchý a funkční přírodní vařič. Co budete potřebovat a jaký je postup?.. Číst více →



Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Chcete vybudovat okrasné či koupací zahradní jezírko, které bude pýchou vaší zahrady? Kde začít? Potřebujete stavební povolení, nebo ne? Vše o stavbě zahradního jezírka, včetně bohaté inspirace, najdete v tomto článku... Číst více →



Zahradní sprcha s ohřevem i bez – načerpejte inspiraci na tuto skvělou venkovní vychytávku

Plánujete si pořídit zahradní sprchu a hledáte inspiraci? Prohlédněte si naši galerii, kde najdete spoustu tipů na zajímavé venkovní sprchy... Číst více →