HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Renovace bytu v historickém centru – dřevo a světlo vnesly do interiéru život

Centra starých měst se zdají být překrásným místem k bydlení. Romantické zákoutí a síť stísněných uliček, řemeslný um dýchající ze starých domů a k tomu k vám ještě promlouvá na každém kroku inspirující historie. Praxe je ale trochu odlišná, a zdaleka ne tak příjemná. Do skanzenu nebo památkově chráněné zóny se každý rád podívá, ale bydlet v nich nikdo nechce. Dá se to nějak změnit a bydlení v historickém jádru posunout více k 21. století? 


Byt renovovaný dřevem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivo Tavares

Ano, a dokonce přitom můžete pořád zachovat původní vznosný styl. Stačí si jen zvolit odpovídající prostředky a postupovat citlivě. Tak jako architekti v portugalském městečku Coimbra – sídle, které svou historii čte v kronikách už od 8. století. Prohlédněte si jednu zdejší vydařenou rekonstrukci bytu detailně v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Ivo Tavares

„Když se řekne centrum Coimbra, samo o sobě to do značné míry předznamenává identitu stavby,“ prozrazuje Cláudia Ascenso, která stála před nelehkou zakázkou. Jejím cílem byla rekonstrukce/renovace bytu na adrese Loureiro 59, tedy na jedné z ulic přímo vedených v seznamu Světového dědictví UNESCO, a to směrem k vyšší obyvatelnosti a modernizaci. „Což je v principu protimyslné,“ dodává.

Na počátku rekonstrukce bylo světlo

Staré budovy jsou ceněné proto, jaké jsou. Takže jakákoliv úprava nesmí proměnit jejich vzhled, tedy pokud nejde o konzervační nebo renovační zásah. To ale diskvalifikuje jejich obyvatele, kteří úplně netouží po životě v historii. Chce to hledat střední cestu, řešení příznivé jak stavu památkově chráněných budov, tak i jejich majitelům. Tak, aby se města nevylidňovala a nestávala se jen turistickými skanzeny. Jenže jak na to? V případě překrásného domu, natěsnaného na Loureiro, přinesla změnu neinvazivní proměna interiéru. Který mohl expandovat jen tam, kam oko výletníka a památkáře nevidí. Nikoliv do ulice, ale střechou ven.

Masiv k masivu. Dřevo ke kameni

Může se to zdát jako maličkost, ale odrušení části střechy a přidání střešního okna prosytilo interiér denním světlem. Stísněnost nahradila pohoda. Samozřejmě, úzký profil místností se musel také modernizovat. Chladné stěny se dočkaly zateplení a nových obkladů. Bílé omítky prostor ještě více prosvětlily. Ani tím zásahy nekončily: změn doznalo i původní kamenné schodiště, které bylo do krajnosti nepraktické. Nahradilo jej nové, dřevěné. A dřevo se pak rozlilo do celého interiéru. Odkud pocházelo? Dílem ze starého trámoví původně integrovaného do stavby. Rekonstrukce tak zužitkovala materiál přímo z místa.

Majitel domu si totiž přál zachovat původní ladění. Ostatně, část domu přiléhající k hradbě byla odkryta až na podloží a stala se součástí venkovního minidvora. Masiv kamenné stěny se pak stal určujícím rysem pro další zásahy. Protože dům v Loureiro adoptoval do svého interiéru neméně masivní dřevěné a kompaktní prvky. Zábradlí, předěly mezi místnostmi, trámoví i skutečně bytelný „blok“ kuchyňské linky. Kombinace světlého interiéru s masivními dřevěnými prvky a bytovým vybavením neuvěřitelným způsobem proměnila vyznění místností. Dodala jim novou energii.  

Rekonstrukce historie se dřevem má smysl

Volba podlahy a bílé barvy na stěnách umožnila transformovat klaustrofobní prostor na prostor se světlem a jemnými detaily. „A opětovným použitím dřeva, coby svědectví minulosti, byla vytvořena spojnice mezi architekturou a konceptualizací prostoru,“ dodává architekt José Pedro Lima, který projekt dozoroval. Portugalsko se může pyšnit fascinujícím historickým dědictvím a překrásnými městy s bohatou minulostí. Aby v nich ale mohli skutečně žít lidé, je třeba učinit víc. A rekonstrukce/renovace interiéru, kterou doprovázelo dřevo v každém detailu, je toho názorným příkladem.

Vydáno dne:
20.11.2020

Photocredit: Ivo Tavares

0

Fotogalerie: Neváhejte s rekonstrukcí. Výsledek bude stát za to!
Přemýšlíte, že předěláte své bydlení, ale nemůžete se rozhoupat? Naše fotogalerie vám ukáže výsledky rekonstrukce, které stojí za to!

Neotřelá rekonstrukce bytu, kde levituje nábytek a chybí zdi
Originální přestavba bytu v ikonickém kompletu Lake Shore Drive u jezera Michigan získala několik architektonických ocenění. Podívejte se, jak vypadá byt, kde se místo televize sleduje okolní příroda přes prosklenou fasádu a kde nábytek vytváří optické iluze.

Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži
Rekonstrukce bytu v Sao Paulo je ukázkou toho, jak lze vytvořit originální a moderní bydlení na malém prostoru, které respektuje svého majitele.

Klasické sídliště prošlo fantastickou rekonstrukcí. Jak vypadají jeho byty?
Líbilo by se vám bydlení na sídlišti, kdyby ke každému bytu náležela i zahrada? Nedivíme se. Právě ozeleněné střechy a dřevěná fasáda přístaveb jsou největší lákadla stockholmského sídliště Park.

Architekti opravdu překvapili. Vytvořili byt, jehož místnosti se vznáší ve vzduchu.
Architekti opravdu překvapili komplexní rekonstrukcí interiéru tohoto francouzského domečku. Vložením vznášejících se dřevěných boxů neztratil prostor výšku a obyvatelé získali rozhled.

Padesát let starý ateliér předělali na moderní byt, kterému vévodí nerez
Ateliér ze 70. let předělali k nepoznání. Vlastními silami s pomocí designérky vytvořili moderní bydlení, kterému vévodí originální nerezová kuchyně.

Bydlení v domě z 18. století je jen pro opravdové milovníky tradičního bydlení
Zrenovovat dům z 18. století s památkáři za zády byla pěkná výzva. Výsledkem je ale krásný originální dům se spoustou prostoru.

Renovace malého bytu nemusí bolet. S vestavěným dřevěným nábytkem nepotřebujete demolici
Prohlédněte si povedenou rekonstrukci malého bytu o výměře 42 metrů čtverečních. Jakým způsobem z něj majitelka vytvořila své dokonalé místo pro bydlení bez nutnosti demolice?

Z tmavého podlouhlého bytu vykouzlili fantastický loft plný světla
Přímo v centru velkoměsta zrekonstruovali starý byt. Z podlouhlého a tmavého prostoru vykouzlili moderní a prosvětlený loft, který navíc vyniká multifunkčním nábytkem.

Jak rychle a bezpečně darovat nemovitost
Darování nemovitosti je podstatně jednodušší proces než dědění. Jak ale darovat nemovitost tak, aby to bylo rychlé a bez problémů?