HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejžhavější trendy ve stavebnictví pro letošní rok

Zajímá vás, jaké jsou letošní trendy a co nás čeká za změny v oblasti stavebnictví? Moderní technologie hýbou nejen stavebním světem. Dříve futuristické a sci-fi vynálezy se dnes již zařazují do běžné stavební praxe. Ve videu si můžete prohlédnout osm největších technologických trendů ve stavebnictví, na které byste si měli posvítit.


i Foto: Archiv redakce

Jakých je osm největších trendů ve světovém stavebnictví pro letošní rok?

1. Autonomní vozidla

Stejně jako osobní automobily vytváří revoluci v tom, jakým způsobem cestujeme, i ve stavebnictví se rozvíjí autonomní vozidla, která mohou transformovat stavební procesy. Přední developeři již vytvořili prototypy autonomních stavebních vozidel (např. buldozery, traktory, jeřáby či bagry), která mohou nahradit lidskou práci a zefektivnit tak průběh staveb.

Hlavními překážkami pro přijetí těchto vozidel do běžné praxe jsou prozatím vstupní náklady a bezpečnostní předpisy. Někteří odborníci však tvrdí, že autonomní vozidla na staveništích uvidíme dříve než v běžném automobilovém provozu.

Inspirujte se: Postavte si dům v 10 minutách!

2. Virtuální a rozšířená realita (VR a AR)

Virtuální a rozšířená realita jsou moderní vizuální technologie, které byly dlouho opěvované pro svůj potenciál ve stavebnictví. Nyní tento potenciál začínají naplňovat. V posledním roce se staly velkou atrakcí, získaly velkou popularitu a staly se i cenným nástrojem. V roce 2018 by se měly rozšířit ještě více do praxe.

Virtuální realita (Virtual Reality – VR) vytváří vizualizované prostředí přímo v headsetu, který si nasadíte na hlavu. Ocitnete se tak v jiné realitě. To umožňuje investorům, dodavatelům, architektům, designerům a uživatelům vkročit do budoucích budov ještě dříve, než jsou reálně postavené. A to buď v klíčových fázích stavby, nebo v již dokončené budově.

Projděte si 3D prohlídku v Aktivním domě Ježek.

Rozšířená realita (Augmented Reality – AR) umožňuje překrýt reálný svět grafickou vrstvou, ve které jsou přidány různé digitální prvky. Například může zobrazit vybavení místností či různé další specifikace a vylepšení. Tato technologie se vyvíjí převážně pro aplikace do mobilních zařízení.

3. Exosceletony

O exoskeletonech se dlouho mluvilo jen jako o jakési sci-fi pomůcce. Teď by však mohla reálně obohatit i obor stavebnictví. Exoskeleton v překladu doslova znamená „vnější kostra“. Prakticky se jedná o mechanický robotický oblek, který pomáhá člověku zvětšit svoji fyzickou sílu hlavně při manipulaci či zvedání těžkých břemen.

Tyto pomůcky tak mohou pomáhat dělníkům v každodenních úkonech a šetřit jejich fyzické zdraví. V současné době tyto obleky vyrábí již 40 firem na světě, proto je možná budete moci spatřit v akci již v následujícím roce.

5. Moderní materiály

Technologický pokrok ve vývoji nových materiálů je obrovský. Za posledních 12 měsíců se objevilo mnoho inovací. Mezi nejzajímavějšími můžeme uvést například samoregenerační beton, který díky svým příměsím umí zacelit případné trhliny.

Další novinkou je tzv. pohybový chodník, který umí převádět kinetickou energii z kroků chodců na energii elektrickou.

Opomenout nemůžeme ani 4D tisk (neboli chytrý tisk), který umožní tisknout dynamické 3D struktury schopné pamatovat si a měnit svůj tvar v průběhu času.

Staví se také budovy z inovativních materiálů, které „požírají“ smog. Díky své speciálně vytvořené fasádě umí neutralizovat znečistění vzduchu.

Mohlo by vás zajímat: Průhledné dřevo jako alternativa umělých materiálů

6. Bezpilotní letadla

Drony byly už v uplynulém roce využívány na zdravotní a bezpečnostní inspekce, reporty o pokroku a další kontroly. Jejich obrovskou výhodou je to, že zachycují přesná data z velkých ploch během krátkého času. V médiích se hodně mluvilo o možnosti využití dronů k doručování zásilek. Bude to však nejspíš stavebnictví, které nakonec najde největší využití pro drony.

7. Robotika

Efektivita, produktivita a bezpečnost – těmito slovy se definuje robotika ve stavebnictví. Tento obor jde stále dopředu a i v roce 2018 se můžeme těšit na nové pokroky.

8. 3D tisk

3D tisk umožňuje tisk prototypů, výrobu komponentů ale i velkoobjemový tisk budov či mostů. Vědci dokonce plánují i 3D tisk lidských sídel na planetě Mars v horizontu nadcházejících 100 letech.

Podívejte se také: Jak rychle vytvořit krov ve 3D

9. Síť technickýh zařízení

Internet věcí by mohl změnit stavebnictví asi nejzásadnějším způsobem. Jedná se o síť fyzických zařízení, která spolu komunikují a sdílí si data. Tato data jsou analyzována a využívána pro budoucí rozhodování. Využití tento systém nachází například v dálkovém ovládání a monitoringu, sledování stavebních nástrojů či servis a opravy zařízení.

V budoucnu by internet věcí mohl ovlivnit způsob, jakým stavíme budovy a celou infrastrukturu. To by mohlo vést k vytváření lepších měst a budov, které každodenně ovlivňují lidské zdraví a rozvoj naší společnosti.

Jak jistě všichni tušíme, pokrok nezastavíme. Věřme, že nám všechny tyto technologické novinky budou dobře sloužit, a že tyto inovace obohatí sektor stavebnictví v tom nejlepším slova smyslu.

Vydáno dne:
05.02.2018

3

Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Studenti v Nebrasce navrhli unikátní dřevostavbu

Realizace podle návrhu studentů architektury v Nebrasce není jen obyčejnou dřevostavbou. Široko daleko totiž nenajdete jinou dřevostavbu postavenou z CLT panelů... Číst více →



3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Dokáže 3D tisk změnit situaci s nedostatkem levného bydlení?

Pořídit si vlastní bydlení je kvůli vysokým nákladům pro mladé lidi čím dál těžší. Mohl by tuto situaci změnit 3D tisk domů?.. Číst více →



Bungalov pro velkou rodinu – zvenku tradiční, uvnitř inteligentní

Navštívili jsme nově postavený prostorný bungalov 5+kk pro početnou rodinu ve středních Čechách. Jeho vzhled je tradiční, uvnitř však překvapí moderními technologiemi. Přečtěte si rozhovor s majiteli – Lucií a Markem... Číst více →



Dřevostavba podle typového projektu – virtuální návštěva s 360° videem

Navštivte s námi dřevostavbu s difuzně otevřenou skladbou stěny, kterou si majitelé nechali postalit v okolí Prahy. Pomocí 360° kamery se můžete rozhlédnout do celého prostoru. Zkuste to!.. Číst více →



Nejoblíbenější dřevostavby za rok 2020

Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů u nás i ve světě. Díky moderním technologiím se úroveň dřevostaveb stále více zvyšuje a tento systém se stává žádanějším u mnoha zájemců o nové bydlení... Číst více →



Umělá inteligence: Absolutní revoluce v bydlení vám ušetří čas i peníze

Revoluce v podobě umělé inteligence: Seznamte se s virtuálním asistentem odpovídajícím na stavební otázky a generujícím užitečné obrázky... Číst více →



Stavby porušující fyzikální zákony. Sjíždí se na ně z celého světa

Prozkoumejte nejúžasnější stavby napříč celým světem. Víme, kde všech 12 staveb stojí... Číst více →