HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jednoduchým zařízením jde ušetřit 30 % energií z odpadních vod

Ceny energií a možnosti úspory jsou aktuální téma napříč celým spektrem. Snad nejvíce opomíjeným způsobem energetické úspory v domácnosti je rekuperace tepla z odpadních a kanalizačních vod. Odborným měřením bylo zjištěno, že 30–40 % celkových energií domácnosti odtéká v podobě teplé odpadní vody sprch nebo praček do kanalizace. Jednoduché zařízení pro rekuperaci tepla z odpadních vod lze instalovat v každém rodinném domě i bytě. Jaké možnosti se v současné době nabízejí a jakou úsporu lze očekávat?


Rekuperace tepla odpadních vod
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Nithin Pa (Pexels)

Zpětné získávání tepla z odpadních vod (šedých vod) ze sprch nebo praček je skvělý způsob, jak ušetřit za energii pro ohřev teplé užitkové vody (TUV) a rovněž ušetřit i na velikosti objemu zásobníku na teplou vodu. V průměrné domácnosti se každý den vyprodukuje mezi 55–112 litry odpadní šedé vody. U velkých objektů, jako jsou hotely, penziony nebo sportoviště, je tento údaj až 4× vyšší. Většina teplé vody je spotřebována v průběhu sprchování a tvoří kolem 60 % celkové spotřeby teplé vody. Zbylých 40 % je produkce praček, myček a kuchyňských dřezů. Teplota odpadních vod se pohybuje v rozmezí 18–30 °C a stává se tak ideální obnovitelným zdrojem energie.

Jaké dnes existují metody pro recyklaci tepla z odpadní vod?

Recyklaci tepla z odpadních vod se v základě dělí na lokální (přímo v objektu) nebo centrální (mimo objekt). Centrální zpětné získávání tepla je vhodné u kanalizačních systémů s vyšším průtokem (min. 15 l/s). Nicméně dnes se již na trhu objevují centrální rekuperační výměníky pro zisk tepla z odpadních vod, které jsou uzpůsobeny i pro rodinné domy. Na ty lze napojit veškeré odpadní vody včetně toalet i s následným propojením na čističku odpadních vod. Častější variantou u rodinných domů zůstávají lokální rekuperace odpadních vod, které je možné instalovat i do bytů.

Fotogalerie:

i Foto: Nithin Pa (Pexels), geocore, tzb-info, ARCHEVIO

Centrální systém rekuperace odpadních vod

Jak již bylo zmíněno, tento typ rekuperace odpadních vod je vhodnější pro větší průtoky. Veškeré odpadní vody z objektu jsou svedeny do centrální akumulační jímky, která funguje jako výměník pro předehřev studené vody z vodovodního řadu před vstupem do objektu. Akumulační nádoba v tomto systému vyrovnává přerušovaný provoz používání teplé vody v domě. Druhou možností je propojení akumulační jímky s tepelným čerpadlem, kdy jímka plní funkci zdroje tepelné energie.

Lokální systém rekuperace odpadní vod

Lokální systém rekuperace odpadní vod funguje na principu odběru zbytkového tepla z odtékajících odpadních vod pomocí teplovodního výměníku. Tento systém je nejčastěji využíván u sprch a je možné jej napojit třemi způsoby:

1. Napojení na vodovodní baterii + zdroj tepla  

Je nejvíce účinnou variantou rekuperace, která zpětně získává až 50 % tepelné energie. Předehřátá voda z výměníku je současně napojena na přípojku studené vody termostatické vodovodní baterie a současně i na zdroj tepla teplé užitkové vody (viz galerie schéma 1).

2. Napojení na vodovodní baterii

Druhým řešením je napojení předehřáté vody z výměníku pouze na vodovodní baterii. Účinnost zpětné rekuperace tepla je poté nižší, a to asi 38 % (viz galerie schéma 2).

3. Napojení na zdroj tepla

Nejméně účinný způsob je napojení předehřáté vody z výměníku pouze na zdroj tepla. Účinnost zpětné rekuperace tepla z šedé vody je 33 (viz galerie schéma 3).

Podrobná schémata všech variant napojení včetně popisu naleznete v galerii.

Rekuperace energie šedé vody pod sprchou

Nejvíc efektivní v rámci domácnosti se jeví rekuperační jednotka na získávání zpětného tepla umístěná pod sprchou. Sprchování tvoří kolem 60 % spotřeby veškeré teplé vody a instalace těchto jednotek je možná jak v rodinných domech, tak bytech. Výhodou tohoto systému je, že pro svůj provoz nepotřebuje žádné čerpadlo, je velmi snadný na údržbu a jeho provoz je zcela beznákladový. Životnost těchto systému je navíc srovnatelná s životností ostatních zařizovacích předmětu, jakými jsou třeba vana nebo sprcha. Konstrukčně existují dva typy systémů – horizontální (vodorovný) a vertikální (svislý). Na oba systémy je možné napojit i vanu se sprchovým koutem, pokud se používá ke sprchování.

Vertikální systém – trubka v trubce

Systém je sestaven z měděné dvouplášťové trubky, kterou si lze představit jako trubku v trubce. Středovou trubkou odtéká teplá odpadní voda a předává teplo měděnému povrchu. Povrchem vnitřního potrubí poté teplo přechází konvekcí do obvodové trubky, kde ohřívá z vodu z vodovodního řadu. Ta je zde tlačena přetlakem do vodovodní baterie nebo zdroje pro ohřev TUV.

Svislé systémy jsou podstatně levnější, účinnější a nevyžadují tak častou údržbu jako systémy vodorovné. Je možné je napojit i na více zařízení současně a zvýšit tak rekuperační výtěžnost. Nevýhodou svislých systému je, že potřebují prostor pod sprchou v podobě šachty. Další možností je jejich osazení v patře pod sprchou, pokud to dispozice domu umožňuje. Vertikální systémy jsou vhodné pro novostavby nebo rekonstrukce domů. Instalace v bytových domech je vzhledem k nárokům na umístění většinou neproveditelná.

Jak systém vypadá v praxi, naleznete v naší galerii.

Vodorovné systémy – řešení zpětné rekuperace tepla odpadních vod pro byty

Výhodou tohoto systému je, že výměník je součástí odtokového systému žlabu sprchy. Je tedy možné uložit systém pod sprchovou vaničku. V případě instalace sprchového koutu bez vaničky lze zapustit žlab s výměníkem do podlahy. Vzhledem ke značné úspoře místa, neboť výměník je ve vodorovné poloze, se tento systém hodí pro koupelny v bytech. Nevýhodou vodorovných systému je jejich nižší účinnost oproti vertikálním systémům a rovněž i větší nároky na údržbu. Vodorovný systém je poměrně náchylný k zanášení. Zařízení je potřeba chránit před znečištěním například sítkem u odtoku. Pravidelné čištění horizontálního systému je doporučeno pro udržení vysoké účinnosti rekuperace, ale není nijak náročné.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Jakou úsporu od zpětné rekuperace tepla odpadních vod očekávat?

Stacionární účinnost rekuperačních jednotek pro zpětné získávání tepla z odpadních vod dosahuje až 70 %. Tento údaj ale není možné brát jako čistou úsporu. Při distribuci teplé vody objektem dochází ke značným ztrátám nezaizolovaným potrubím, tepelné ztráty má i zásobník vody, dále časová prodleva od ohřevu vody po její využití atd. Celkově je vždy reálná spotřeba energie na ohřev vody vyšší než spotřeba teplé vody samotné. U vodorovných systémů jsou rovněž značné rozdíly v konstrukcích výměníků, které mají vliv na jejich účinnost. Nicméně z praxe vyplývá, že zařízení s ověřenou účinností 70 % je schopno snížit spotřebu energie při sprchování téměř o polovinu.

Jak již bylo zmíněno, sprchování tvoří 60 % celkové spotřeby teplé užitkové vody. Pokud instalací lokální rekuperační jednotky tepla na odpadní vodu snížíme její náklady na více než polovinu, dosáhneme v domácnosti úspory kolem 30 % na veškerý ohřev TUV. V případě volby centrální rekuperační jednotky nebo svislých rekuperačních systémů s napojením na více odpadů může být úspora ještě vyšší.

V dnešní době pasivních a nízkoenergetických domů, kdy náklady na ohřev TUV činí až 50 % veškerých energií, se rekuperační jednotky odpadních vod ukazují jako velmi efektivní způsob úspory, který nezahrnuje žádné skryté náklady. To stejné platí i pro byty, kde je ohřev vody pro každodenní užití značnou částí výdajů.

Vydáno dne:
25.08.2022

Photocredit: Nithin Pa (Pexels)

8

Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Sprchový kout: Inspirace a praktické rady pro jeho zařízení

Sprchový kout se vyrábí v řadě podob. Je lepší sprchový kout s vaničkou nebo bez vaničky? A podle čeho vybrat sprchovou baterii? Vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Sprchový box není jen levné řešení. Vaší koupelně vtiskne i eleganci

Sprchové boxy nejsou nutně jen levné řešení. Do vaší koupelny mohou vnést luxus a relaxaci, pokud si vyberete sprchový masážní box či parní sprchový box... Číst více →



Rodinný dům po roce 2020, jak bude vypadat?

Po roce 2020 budeme stavět jen pasivní domy, větrat pomocí rekuperace a stavby zdraží o desítky procent. Nic z toho není pravda. Přečtěte si, jak se bude stavět po roce 2020... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Větrání s rekuperací, přitápěním a chlazením

Přečtěte si o účinné rekuperaci, která v létě chladí díky záření noční oblohy a v zimě přitápí díky sluncem rozehřáté střeše a fasádě... Číst více →



Sprchový kout, nebo vana – pět postřehů, které pomohou při výběru

Sprchový kout má oproti vaně hned několik výhod. Chcete je znát? V dnešním článku vám představíme 5 důvodů, proč dát přednost sprše před vanou... Číst více →



Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

Přečtěte si základní informace o rekuperaci vzduchu, její ceně, možnostech využití a výhodách a nevýhodách jednotlivých typů... Číst více →



Domácí bioplynová stanice – levný plyn si můžete vyrobit doma

Levný plyn si můžete vyrobit i sami doma. Postačí vám k tomu pouze zbytky jídla nebo kravský hnůj. Jak na to se dozvíte v našem článku... Číst více →



Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů

Panelák v severních Čechách disponuje systémem, který šetří energie všem 22 bytů. Jak tento systém funguje, nám ukázal jeho správce... Číst více →



Experti slibují úsporu 6 %, pokud snížíme teplotu o 1 °C. Jak je to ale doopravdy?

Státní představitelé uvažují o snížení teploty o 1–2 °C. Bude mít tento efekt smysl a opravdu tak uspoříme 6 % nákladů na vytápění?.. Číst více →