HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Padesát let starý ateliér předělali na moderní byt, kterému vévodí nerez

Když se mladý pár rozhodoval, kde si zařídí své první bydlení, jasnou volbou bylo historické centrum Českých Budějovic. Na první pohled se zamilovali do slunného podkrovního ateliéru ze 70. let. Po celkové rekonstrukci však z původního stavu nezůstalo téměř nic a místo obnošeného uměleckého bytu vzniklo moderní bydlení, kterému vévodí originální kuchyně s nerezovou pracovní deskou. Prohlédněte si ji ve fotogalerii.


rekonstrukce ateliéru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Původní zařízení nešlo zachránit

Majitele podkrovní ateliér na první pohled zaujal nejen svým krásným výhledem na historické centrum Českých Budějovic, ale také původním zařízením ze sedmdesátých let. To si nechali vyrobit dlouhodobí nájemníci, kteří byt využívali kromě bydlení také jako umělecký ateliér. Ačkoliv prvním záměrem bylo stav bytu alespoň částečně zachovat, ukázalo se, že veškeré zařízení bylo v tak špatném stavu, že celková rekonstrukce byla nutností.

Fotogalerie:

Totální rekonstrukce

Na rekonstrukci se šlo skutečně „od základů“. Přesouvaly se příčky, vyměňovaly se elektroinstalace a upravovaly rozvody vody a kanalizace, následovaly nové podlahy a výměna oken. Součástí rekonstrukce bylo také vybourání nového okna, zvedání krovu v jedné části bytu a bourání nepoužívaných komínů.


Původní stav interiéru

Památkáři měli obavy z terasy

Největším zásahem však byla stavba nové terasy, kterou stavební úřad v historickém centru města nechtěl zpočátku povolit. Památkový ústav měl obavu, že osoby pohybující se na terase by rušily výhled z nedaleké Černé věže. Majitelé však trvali na svém a poté, co s pomocí projektanta doložili, že by pohybující se osoby musely být čtyři metry vysoké, aby byly z věže vidět, povedlo se povolit také stavbu terasy.

Kuchyňská studia nebyla správnou volbou

Majitelé si původně byt chtěli zařídit ve vlastní režii. Nevěděli si ale rady s kuchyní. Jejich hlavním požadavkem byla nerezová pracovní deska a velký ostrůvek. Zamířili tedy do několika známých kuchyňských studií, kde ale se svými atypickými požadavky nepochodili. Rozhodli se tedy nechat si kuchyni navrhnout od designérky a vyrobit na míru od truhláře, což byla nakonec nejjednodušší a také výrazně levnější varianta.


Nová kuchyně po rekonstrukci

Nerez v hlavní roli

Dominantou kuchyně se stala právě nerezová pracovní deska. Ta hraje hlavní roli a na první pohled každého návštěvníka upoutá. Kuchyně je proto jinak poměrně minimalistická, důraz byl kladen na funkčnost.

Mohlo by vás zajímat: Designové digestoře jako ze sci-fi filmu. Nechte se unést.

Majitelé své volby tohoto netradičního materiálu rozhodně nelitují. Sice je nutné kuchyni o něco častěji uklízet, ale praktické výhody jsou nesporné. Při vaření mohou kamkoliv položit horký hrnec a při krájení nepotřebují prkénko. Velkou výhodou také je, že nerez časem získává příjemnou patinu. „Už jen proto, jak se tomu každý při návštěvě diví a ptá se na to, tak mě nerez stále baví,“ dodává majitelka.


Nerezová kuchyňská deska

Obývací pokoj zařídili vlastními silami

Ačkoliv je kuchyně propojena s obývacím pokojem a jídelnou, zbytek tohoto interiéru se majitelé rozhodli zařídit sami. Místnost zařizovali postupně, přičemž nakupovali jednotlivé kusy nábytku, které je zaujaly, a teprve poté zjišťovali, zda k sobě budou ladit. Díky přirozenému citu pro barvy a detail zařízení zvládli velmi dobře, přesto by však příště využili služeb odborníka. „Kdybychom zařizovali byt znova, tak bychom si nechali navrhnout celou obytnou místnost, kde je kuchyň, jídelna a obývací pokoj,“ dodávají.

Mohlo by vás zajímat: Jak zařídit byt pro chlapa, který má styl?

Na šatnu přizvali odborníka

Kromě kuchyně si majitelé nechali navrhnout také atypickou průchozí šatnu. Ta je přístupná z jedné strany z ložnice a z druhé strany z dětského pokoje. Přáli si otevřenou walk-in šatnu, která bude zařízena šatními tyčemi, otevřenými policemi a komodami. Tu však nemohli na trhu sehnat, proto se rozhodli pro výrobu na míru. Vznikl tak příjemný prostor, který poskytuje dostatek úložného místa jak pro rodiče, tak časem i pro děti. Prohlédnout si ji můžete v galerii fotek.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Ing. Bára Baštová
Interiérová architektka 

Vydáno dne:
13.01.2020


Photocredit: InLab | Interiérová laboratoř

2 0


Mohlo by Vás zajímat: