HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Luxusní zahradní bazén za pár korun – jednoduchý návod na stavbu svépomocí

Obliba zahradních bazénů v posledních letech prudce vzrostla. S ní ale i cena. A ta často lidi od jeho pořízení odrazuje. Stejně tak jako provedení na trhu dostupných bazénů, která jsou mnohdy nevyhovující. Rozhodli jsme se proto pro vás připravit ve spolupráci se zkušeným kutilem Jakubem přehledný návod na jednoduchou stavbu luxusního zahradního bazénu svépomocí. Do jeho výroby se může zapojit celá rodina a radost bude přinášet dlouhá léta všem. Postavit jej zvládne skutečně každý. Zjistili jsme nejen co vše budeme potřebovat, ale i na kolik nás to vyjde. A nutno dodat, vyplatí se to.


Bazén z palet svépomocí za hubičku. Podívejte se, co se ukrývá v jeho stěně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub K.

Investovat do hotového bazénu, nebo si vyrobit vlastní?

Mít vlastní bazén na zahradě je příjemné. Obzvlášť v letních vedrech, kdy poskytuje snadné osvěžení, kdykoliv se vám zachce. Můžete si koupit již hotový nadzemní bazén, případně si nechat vybudovat na zahradě zapuštěný bazén nebo v poslední době stále oblíbenější zahradní koupací jezírko. Jaké typy bazénů existují a na kolik vás přijdou, se dočtete v našem článku o nejlepším bazénu na zahradu. Jestli vás ale baví práce se dřevem a zároveň chcete ušetřit, můžete si vyrobit bazén sami, třeba jako náš čtenář Jakub. Co na výrobu použil a kolik ho to stálo, se dočtete na následujících řádcích. Ve fotogalerii najdete fotky z průběhu výroby.

Levný nadzemní bazén proměníte za pár korun v luxusní koupání

Pan Jakub si pořídil levný nadzemní bazén, který sestává z bazénové konstrukce a folie, která se na konstrukci navlékne. Jedná se o nejlevnější variantu, která vás vyjde zhruba na 2 000 Kč. Pro dřevěné obloženÍ budete potřebovat staré palety a pár dřevěných latí. Materiál vás přijde asi na 1 000 Kč. Nejdražší na celém bazénu je pak písková filtrace, kterou pořídíte od 2 000 Kč.

Mohlo by vás zajímat: Manželé si vylepšili levný zahradní bazén a ještě na tom ušetřili. Máme pro vás návod

Co ukrývá zadní stěna bazénu?

Bazén je částečně zakopaný v zemi. Při výrobě si tedy nejprve vykopejte jámu s o něco většími rozměry, než je bazén. Na dno jámy položte geotextilii a vysypte ji pískem. Následně usaďte bazén na místo a můžete začít s výrobou obložení.

Pan Jakub vyrobil dvě stěny bazénu z paletové konstrukce, je tak pevnější a dá se na ní sedět nebo ležet. Jedna stěna je z jednoduché konstrukce z latí a zadní stěna bazénu je trochu složitější, ukrývá v sobě totiž zabudovanou kapsu na krycí plachtu. Tu tak máte vždy po ruce a bazén s ní jednoduše přikryjete. Zároveň nemusíte řešit, kam plachtu schovávat. Schůdek u bazénu je také z palety. Veškeré dřevo je ohoblované a natřené dvěma vrstvami lazury pro větší životnost a odolnost vůči vnějším vlivům.

Hadici od pískové filtrace můžete vést pod zemí, aby nepřekážela a nerušila vizuální dojem. Samotnou filtrační nádobu pak uschovejte někam, kde na ni nebude pršet. Jak to vyřešil pan Jakub? Podívejte se do galerie.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Photocredit: Jakub K.

82

Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?
Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace.

Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)
Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde.

Navštivte největší lázně s mořskou vodou a kruhovým bazénem na freediving
Dřevo má schopnost „polidštit“ i nehezký industriální areál. Při stavbě přístavních lázní se sázka na přírodní materiál dánskému architektovi vyplatila. Lidé to tu milují. Dřevěná vlna dynamicky proniká do prostoru a přibližuje návštěvníkům celé město.

Solární panely ušetří 60 % energie na teplou vodu
Úspory hýbou světem. Můžete hodně ušetřit, pokud se rozhodnete pro solární panely. Mimo topnou sezónu vystačí i na kompletní ohřev vody!

Nejlepší bazén na zahradu? 6 metrů dlouhý zapuštěný ovál
V zahradě u dřevostavby nesmí chybět bazén. Jaký ale vybrat, abyste byli spokojení? Pomůže vám náš bazénový průvodce.

Dřevěný bungalov s bazénem se stal dokonalým útočištěm před městským shonem
Dřevěný bungalov s bazénem uprostřed přírody – co víc si přát, když hledáte klidné útočiště před každodenním shonem velkoměsta.

Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky
Vyrobte si vyvýšený záhon na vaši zahradu. Podrobný návod a seznam nezbytného materiálu najdete v našem článku.

Manželé si vylepšili levný zahradní bazén, a ještě na tom ušetřili. Máme pro vás návod
Přinášíme vám návod na výrobu dřevěného bazénu svépomocí. V článku najdete postup krok za krokem, cenovou kalkulaci a podrobnou fotogalerii.

Zahradní domek na nářadí svépomocí: postavte si ho podle našeho návodu
Zahradní domek na nářadí je nezbytnou součástí zahrady, když máte zahradničení jako koníček. Jak na jeho stavbu svépomocí? Inspirujte se v naší fotogalerii.

Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu
Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku.