HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Zachránili starou stodolu před demolicí a vytvořili z ní nádherný dům pro šestičlennou rodinu

Snad každý z nás na svých výletech už narazil na nějakou polorozpadlou starou stodolu, která přestala sloužit svému účelu, nikdo se o ni nezajímá a ona se postupně rozpadá a mizí. Někteří z nás zapojí svoji fantazii a představují si, co by na jejím místě mohlo vyrůst. A že není nutné zůstat jenom u snění vás přesvědčí dnešní článek o jednom kanadském páru, který přestalo bavit dívat se na rozpadající stodolu a vybudoval z ní krásný moderní dům pro své děti.


Zrekonstruovaná stodola
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Záchrana na poslední chvíli

Kanadští manželé zakoupili původní farmu u kanadského jezera asi hodinu jízdy z Montrealu už v roce 2017 a zrekonstruovali si hlavní obytnou budovu, ve které začali bydlet se svými čtyřmi dětmi. Součástí farmy byla i stará stodola. Původní majitel přestal stodolu využívat už před desetiletím, a jak ztratila svůj původní účel a žádný nový nezískala, začala postupně chátrat a rozpadat se. Když už to vypadalo, že se celá stodola brzy zřítí a zůstane po ní jen hromada dřeva na topení, rozhodli se ji noví majitelé zachránit a vytvořit z ní nový moderní domov pro své děti. Že byla stodola opravdu už téměř rozpadlá a její rekonstrukce nebyla nic jednoduchého, se můžete přesvědčit ve fotogalerii. Majitelé se totiž rozhodli celou rekonstrukci stodoly zdokumentovat.

Dřevěná struktura stodoly zůstala plně zachována

Stará stodola se nacházela v blízkosti vlastního domu majitelů, který byl vybudovaný v 19. století v duchu tehdejšího venkovského stylu. Rekonstrukce stodoly měla proběhnout ve stejném duchu a zachovat si vzhled venkovského farmářského stavení. Když se podíváte na fotky původní stodoly, uvidíte, že se sice již rozpadala a jednotlivé desky z ní odpadaly, ale většina dřeva zůstala zdravá. Stavitelé se tedy rozhodli původní strukturu celou zachovat. Každý kus struktury stodoly byl očíslován, zrenovován a nakonec přeinstalován na místo pár metrů vedle. Nový dům dostal pevné betonové základy a stodola na ně byla přemístěna pomocí kolejnic.

Velký prostor původní stodoly stačil na dvě patra a přízemí

Zvenku si nový dům zachoval tvar stodoly, včetně nepravidelného tvaru střechy. Celý dům je ze dřeva, pouze střecha je kovová. Původní stavba byla obrovská a při zachování její velikosti vznikl dům o dvou patrech. Hlavním obytným patrem je první patro, do kterého se dá vejít nejen po schodech z přízemí, ale také po dřevěných schodech vedoucích na terasu a po mostku vedoucímu z druhé strany budovy. Právě přímý přístup z obývacího pokoje na terasu a zahradu přes schody či můstek dovolují co největší propojení interiéru s venkem. Do přízemí se potom vchází přímo po cestičce ze zahrady.

Obrovské společenské prostory stačí pro setkání šestičlenné rodiny

Přízemí slouží jako užitkový prostor ke skladování věcí, je tam také prádlena a sušírna. Do prvního patra se dá vyjít po dřevěných schodech přes přízemí, obyvatelé ale používají především přímé vchody přes můstek či terasu. Celé první patro je tvořeno jedním obrovským otevřeným prostorem, jediný prostor, který má zdi a dveře, je záchod. Přes můstek se vejde do kuchyně propojené s jídelnou. Velký jídelní prostor je i na terase, na které se v teplých dnech odehrává veškeré rodinné stolování. Společenský prostor je natolik veliký, že se do něj kromě dvou opravdu rozměrných sedaček vejde i kulečníkový stůl. Dominantou obývacího pokoje je devět metrů vysoký strop, který prostor opticky ještě zvětšuje a dodává mu pocit majestátnosti.

Obrovská okna využívají parádní polohu domu

Horní patro je opakem toho spodního. Uzavřené soukromé prostory pro všechny členy rodiny zahrnují čtyři ložnice a tři koupelny. Interiéry jsou všechny světlé, bílé stěny i stropy jsou kombinovány s přírodní barvou dřeva na podlaze a nosné konstrukci domu, která zůstala odhalená. Čelní stěna je z velké části prosklená, aby se využilo fantastické polohy domu. Stojí totiž na úpatí hory Owl's Head Mountain a z horních pater poskytuje nádherné výhledy do okolní nedotčené krajiny. Jakmile byl dům dokončen, byli z něj majitelé tak nadšeni, že se rozhodli nepřenechat ho dětem, ale rovnou se do něj nastěhovat.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Eva Zupančič

Vydáno dne:
30.10.2019


Photocredit: Ulysse Lemerise

1 0

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: