HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postavte dětem dům, ve kterém nebudou trpět alergiemi a nemocemi

To, že životní prostředí má bezprostřední vliv na naše zdraví, není už dávno žádným tajemstvím. V dnešní době se spousta z nás snaží znovu se co nejvíce přiblížit k přírodě a chránit tak nejen ji, ale i své zdraví. A také zdraví našich dětí. Snažíme se zdravěji jíst, trávit více času v přírodě, sportovat a jezdit na víkendy na chalupu. Přesto je mezi námi, a to především mezi dětmi, stále více alergiků a astmatiků. A může za to především prostředí, ve kterém žijeme a denně se pohybujeme.


Dům pro děti
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

V klasické stavbě je velmi těžké udržet správnou vlhkost. Buď je vzduch příliš suchý a způsobuje podráždění sliznice, chronickou rýmu a dráždivý kašel, nebo naopak příliš vlhký, čímž se podpoří růst plísní a bakterií, které vyvolávají nejrůznější alergie. Podle odborníků dnes v České republice trpí alergií 29 % dětí a počet alergiků neustále roste (podle studie vydané Státním zdravotním ústavem (SZÚ)). Bydlíme-li ve zděné stavbě a nechceme-li zdraví našeho dítěte dále zhoršovat, nezbývá nám než neustále větrat a doslova vypouštět peníze z okna.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, itmpa, Bryce Spivey

Jak zajistit zdravé bydlení bez alergií a dalších nemocí?

Co se dá tedy dělat? Řešením může být právě masivní dřevostavba. V dřevostavbách se totiž opravdu lépe a zdravěji dýchá.

Naši předkové žili v dřevěných stavbách po staletí a až 20. století vytlačilo dřevo úplně na okraj zájmu a nahradilo ho umělými materiály, jako je ocel, hliník, sklo či beton. Uzavřené nedýchající stavby plné nezdravých materiálů a vláhy vyvolaly u svých obyvatel alergii – nemoc, kterou naši předkové v podstatě neznali. V současné době si lidé pomalu znovu nacházejí cestu ke dřevu a dalším přírodním materiálům.

Čtěte dále:  Historie dřevostaveb: odjakživa reagují na trendy své doby

Dřevo „dýchá“ a dětem se díky němu také dýchá lépe

Dřevo je přírodní materiál, který má příznivý vliv na zdraví člověka. Neobsahuje žádné nezdravé přísady, ani toxické látky. Dřevěný materiál má jedinečnou schopnost „dýchat a vyvážit vnitřní klima v místnosti. Vzduch prochází dřevem, čistí, zvlhčuje a udržuje příjemnou teplotu.

Dřevo jako materiál reguluje vlhkost, tzn. že stěny dřevostavby vlhkost buď absorbují nebo naopak uvolňují v závislosti na okolních podmínkách. Nedrží se v nich díky tomu žádné bakterie a další mikrobi, kteří by mohli vyvolat alergie.

A alergici také ocení, že dřevěné stavby jsou mnohem méně prašné – dřevo se nenabíjí statickou elektřinou, a tak se v místnosti nevíří prach.

Dřevostavbu nebudete zbytečně přetápět

Dřevo dokáže teplotu akumulovat pouze omezeně, zároveň ale pružněji reaguje. V létě se tedy nepřehřeje a v zimě se na rozdíl od zděných staveb rychleji vytopí. Dřevěné stěny mají vyšší povrchovou teplotu a přispívají tak k celkové pohodě.

V dřevěném domě se dobře žije, potvrdili vědci

V neposlední řadě dřevo ovlivňuje naši psychickou pohodu. Studie, které proběhly v Japonsku a Norsku dokázaly, že prostředí, které je útulné, má klidné barvy a používá dřevo jako stavební materiál, má pozitivní vliv na naše mentální i fyzické zdraví. Teplá a přirozená barva dřeva totiž pozitivně ovlivňuje stav mysli, zklidňuje nervový systém a navozuje pocity spokojenosti a klidu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Stavba, která je zdravá pro člověka i pro přírodu

Naši mysl určitě zahřeje i pocit, že jsme vybudováním ekologické dřevostavby o krok blíž přírodě a jejímu zachování. Dopřejeme tím našim dětem život ve zdravém domě, který je v souladu s okolní přírodou, obklopíme je dřevem a přírodními materiály a zbavíme je alergií a civilizačních nemocí.

Čtěte dále:  Ekologické stavby jako utopie nebo budoucnost?

Zaujal vás náš článek? Dozvěděli byste se rádi více o výhodách dřevostaveb? Přečtěte si další články v sekci Proč dřevostavbu.

Vydáno dne:
11.04.2018

Photocredit: Shutterstock

2

Ekologické stavby jako utopie nebo budoucnost?

Zajímají vás ekologické stavby a domy? Podle čeho se měří míra ekologie.. Číst více →



Tekuté tapety: ekologické řešení poškozených stěn a dýchacích obtíží

Tekuté tapety opraví poškozené stěny a udělají radost alergikům. Jak je aplikovat a kolik stojí?.. Číst více →



Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Video: Lavička z palet - ekologická, praktická i nápaditá!

Nábytek z palet je ekologickým hitem dnešní doby. Zkuste to taky a vyrobte si vlastní recyklovanou lavičku!.. Číst více →



Záhada indiánské metropole: pueblo je postaveno ze dřeva, které v poušti nikde neroste

Uprostřed pouště stromy nerostou. Tak odkud sháněli Pueblané materiál na stavbu svého obřího města?.. Číst více →



Co všechno dovedou dřevěné stavby? Snižují stres, zvyšují produktivitu práce a dokonce léčí!

Nevěřili byste, jaké benefity pro člověka přináší pobyt v prostředí ze dřeva. Pomůže s alergiemi, stresem nebo třeba učením... Číst více →



Prokázáno: Stromy mají zásadní vliv na výsledky žáků ve školách!

Jak pomoci žákům základních škol k lepším výsledkům? Američtí psycholové radí: Zasaďte jim pár stromů na školním pozemku!.. Číst více →



Zuzana: Odstěhovali jsme se do dřevostavby za Prahu. Náš syn se díky tomu uzdravil

Postavili si dům nedaleko Prahy. Hotovo bylo za 4 měsíce a díky kvalitnímu vnitřnímu prostředí a čerstvému vzduchu se zlepšilo zdraví jejich malému synovi. Příjemným bonusem pak byl fakt, že dodrželi přesný rozpočet. Co by ale udělali jinak?.. Číst více →



Venkovní dřevěná učebna vrací děti do přírody a na čerstvý vzduch

Venkovní didaktické učebny vrací děti do přírody. Přečtěte si o unikátních dřevostavbách, které přináší nové možnosti vzdělávání... Číst více →



Nechte se inspirovat nápady a proměňte váš rodinný dům na útulný domov

Nastal pro vás ten správný čas přestěhovat se s rodinou z malého bytu do útulného rodinného domu? V našem článku vám ukážeme spoustu inspirace domů se současnou architekturou z domova i ze světa... Číst více →