HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení

Saunovací sezona se blíží a nastává pravý čas se na ní připravit. Návštěva veřejné sauny není zrovna nejlevnější záležitostí a nedostatek soukromí ne každému vyhovuje. Spojili jsme se proto s panem Ivanem, kutilem, který si i jako laik dokázal postavit vlastní, velmi zdařilou saunu na zahradě v Karviné. A hlavně, to podstatné - získali jsme pro vás fotodokumentaci, výkresy i seznam potřebného materiálu a to včetně cenových nákladů. Věříme, že tato reportáž vám přinese inspiraci.


Venkovní sauna svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivan V. (se souhlasem)

Pane Ivane, jaké máte zkušenosti s prací se dřevem?

Když jsem s prací se dřevem začínal, vše jsem pečlivě studoval a sbíral inspiraci a cenné rady on-line. Střední i vysokou školu jsem absolvoval v oborech elektro a informační technologie, takže ani z této oblasti jsem si, co se dřevostaveb týče, nic nepřinesl. Postupem času jsem rozvíjel znalosti, a tedy i zdokonaloval provedení samotných staveb.

Jaké dovednosti by podle vás měl člověk mít, aby dokázal postavit takovou saunu?

Člověk musí být hlavně zapálený pro to, co chce postavit. V mém případě je ten zápal umocněný skutečností, že mám kancelářskou práci. Relax pro mě tedy není televize, počítač nebo konzole, ale právě manuální práce, zejména pak se dřevem. Ta totiž i voní. :) Samozřejmostí musí být i kvalitní vybavení, bez kterého se jednoduše neobejdete.

Fotogalerie:

i Foto: Ivan V. (se souhlasem), ARCHEVIO Studio

Jaký materiál jste při stavbě sauny použil? 

KVH smrkové hranoly na konstrukci, smrkové palubky jako obklad vnitřních i vnějších stěn (aktuální cena zde), modřínová prkna na vnitřní podlahu, WPC na venkovní podlahu (aktuální cena WPC zde).

Zateplení – tepelná izolace (desky) – 80 mm ve stěnách; 100 mm ve stropě; 40 mm v podlaze. V podlaze navíc 100 mm EPS (aktuální cena zde). Vše je zakryto kontaktní folií proti vlhkosti.

Zevnitř je hliníková folie pro použití do saun (aktuální cena zde). Konstrukce lavice je ze smrkových KVH hranolů, obložení z olšových desek. Zvenčí je vše natřeno třemi vrstvami lazury v odstínu teak. Střecha je trapézový plech v barvě antracit (aktuální cena zde).

Máte nějaké nákresy?

Vše jsem kreslil v programu Google SketchUp. Dokumentaci ke stažení najdete zde.

Co je především potřeba si při stavbě sauny pohlídat?

Jednoznačně jsem se nejvíce zaměřil na riziko vnikání vlhkosti do konstrukce. Proto je celá sauna, odspodu nahoru, obalena v kontaktní folii, která brání vnikání vlhkosti do konstrukce zvenku, ale umožňuje pouštět případnou vlhkost ven (difuzní folie).

Za jak dlouho jste saunu postavil? 

Přibližně za čtyři měsíce s tím, že první měsíc jsem pouze kreslil. Až následně jsem objednával materiál.

Jaký byl postup výroby?

Fáze 1 – Výkopové práce a základy (fotopostup)

1. Vykopání děr pro základové patky, těch je celkem 11.
2. Betonáž – každou patku jsem v nejvyšším místě ukončil ztraceným bedněním, aby byly všechny v jedné rovině.
3. Všechny patky jsem shora ošetřil tekutou hydroizolací, protože na nich leží konstrukce sauny.

Fáze 2 – Stavba konstrukce sauny (fotopostup)

4. Smontoval jsem rám samotné sauny. Rám je poskládaný z KVH hranolů 160 x 80 mm. Vše za použití tesařského kování a konstrukčních vrutů.
5. Ze spodní části jsem tento rám překryl kontaktní folií s přesahem na boky rámu.
6. Do rámu, mezi hranoly, jsem vložil 100mm EPS a zafixoval montážní pěnou.
7. Na EPS jsem položil 40mm desky z minerálních vláken.
8. Celou konstrukci jsem shora opět zakryl kontaktní folií.
9. Následně jsem smontoval rám terasy sauny, který je ze stejných KVH hranolů, tedy 160 x 80 mm.
10. Dalším krokem byla stavba konstrukce sauny z KVH hranolů: stojky 80 x 80 mm, stropní trámy 120 x 60 mm, vaznice 140 x 80 mm, krokve 160 x 60 mm, stojky na terase 120 x 120 mm a vaznice na terase 140 x 120 mm.
11. Mezi stropní trámy jsem na hřebíčky položil 100mm desky z minerálních vláken.
12. Celá konstrukce se opět uzavřela kontaktní folií.
13. Následovalo venkovní obložení sauny palubkami ze severského smrku tloušťky 19 mm a nátěr třemi vrstvami lazury 3v1 v odstínu teak. Stejné palubky byly použity i na bednění střechy.
14. Střešní konstrukce je dvouplášťová, tedy na pojistné kontaktní folii jsou umístěné kontralatě (na těsnicí pásce), latě a nakonec plechový trapézový plech.
15. Také jsem udělal prostupy pro nasávání čerstvého vzduchu (pod kamny u podlahy) a odvod vydýchaného vzduchu (naproti kamnům cca ve výšce první lavice). Venku jsem nainstaloval řídicí jednotku s Wi-Fi.
16. Před zateplováním jsem si rozvedl elektrické kabely pro světla, kamna, řídicí jednotku a kabel teploměru.
17. Mezi stojky jsem umístil 80mm desky z minerálních vláken a celý vnitřek se uzavřel hliníkovou folií. Případné díry jsem zalepil hliníkovou páskou.

Fáze 3 – Vnitřní konstrukce sauny (fotopostup)

18. Jakmile byla sauna zvenčí hotová, pustil jsem se do vnitřních konstrukcí.
19. Dveře jsou stejné tloušťky jako stěna sauny, jsou zatepleny, řádně zavětrovány a pověšeny na dvou robustních pantech.
20. Následovalo vnitřní obložení sauny, a to opět palubkami ze severského smrku tloušťky 19 mm, tentokrát samozřejmě bez nátěru. Rohy jsem opticky vylepšil hranolky cca 20 x 20 mm.
21. Konstrukce lavic jsou vyrobeny ze smrkových KVH hranolů 60 x 40 mm.
22. Následně jsem provedl obložení konstrukcí lavic olšovými deskami.
23. Venkovní terasa sauny a schody jsou z WPC desek.

Proč jste se pustil do projektu svépomocí a vynechal tak z celého procesu firmu?

Protože mám rád výzvy a také manuální práci se dřevem. Pustil jsem se do stavby svépomocí bez toho, aniž bych oslovoval firmy.

Kolik jste do projektu investoval peněz?

Celá sauna s terasou a se všemi doplňky vyšla na 150 000 korun. Všechny práce byly svépomocí.

Z hlediska ceny – nevyšlo by levněji, kdyby vám saunu realizovala firma, nebo byste si ji koupil již postavenou?

Samozřejmě jsem porovnával svoji stavbu například s hojně prodávanými sudovými saunami. Došel jsem k závěru, že sudová sauna podobné velikosti by vyšla dráž, a navíc jsou tyto stavby konstruovány s nižšími standardy.

Aktuální ceny sudových saun si porovnejte zde.

Jak to bylo s úřady? Bylo nutné vyřídit nějaké dokumenty?

Protože má sauna i s terasou cca 13 m2 a odstup od vedlejšího pozemku je více než dva metry, nebylo potřeba vyřizovat vůbec nic.

V čem je podle vás lepší váš projekt vyrobený svépomocí oproti kupovanému kusu?

Protože jsem si celý projekt kreslil v Google SketchUp, sám jsem si přesně vytvořil vyhovující vnitřní rozložení, rozměry apod. To samozřejmě nabízejí i firmy specializující se na stavby na klíč, ale za úplně jinou cenu. Navíc samotná práce se dřevem je pro mě maximálně relaxační záležitost.

Tip redakce: Pan Ivan poskytl své výkresy s přesnými kótami, aby si podle nich mohli saunu postavit i další zahradní kutilové. Stáhněte si je zde.

Na čem lze v průběhu takového projektu ušetřit?

Jednoznačně na použití dřeva menších rozměrů, užších palubek nebo na střešní krytině. Vše ale na úkor snížení životnosti. Věřím, že se v naší sauně budeme moci odreagovat i za dvacet let.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Kdybyste byl opět na začátku, bylo by něco, co byste udělal jinak?

Asi bych projekt rozšířil o krytou odpočinkovou zónu, ne jen otevřenou terasu.

Na co jste nejvíce hrdý?

Na samotný fakt, že jsem tuto stavbu postavil jako svoji první bez jakýchkoli předchozích zkušeností a funguje bezvadně.

Co byste vzkázal lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Můžu to jen a jen podpořit. Práce na sauně je náročná, ale výsledek to bohatě vyváží.

Chystáte se na další podobné projekty?

Jistě, práce se dřevem se stala mým koníčkem.

Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Velice děkujeme panu Ivanovi za inspirativní rozhovor plný užitečných informací a přejeme mu spoustu úspěchů u budoucích projektů.

Vydáno dne:
16.08.2023

Photocredit: Ivan V. (se souhlasem)

7

Garážové stání svépomocí: montážní návod a projekt ke stažení

Zvažujete u vašeho domu garážové stání pro své auto? Postavte si ho svépomocí. Dáme vám podrobný montážní návod včetěn výkresové dokuemntace ke stažení zdarma... Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Zahradní domek pro děti – koupit, nebo postavit svépomocí?

Zahradní domek ocení každé dítě. Je to jenom jeho prostor, do kterého si může pozvat kamarády a spolu se pořádně vyřádit. V dnešním článku se podíváme blíže na to, jak ho pořídit a vyrobit... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Pivní set ze dřeva svépomocí: montážní návod ke stažení

Vyrobte si svůj vlastní pivní set. Přinášíme vám jednoduchý návod, podle kterého to hravě zvládnete. Přesvědčte se v našem článku... Číst více →



Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky

Vyrobte si vyvýšený záhon na vaši zahradu. Podrobný návod a seznam nezbytného materiálu najdete v našem článku... Číst více →



Venkovní zahradní kuchyně – inspirace, rady a tipy nejen pro stavbu svépomocí

Dlouho uvažujete o stavbě venkovní kuchyně? Velký sen, který jste se rozhodli zrealizovat, nebo ještě stále váháte? Článek s inspirací jak začít, pokračovat a na co si dát třeba pozor... Číst více →



Jak postavit svépomocí udírnu a získat tu nejvyšší kvalitu. Radí odborník s 40 lety praxe

Víte, které dřevo je nejlepší pro uzení? Klíčové parametry pro výběr i návrh udírny vám prozradí náš článek... Číst více →



Skleník svépomocí – Milan vyrobil bytelný skleník za 42 tisíc a ukázal postup

Chtěli byste si na zahradě velký, pěkný, bezpečný a bytelný skleník z dřevěnou konstrukcí? Pan Milan vám poradí, jak na to... Číst více →