HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Čas vyprší za 7 dní. Daň z nemovitosti musí zaplatit i lidé, kterých se dosud netýkala

Blíží se konec lhůty, během které je nutné podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Ohledně daně z nemovitosti platí od začátku roku 2024 plno změn. Nejenže vzroste sazba daně téměř na dvojnásobek a navýší se koeficienty obcí, ale také budou muset platit někteří majitelé, kteří byli doposud od daně osvobozeni. S ohledem na to bude letos počet poplatníků rekordní. Podívejte se, koho se daň z nemovitosti týká a jak vysoká bude ve vaší obci.


Nezapomeňte podat daň z nemovitosti. Při nezaplacení hrozí penále
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tadeáš Bednarz (Wikipedia CC 4.0)

Pokud na daň zapomenete, čeká vás penále

Do konce ledna je nutné podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Týká se těch majitelů, kteří nemovitost nabyli během loňského roku. Daňové přiznání je potřeba doručit příslušnému finančnímu úřadu, v jehož působnosti se vaše nemovitost nachází. Formulář k dani z nemovitosti poznáte podle bleděmodré barvy. Odevzdat jej můžete osobně na podatelně příslušeného územního pracoviště, poslat poštou nebo datovou zprávou.

Pokud nezaplatíte daň z nemovitosti včas, hrozí vám penále. To začíná běžet od šestého pracovního dne od uplynutí lhůty a činí 0,05 % vyměřené daně za každý den prodlení.

Kdo musí podat přiznání k dani z nemovitosti

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat ti, kteří jsou k 1. lednu 2024 vlastníky nemovitých věcí, a to zejména v případech, kdy u nich během loňského roku došlo k:

  • nabytí nemovité věci darem či dědictvím,
  • prodeji či darování nemovité věci,
  • koupi nemovité věci,
  • změně v podobě stavebních úprav,
  • zahájení využívání nemovité věci pro podnikatelské účely,
  • zaevidování krajinného prvku na pozemku.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Koho se přiznání daně z nemovitosti netýká

Daňové přiznání nemusí podávat ten, kdo ho podal v uplynulých letech a neproběhly u něj žádné změny, které by mohly mít vliv na stanovení výše daně. Přiznání se podává pouze tehdy, pokud došlo přímo ke změně spojené s vlastnictvím nebo stavem nemovitosti. Pokud by například došlo ke změnám, které se týkají změny sazby nebo koeficientu, přiznání se nepodává. V takovém případě se pouze počká na vyměření daně finančním úřadem.

Do předmětu daně z pozemků nespadají:

  • pozemky zastavěné stavbami, jež jsou předmětem daně,
  • lesní pozemky s ochrannými lesy a lesy zvláštního určení,
  • pozemky určené k obraně republiky,
  • vodní plochy.

Dokdy musíte částku uhradit?

Pokud je daň nižší než 50 Kč, není potřeba ji hradit vůbec. Do částky 5 000 Kč se daň platí jednorázově. Vyšší daň je možné uhradit ve dvou splátkách. První z nich do 31. května a druhou do 30. listopadu. Existuje výjimka, kdy si poplatníci mohou první platbu posunout až na 31. 8, a to v případě, že se zabývají zemědělskou výrobou nebo chovem ryb.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

V roce 2024 si Češi na dani z nemovitosti připlatí. Někteří dokonce dvakrát

Rok 2024 přinesl řadu změn týkajících se daně z nemovitosti. Asi největší změnou je zvýšení sazby daně, a to přibližně na 1,8násobek. Mimo to byl zaveden inflační koeficient, který se projeví v roce 2025. Nově jsou v roce 2024 zdaněny některé nemovitosti, které byly dříve od daně osvobozeny. Tedy například pozemky sloužící k třídění odpadů nebo povolené skládky atd.

Další změny ohledně daně z nemovitosti budou provádět přímo obce. Ty mohou daň z nemovitosti navyšovat místními koeficienty, což znamená násobit její sazbu číslem od 1,1 až po 5. Zvýšení daně se tak bude v jednotlivých obcích lišit. V praxi to znamená, že v každém městě zaplatíte daň z nemovitosti v jiné výši.

Na přehled koeficientů v jednotlivých městech ve všech krajích se můžete podívat v galerii.

Další změnou je zvýšení daně u místností v obytných domech, které se využívají pro podnikání, konkrétně v oboru ubytování – typicky jsou pronajímány za pomoci různých ubytovacích platforem. Tito poplatníci mají také povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí.

Vydáno dne:
24.01.2024

Photocredit: Tadeáš Bednarz (Wikipedia CC 4.0)

2

Vydělejte na prodeji své nemovitosti maximum

Chcete na prodeji vašeho domu či bytu co nejvíce vydělat? Pak byste určitě při prodeji neměli zapomenout na pět důležitých kroků... Číst více →



Daň z nemovitosti se vám může téměř osmkrát prodražit

Pomocí 3 typů koeficientů mohou obce vícenásobně zvýšit základní sazby, což vám může daň z nemovitosti téměř osmkrát prodražit. Jaké navýšení se týká právě vás?.. Číst více →



Odhad ceny nemovitosti: Jak správně odhadnout cenu bytu, domu či pozemku

Odhadnout cenu nemovitosti není nic jednoduchého. My vám poradíme, jak zjistit, jakou má váš dům, byt či pozemek hodnotu... Číst více →



Jak rychle a bezpečně darovat nemovitost

Darování nemovitosti je podstatně jednodušší proces než dědění. Jak ale darovat nemovitost tak, aby to bylo rychlé a bez problémů?.. Číst více →



Vyplatí se prodat či koupit nemovitost zatíženou právní vadou?

Je možné prodat nemovitost s právní vadou? Na co si dát při koupi takového bytu či domu pozor? Odpovědi naleznete v našem článku... Číst více →



Chybějící informace v katastru mohou zásadně ovlivnit hodnotu nemovitosti

Informace, které nejsou obsaženy v katastru nemovitostí, mohou zásadně ovlivnit cenu nemovitosti nebo pozemku. Které to jsou a kde je hledat?.. Číst více →