HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nový život starým alpským stavbám dala pouhá dřevěná fasáda

Alpská rezidence byla vystavěna už před mnoha lety a neustále se rozšiřovala o další ubytovací kapacity a společné prostory. Kvůli tomu vzniklo hned několik různých konstrukcí, které dohromady působily poměrně nesourodě a zmateně. Architekti ze studia Noa proto stáli před úkolem, jak celou budovu sjednotit a dát jí nový smysl a příběh. Nakonec zvolili sjednocení zejména díky nádherné dřevěné fasádě.


Fasáda dělá dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem Noa

Jedinečné místo vyžaduje jedinečná řešení

Chalet Simonazzi se nachází v italském Fie naproti nádherné scenérii hory Schlern. Krajina je zde dána rozlehlými loukami a kupkami sušícího se sena. Panorama doplňuje typická venkovská horská architektura alp opírající se o tradiční stavební styl s šikmými střechami. To vše ohraničují horské hřebeny, hluboké lesy a skalnaté vrcholky.

Fotogalerie:

i Foto: Se souhlasem Noa, Společnost Noa

Samotná lokalita rezidence je poměrně hustě zastavěna, a proto zde chybí dostatek nejen venkovního, ale i interiérového prostoru. Posláním projektu z roku 2015 bylo tedy nejen drobné rozšíření rezidence, ale zejména renovace stávajících bytů. Celá řada různých konstrukcí a postupných dostaveb v posledních letech vyústila ve velmi neuspořádaný vzhled areálu, který vyžadoval jasné sjednocení.

Rozšíření a renovace

Stávající objekt byl tedy rozšířen o další podlaží, ve kterém bylo umístěno 5 nových apartmánů. Byla upravena zeleň okolo celého areálu, balkony se změnily ve velkorysé terasy s nádherným panoramatickým výhledem a celá budova dostala jednotnou střechu, která stavbu pomohla integrovat do zbylé zástavby vesnice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

„Cílem bylo poupravit chaotické použití materiálů na stávající budově a snížit je na nezbytné minimum: dřevo. Nová fasáda pokrývá všechny vodorovné a svislé povrchy,“ vysvětluje architekt Andreas Profanter.

Fasáda dělá dům

Fasáda celé rezidence byla kompletně obnovena. Stěny, stropy, balkony a pohledy zdola jsou obloženy dřevem, které dodává budově jedinečnou povahu. Díky rozšířeným balkonům a střešní terase mají hosté navíc více prostoru k relaxaci a užívání si venkovního života v areálu.

Na projektu Chalet Simonazzi jde krásně vidět, jak sjednocení materiálu dokáže dodat stavbě zcela nový vzhled. Pokud je tím materiálem navíc dřevo, stavba skvěle zapadne i do tak výjimečného místa, jako je alpské podhůří. Inspirujte se a prohlédněte si kompletní vzhled rezidence po přestavbě v naší fotogalerii.

Vydáno dne:
18.05.2021

Photocredit: Se souhlasem Noa

0

Video: Boeing 727 přetvořený v luxusní hotel
Něco pro milovníky letadel. Boeing 727 byl předělaný na hotel s dřevěným interiérem. Jaké asi je strávit noc v letadle uprostřed pralesa?

Alpský domek se štítem jako splněný sen mladé rodiny
Mladá rakouská rodina si postavila ekologický nízkonákladový domek uprostřed alpských hor. Čistý a jednoduchý, ideální pro výchovu malých dětí.

Hotel Juvet: Moderní dřevostavby zavrtané do strmé skály si místní postavili vlastními silami
Nevšední krajinný hotel Juvet se skládá z malých dřevostaveb chytře začleněných do svažitého terénu. Místní řemeslníci navíc vše postavili sami.

Tradiční čínská palácová dřevostavba, která slouží jako moderní hotel
Dokonale napodobený styl staré čínské palácové dřevostavby, která dnes slouží jako moderní hotel. Prozkoumejte s námi tuto netradiční kombinaci.

Za exotikou ve stromovém hotelu nemusíte jezdit přes půl světa
Láká vás exotická dovolená v domečku na stromě? Potápění s karetami a starověké ruiny? Nemusíte jezdit přes půl světa.

Energeticky soběstačný hotel kompletně postavený za pouhé čtyři měsíce
Dřevostavba se zastavěnou plochou 940 metrů čtverečních se nevidí každý den. Navíc když se v ní skrývá energeticky zcela soběstačný hotel. Zveme vás dnes na průzkum do této jedinečné stavby.

Největší srub na světě se stavěl pouhé čtyři měsíce. Jeho stáří vás překvapí
Několikapatrovou stavbu, která je považována za největší srub na světě, si můžete detailně prohlédnout v tomto článku. Jak vypadá interiér takové obrovské dřevostavby? A jaké je její stáří?

Vysokohorský hotel, který se vzdal hvězdičky ve prospěch ekologie
Když se architekti rozhodnou myslet na udržitelnost a tradici, může vzniknout naprosto unikátní hotel ve výšce 2200 metrů nad mořem.

Vymazlený jihotyrolský rodinný dům s jedinečnou duší alpské stodoly
Nakoukněte s námi do domu, který kombinuje prvky tradiční alpské architektury a nejmodernějšího designu. Tento kontrast vás dostane.

Modulární dům ze dřeva s atraktivní modrou fasádou
Jednoduchá konstrukce letního domku se nachází v Jižní Americe, přibližně 60 km od největšího města Brazílie, Sao Paula.