HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Dřevostavba s nehořlavou skořápkou z vlnitého plechu – je funkční a levná

Udělat ze starého nové a dál těžit z autentického stavebního pojetí, to je vlastně cíl každé rekonstrukce. Oživění a přestavba jednopokojové chaty u Great Mackerel Beach se předtím nejprve musela vypořádat s několika problémy, které stály za narušením stavu předchozí stavby. Zatímco pro rodilé Australany bude podnětné spíše to, co se na stavbě provedlo zvenčí, nám zase přijde vizuálně zajímavé jednopokojového provedení interiéru.


Nehořlavá dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Chatě se tu přezdívá podle původního majitele Hart House a pamatuje časy, kdy na pobřeží stála jako jediná. Její usazení na skalnatém výběžku pobřeží se může zdát lehce nepraktické, ale názor rychle změníte, když přijde příliv. V době, kdy byla vystavěna, se kolem také nacházel jen řídký křovitý porost. Ten se dnes už změnil na hustý eukalyptový háj a původně ze všech stran prosluněný objekt se stal zastíněným. A tím se dostáváme k poslednímu zásadnímu bodu. Dřevo, ať už v hustém podrostu nebo ve větvích stromů, je v Austrálii synonymem pro požární riziko. V zemi, kde každoročně mezi srpnem a květnem (zima je tu obdobím sucha) shoří 4 miliony hektarů, musíte brát „hořlavost“ okolí svého obydlí rozhodně v potaz.

Australané umí dělat věci dobře a levně

Architekti ze studia Casey-Brown Architects to vyřešili úsporně, avšak s australskou invencí. V rámci rekonstrukce tedy v první řadě zpevnili základy domu, aby stavba ustála svou proměnu. Odhalený kamenný podklad prověřil kvality původní stavby. Ukázalo se, že nalámané bloky pocházely přímo z pobřežní terasy v místě. Do suterénu pak přesunuli veškeré technické a provozní zázemí chaty. I kdyby v sousedství probíhal Armagedon, v kamenném podsklepení to nepoznáte. Proto je tu umístěn nákladný agregát, bateriový systém střešní solární elektrárny a čistička odpadní vody  ne zrovna levné věci, které s ohledem na vlastní rozpočet nechcete pořizovat často. Tady jsou v bezpečí. Druhým krokem bylo zvýšení požární odolnosti fasády. Ta byla, stejně jako celý Hart House, ze dřeva.

Nehořlavá fasáda

Dřevo při intenzivním požáru buše prostě obstát nemůže. Majitelé chaty se ale nehodlali zříct pohody bydlení v dřevostavbě, a tak jí na radu architektů pořídili nový plášť. Z vlnitého hliníkového plechu. Nezní to sice vábně, ale překrytí původní stavby touto skořápkou je velmi funkčním a ekonomicky nenákladným přístupem. Ulita ochrání dřevostavbu před ničivým žárem plamenů, a přitom uchová její obsah nedotčený. Je současně investicí do zvýšení životnosti celé stavby. Z jihu tu vanou silné větry, mořský slaný vzduch napomáhá korozi. Tím, že je dřevostavba krytá před nepříznivými vlivy počasí, je prostě chráněná a vydrží déle.

Výhled a světlo? To jsou hlavní kvality dobré chaty

Posledním bodem k řešení byl samozřejmě fakt, že vysoké stromy už nepropouštěly do stavby tolik světla, a dodatečná hliníková fasáda ji vlastně zcela zakryla. Změní se tedy po rekonstrukci Hart House na temný plechový bunkr? Nikoliv! Celá jeho čelní stěna se staví k moři otevřeným průhledem nezakryté plochy (prohlédněte si stavbu i interiér ve fotogalerii). Moře tedy servíruje svým obyvatelům jasným výhledem, které zrcadlí a odráží světlo dovnitř chaty. Se štěstím od stolu obhlédnete až k dálavám Pittwater nebo Barrenjoey Headland. Celý interiér je díky tomu překrásně světlý a optimistický. Svým způsobem k tomu napomáhá i rekonstrukcí upravený plán vnitřního uspořádání místností. A tady to začíná být zajímavé i pro naše chataře, kteří s lesními požáry nezápasí, ale nedostatek místa a světla uvnitř jejich soukromého ráje je trápí.

Jedna spojitá místnost

Receptem je tu provedení spojitého a neděleného pokoje, v rámci kterého architekti ordinují kuchyňský i obývací prostor do jednoho celku. Spaní se přesouvá do podstropní části v mezonetu a hygienické zázemí je situováno do samostatného začleněného boxu. Absence dělicích stěn a přepážek dodává celému interiéru dojem velkorysosti, byť se pořád pohybujeme na plánu jedné jediné místnosti. Je praktické a vizuálně přitažlivé: když jdete spát, nepotřebujete k ulehnutí velkou místnost. Prostor a volnost naopak doceníte během denních činností.

Interiér zůstává ve svém vybavení skromný a sází spíše na pojetí „raději méně, ale ve větší kvalitě“. Stěny jsou lemovány březovou překližkou a nezastavěný prostor těží ze znásobené výšky stěn tím, že do nich vsazuje dřevěné čtvercové police. Využívá tedy plně nabízených dimenzí a stejně jako úsporně pracuje pro pohodu svých majitelů.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
04.11.2019


Photocredit: Rhys Holland

1 0

Podělte se s námi o Váš názor: