HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Blíží se otevření nejvyšší české dřevostavby. Stojí v Českých Budějovicích

U Českých Budějovic se blíží dokončení nejvyšší dřevěné budovy. Jedná se o čtyřpodlažní pasivní dřevostavbu, která má rozlohu 2150 m2 a stane se nejvyšší dřevostavbou v Česku. A i přesto byla díky moderní stavební technologii postavena neuvěřitelně rychle. Je to cesta, která by mohla vyřešit bytovou krizi v Česku.


Nejvyšší dřevostavba ČR
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Studio Flusser (se souhlasem)

Stavba si vyžádala necelých 900 m2 materiálu

Konstrukční řešení domu se skládá z betonového jádra se schodištěm, které tvoří únikovou cestu, a hygienickým zázemím. Okolo něj je pak vystavěna dřevěná nosná konstrukce ze systému CLT panelů pro nepohledové části. Stavba si vyžádala necelých 900 m2 dřevěného materiálu.

„Přišlo nám vhodné využít jako konstrukční materiál dřevo. Klientovi se představa líbila, měl však jisté pochybnosti. Vedli jsme proto diskuse a navštívili tuzemské realizace, až nakonec padlo jednoznačné rozhodnutí a my se mohli pustit do projekce,“ vysvětluje architekt projektu.

Dřevo zvítězilo nad betonem

Celý areál je navržen tak, aby získával i uchovával čistou energii a byl plný moderních technologií. V souladu s tím bude objekt čerpat energii pro provoz z obnovitelných zdrojů. Kromě kultivace okolí se komplex také částečně otevře veřejnosti a poslouží regionu, například řidičům elektromobilů, kteří si zde budou moci dobít své stroje. Prohlédněte si, jak bude vypadat, v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Studio Flusser (se souhlasem), Perspektiv, Studio Flusser (se souhlasem)

Mimořádně úsporná budova získala štítek A

Architekti budovu koncipovali jako pasivní dům. Standardem jsou proto okna s izolačními trojskly, rekuperace a vytápění pomocí tepelných čerpadel. Objekt získal štítek A jako mimořádně úsporná budova v průkazu energetické náročnosti budovy.

Moderní vytápění a technologie

Možnost co nejefektivnějšího získávání sluneční energie představuje solární tracker umístěný na vzdálenější zatravněné ploše. Přísun tepelné energie pro chlazení nebo podlahové vytápění objektu je primárně zajišťován geotermálními vrty a tepelným čerpadlem.

Jak je to s maximální výškou výstavby dřevostaveb v ČR?

V České republice aktuálně platí norma s maximální požární výškou stavby 12 metrů. I přesto se však takových budov staví velice málo. Brání tomu nejrůznější faktory – od nedůvěry klienta přes posudky úředníků až po velmi striktní požární předpisy.

„Nemusíme hned stavět dřevěné mrakodrapy. Měli bychom se ale snažit o větší osvětu o možnostech výstavby vícepodlažních dřevostaveb, která nakonec není tak komplikovaná,“ dodává architekt o svých zkušenostech.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Průběh a termín dokončení pasivní dřevostavby

V srpnu 2022 započala výstavba administrativní dřevostavby, přičemž dokončena by měla být ve druhé polovině roku 2023, přičemž samotná výstavba dřevěné konstrukce této veliké budovy trvala pouhých 15 týdnů. Díky takto rychlé výstavbě by se dřevěné panelové stavby mohly stát řešením bytové krize v Česku.

Dřevěné paneláky aneb CLT panely hýbou světem

Zkratka CLT značí cross laminated timber, což v překladu znamená křížem vrstvené dřevo. Dřevěné latě jsou na sebe skládány většinou pod úhlem 90° a lepeny polyuretanovým lepidlem. V čem spočívají jejich zásadní výhody? 

1. Rychlost výstavby

Samotná výstavba trvá jen pár hodin (záleží samozřejmě na velikosti objektu). CLT panely jsou ve výrobních halách již předpřipraveny (naformátování, vyřezané spáry, otvory pro okna a dveře, hotová příprava pro rozvody) a na staveništi se pouze smontují. S takovou rychlostí výstavby se brzy vyřeší bytová krize. Budou-li se v Česku i nadále stavět výškové budovy (paneláky) ze dřeva a to konkrétně z CLT panelů, otevřou se mladým rodinám dveře k cenově dostupnému bydlení.

2. Skvělé pevnostní vlastnosti

Jistě víte, že CLT panely mají skvělé pevnostní vlastnosti v tahu i tlaku. Čím je to však zapříčiněno? Nejenže tyto panely sestávají ze tří až sedmi vrstev masivních dílců, čímž získávají na statické únosnosti, jsou také pečlivě vysušeny (na vlhkost zhruba 8 %). Sušením je dřevo chráněno před praskáním a také eliminuje napadení dřevokazných škůdců.

CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Mimo jiné je jejich výhodou také poměr mezi hmotností a únosností jednotlivých panelů. Za nízkou hmotností se skrývá velice vysoká únosnost.

3. Difuzně otevřená konstrukce

Díky složení panelu z masivního dřeva se zaručí snížení pronikání vlhkosti. Jednotlivé skladby jsou řešené jako difuzně propustné, což znamená, že vlhkost není zadržována uvnitř, nýbrž konstrukcí prostupuje. 

Difúzně otevřená dřevostavba, marketingový tah nebo lepší dům?

4. Estetická stránka

CLT panely nemusíte skrývat za omítkou. Jsou navrženy a povrchově upraveny tak, aby mohly být plnohodnotně použity v interiéru a odpovídat tak 100% pohledové kvalitě.

5. Požární odolnost

Panely z lepeného a křížem vrstveného dřeva se v dnešní době používají ve velké míře u bytových a průmyslových objektů. Výše zmíněné výhody jsou skvělými vlastnostmi, které může právě takový materiál mít. Byť je dřevo hořlavý materiál, tyto jednotlivé komponenty disponují obrovskou výhodou – vyhoří pouze horizontálně, takže konstrukce pomalu slábne.

1 tuna CO= 9 000 km jízdy autem

Výhod, které se s dřevostavbami pojí, je hned několik:

  • udržitelnost (v každém m3 nezpracovaného dřeva je uložena 1 tuna CO2),
  • rychlost výstavby (celá výstavba veliké 4podlažní budovy trvala pouze 15 týdnů),
  • bezpečnost (při požáru vystavuje dřevěná konstrukce obyvatele podstatně menšímu množství toxinů než běžné stavební materiály domů, navíc je doba hoření vypočitatelná a dřevo si hoří, ale předvídatelně).

V oblasti environmentálních dopadů se není třeba obávat hrozby vytěžení lesů. V Evropě se obnovuje více lesů, než kolik se jich vykácí. V současnosti se v českých lesích nachází dvojnásobná zásoba dřeva než před 100 lety.

 

Vydáno dne:
27.07.2023

Photocredit: Studio Flusser (se souhlasem)

3

Dřevěné kanceláře v Sydney: Jak se staví vícepatrové dřevostavby?

Když architektovi při navrhování zahradního skleníku ujede ruka, může vzniknout i kancelářský komplex. Podívejte se... Číst více →



Evropa má s velkými dřevostavbami velké plány. Za rok jich bude stát už jednadvacet.

Ne skromné domky, ale už pořádné stavby s výškou nad padesát metrů. Jak vypadají ty nejzajímavější projekty evropských dřevostaveb?.. Číst více →



Kam sahají nejvyšší dřevostavby světa? Mají až desítky pater!

Přemýšlíte, jakých výšek mohou dosahovat budovy ze dřeva? Pojďte se podívat na přehled nejvyšších dřevostaveb světa... Číst více →



Třípatrová dřevostavba, která si zahrála i ve filmu. Poznáte ve kterém?

V Kalifornii mají dřevostavbu, která se stala populární také díky tomu, že se objevila ve slavném filmu. Poznáte ve kterém?.. Číst více →



Nejvyšší dřevostavba světa má 18 pater a všechny její byty už jsou vyprodané

Představujeme vám aktuálně nejvyšší dřevostavbu světa. Má 18 pater a stojí v Norsku. Co nám o ní prozdradil její autor Rune Abrahamsen?.. Číst více →



U Českých Budějovic vyroste sídlo technologické firmy. Bude celé ze dřeva

Moderní technologie a dřevo jdou skvěle dohromady. Důkazem je tato administrativní dřevostavba, která vyroste na jihu Čech... Číst více →



WoHo v Berlíně – nejvyšší dřevostavba světa bude stát v řádech miliard

Nová výšková dřevostavba s názvem WoHo vyroste v Berlíně. Čím jsou dřevěné mrakodrapy tak lákavé pro velká města? A na kolik miliard takový projekt přijde?.. Číst více →



Nejvyšší obytná dřevostavba na světě vyroste ve Švýcarsku do roku 2026. Bude mít 100 metrů

Stometrová dřevěná věž vyroste ve švýcarském městě Winterthur. Díky inovativnímu postupu bude při výstavbě beton nahrazen dřevem... Číst více →



Mrakodrap ze dřeva posunul hranice stavebnictví a láme rekordy

Představujeme nejvyšší stavby světa. Prohlédněte si výškové porovnání nejvyšších budov z železobetonu s nejvyššími dřevostavbami. Porovnejte si české i zahraniční stavby... Číst více →