HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Dřevostavba se skvěle vyjímá v upraveném okolí. Nejspíš si ale kladete otázku: Jakou zahradu kolem ní vybudovat? Pokud si nevíte rady, ukážeme vám, jaké typy zahrad existují a do jakého prostředí se hodí. Hned na úvod našeho malého průvodce zahradami máme pro vás jednu radu: O druhu zahrady uvažujte už ve chvíli, kdy plánujete dřevostavbu. Vytvoříte tak jednotný celek, kdy dřevostavba dokonale splyne s okolím.


nábytek v zahradě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: licence Shutterstock

Podle čeho zvolit nejvhodnější typ zahrady?

Zahrada by neměla být náhodným shlukem rostlin, keřů a stromů, ale promyšleným celkem. Jedině tak bude plnit různé funkce, které od ní očekáváte.

Co byste měli při výběru typu zahrady především zvážit?

  • charakter terénu (jinak se vytváří zahrada na rovině, v mírném, či prudkém svahu)
  • přírodní a klimatické podmínky (jiné zahrady se budují v nížinách u řeky a v horských kopcích)
  • orientaci na světové strany (kvůli výběru vhodných rostlin)
  • funkce (zda chcete užitkovou zahradu či okrasnou, případně kombinaci obojího)
  • osobní preference (někdo má raději dokonalou úpravu, jiný naopak poskytuje přírodě prostor, aby si trochu zařádila).

Pečlivě si vše promyslete. Pokud si necháte od zahradníka nebo architekta vytvořit i projekt zahrady, tím lépe.

Francouzská zahrada pro milovníky dokonalého řádu

Milujete perfektní úpravu a dokonalý řád? Vyberte si francouzskou zahradu. Její uspořádání vychází z geometrických tvarů, a to u záhonů i u chodníčků. Stromy i keře jsou pečlivě zastřiženy a všechno má své přesně definované místo.

Tento typ zahrady má jednu velkou nevýhodu: Vyžaduje pravidelnou údržbu, protože každá nedokonalost je v přísně geometrickém a čistém stylu hned vidět. Pro vás to znamená jediné: Buď se do údržby pustíte sami, nebo si najmete zahradnickou firmu. Nejste-li svolní ani k jednomu řešení, raději na francouzskou zahradu zapomeňte.

            Čtěte dále: Péče o živý plot: Jak na stříhání, řez a další údržbu

Anglická zahrada dá přírodě zelenou

Jestliže si nepotrpíte na perfektní údržbu zeleně a necháváte přírodě prostor, zvolte anglickou zahradu. I tady byste ale měli mít promyšlenou koncepci, i když rozmístění stromů, keřů, rostlin a zahradního nábytku působí trochu nahodile.

I tenhle zdánlivý chaos ale má svá pravidla, například trávník musí být udržovaný. Vyšší tráva není problém, stejně tak shluk keřů či rostlin, to vše působí přirozeně.

            Čtěte dále: Vybudujte si vlastní přírodní zahradu (návod)

Něco pro milovníky orientu

U orientálních zahrad je důležitá kompozice. Museli byste zde hodně a cíleně pracovat s kameny a jejich umisťováním, dále zmenšovat a nepravidelně tvarovat dřeviny, využívat vodu ve formě potůčků a jezírek.

V orientálních zahradách dominují keře stříhané obvykle do bochníků, dále traviny, mechy, pestrých květin je minimum. Prostor doplňují pavilony, můstky, vázy a lucerny z kamene. Elegantní asymetrie a střídmost je výsledkem pečlivé práce zahradníka, takže platí totéž, co pro francouzské zahrady:

Jednoduchost a elegance především

Formální zahrady pracují s geometrickými tvary, ale mnohem jednodušeji, než v případě složitých ornamentů z keřů a květin a francouzských zahrad. Jedná se hlavně o stříhané živé ploty a stěny a jednoduché záhony. Vše může doplňovat vodotrysk či fontána.

            Čtěte dále: Čím okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Venkovská úprava a respekt k přírodě

Trávník udržovaný pravidelným sekáním, ale nikoli anglický pažit, ovocné stromy. Dřevěný plot, pnoucí růže, keře pivoněk, různé trvalky a letničky, to jsou jednoduché venkovské zahrady ladící k chatám a chalupám. 

Chcete-li se dokonale přizpůsobit okolní zeleni, potom zvolte přírodní zahradu. Vyznačuje se tím, že maximálně respektujete původní charakter pozemku (žádné přesuny hlíny, umělé kopce apod.), budete sít a sázet původní rostliny vhodné pro dané místo a místo intenzivně udržovaného trávníku zvolíte květinovou louku. Ani údržba není náročná.

            Čtěte dále: Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Řešení i pro nehostinná místa

V místech, kde je nákladné a složité vytvořit klasické zelené plochy, se hodí suché zahrady. Kamenná pole, plochy a zídky zde doplňují suchomilné rostliny. Konečně existují i čistě kamenné zahrady.

V nich se tvoří velké plochy z vyskládaných kamenů, štěrkové plochy, mezi to se umisťují velké tvarované kameny, vše jenom občas doplněné nějakou rostlinou.  Tady je údržba naprosto minimální.

Bude vás zajímat: Kamení na zahradě v hlavní roli

Les nemusíte kácet

Elegantním řešením je i ponechat kolem dřevostavby les. Máte-li zalesněný nebo částečně zalesněný pozemek, je škoda stromy kácet. Promyslete, které ponechat, aby s budoucí dřevostavbou tvořily příjemný celek.

Jestliže stavíte na planině, můžete kolem dřevostavby stromy vysázet. Volte takové, které jsou tu doma a budou se hodit do okolní krajiny. Může jít o les listnatý, jehličnatý i smíšený.

            Čtěte dále: Dřevostavitel radí: Jak zasadit strom?

Začněte trávníkem

Na závěr jedna důležitá otázka. Možná vám už na zbudování celé zahrady najednou nezbývají peníze. Co teď? Nic se neděje. Projekt dokonale upravené zahrady nemusíte opouštět, jenom ho budete realizovat postupně. Odborníci radí začít trávníkem a postupně přidávat další prvky. 

 

Vydáno dne:
14.06.2018

Photocredit: licence Shutterstock

1

Jaké dětské hračky pořídit na zahradu?

Vyberte svému dítěti hračky na zahradu, které ho budou bavit, podnítí jeho fantazii a zabaví ho. Vybírejte z fotogalerie... Číst více →



Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Plevel je noční můrou mnoha zahrádkářů. Jak vám s tím pomůže mulčovací kůra? Dozvíte se zde... Číst více →



Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavička má své místo v každé zahradě. Vyberte si zahradní lavičky pohodlné, bezúdržbové a odolné. Podívejte se, jaká kritéria při výběru lavice sledovat... Číst více →



Zimní zahrada: Jak ji postavit a zařídit?

Stýská se vám po letní pohodě na zahradě? Zimní zahrada vám ji vynahradí! Podívejte se, jak zimní zahradu postavit a vybavit... Číst více →



Živé ploty, jak je neznáte: tunel, bambus i velikán

Nejsou tradiční živé ploty nic pro vás? Seznamte se s těmi nejzajímavějšími druhy živých plotů z celého světa, které si můžete vytvořit i na své vlastní zahradě... Číst více →



Je bezpečné jíst výpěstky z městských zahrad? Odpovědi možná nepotěší

Životní prostředí ve městech patří mezi silně znečištěné. Je důvod se obávat jíst ovoce a zeleninu, které si tu vypěstujeme?.. Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Působí na vás vaše zahrada nudně a přijde vám stále stejná? Chtěli byste změnu? A co takhle zahradní skalka svépomocí? Poradíme vám, jak na to, a ukážeme spoustu inspirace... Číst více →



Venkovní zahradní schody – originální nápady a nejvhodnější materiály

Je pro vás důležitý celkový design a funkčnost venkovních schodů? Váháte nad tím, jaký materiál pro venkovní schodiště zvolit? Dřevo, kov, beton nebo kámen? Poradíme vám... Číst více →



Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?

Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů