HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní patrový dům (117 m2) se hodí i do starší zástavby. Bydlení pro 4–5 členné rodiny za dostupnou cenu

Nový patrový dům 5+kk s užitnou plochou 117 metrů čtverečních nabízí 4 ložnice, 2 koupelny a nanejvýš prostornou obytnou místnost. Díky svému kompaktnímu tvaru se hodí jak na solitérní pozemky tak i do zástavby starších i nových domů. Podívejte se, jaké možnosti nabízí dva typy skladeb konstrukce této dřevostavby. Cenově se od sebe tyto varianty liší.


Patrový rodinný dům 5+kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Malá zastavěná plocha a variabilní půdorys

Tento rodinný dům zabírá pouhých 72 metrů čtverečních zastavěné plochy a je střední velikostní kategorie. Svým tvarem je vhodný do dvoupodlažní zástavby a ideálně uspokojí 4–5členné rodiny, přičemž pokoj v přízemí může sloužit jako pracovna či pokoj pro hosty. Dispozici si samozřejmě můžete upravit podle libosti. Jednomu by se u domu hodila garáž, druhému postačí venkovní přístřešek. V rámci interiéru bychom doporučovali využít prostor pod schodištěm třeba jako úklidovou místnost nebo spíž. Nahlédněte do fotogalerie na tento již realizovaný typový dům.

Nahlédněte dovnitř rodinného domu

Dům má tvar podlouhlého obdélníku o rozměrech 12,7 x 7,6 metrů. Hlavními dveřmi vstupujeme do prostorné předsíně. Posuvnými dveřmi bychom se dostali do technické místnosti, ale my budeme pokračovat do hlavního obytného prostoru. Tady se před námi rozprostírá kuchyně do tvaru L, jídelna, schodiště do prvního patra a obývací pokoj s krbovými kamny a vstupem na venkovní terasu. V přízemí se mimo jiné nachází i koupelna s WC a samostatný pokoj.

Pokračujeme do prvního nadzemního patra. Zde je navržená menší chodba a další tři pokoje, které mohou sloužit více účelům. Mimo ně je tu i druhá menší koupelna s WC.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Zvolte si sami konstrukční systém dřevostavby

Typový dům si můžete nechat postavit ve variantě difuzně uzavřené i otevřené konstrukce. Systém difuzně otevřené dřevostavby spočívá v samovolném propouštění vlhkosti z interiéru do exteriéru (skladba difuzně otevřené stěny). Naopak systém difuzně uzavřené konstrukce úplně zabraňuje vstupu vodní páry do konstrukce (skladba difuzně uzavřené stěny).

Difuzně otevřený a difuzně uzavřený systém – porovnání hrubé stavby

U obou systémů je obvodová nosná konstrukce opláštěná OSB deskami a vyplněná tepelnou izolací. Vnitřní příčky jsou dodávány v podobě neopláštěné rámové konstrukce. Střešní konstrukce je vyplněná tepelnou izolací (včetně položené pojistné hydroizolace, kontralatí, latí, střešní krytiny a klempířských prvků). Celá stavba je osazena výplněmi otvorů včetně venkovních parapetů – okna a dveře jsou v ceně. Štítové a okapové římsy jsou obloženy dřevěnými palubkami a opatřeny nátěrem.

Systém difuzně uzavřený

V interiéru je v rámci difuzně uzavřené konstrukce přidána parotěsná folie. Z exteriéru jsou na obvodové stěny připevněny desky z pěnového polystyrenu s konečnou fasádní omítkou.

  • Součinitel prostupu tepla difuzně uzavřené skladby stěny naleznete zde. Přesnou skladbu konstrukce pro difuzně uzavřenou stěnu najdete tady.

Systém difuzně otevřený

Na interiérové straně je v rámci difuzně otevřené konstrukce přidána parobrzdná folie. Z exteriéru jsou na obvodové stěny připevněny dřevovláknité desky s konečnou fasádní omítkou.

  • Součinitel prostupu tepla difuzně otevřené skladby stěny naleznete zde. Konkrétní skladbu konstrukce pro difuzně otevřenou stěnu najdete tady.

Nevýhodou difuzně otevřené skladby může být vyšší pořizovací cena oproti skladbě difuzně uzavřené, a to řádově o 80–100 tisíc Kč.

Bungalov 5+kk – aktuální cena

Průměrná cena dřevostavby 5+kk s navrženou dispozicí o užitné ploše 117 m2 se pohybuje od 2.974.000,- Kč do 5.341.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 vč. 15% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí, a ušetřit tak statisíce korun. Podrobný návod jsme pro vás připravili v rozhovoru níže.

Lukáš postavil plovoucí základovou desku svépomocí. Ušetřil tak 500 000 Kč

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů na klíč najdete v katalogu domů.

Vydáno dne:
27.02.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

1

Moderní bungalov 5kk může stát na vašem pozemku do 5 měsíců. Známe cenu

Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenu a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 5kk... Číst více →



Dřevostavba má o 60 % nižší náklady na vytápění než klasický zděný dům

Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám moderní dům s volitelnou dispozicí od 2+kk až do 5+kk. Prohlédněte si jeho prakticky řešený půdorys... Číst více →



Novinka na trhu – dvoupodlažní dům si Češi zamilovali. Zjistili jsme cenu na klíč

Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám typový patrový dům Aneta s dispozicí 5+kk. Prohlédněte si fotky domu i jeho prakticky řešený půdorys... Číst více →



Bungalov pro čtyřčlennou rodinu (105 m2). Co vše je zahrnuto v ceně domu na klíč?

Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenu a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 4+kk... Číst více →



Bungalov 4+kk s plochou 100 m2 patří k nejžádanějším. Známe aktuální cenu

Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenu a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 4+kk... Číst více →



Dům 5kk s garáží a terasou zaujal veřejnost velmi přívětivou cenou

Pořízení rodinného domu je velký životní krok a tomuto rozhodnutí předchází obvykle nejen velké plánování, ale i obstarání finančních prostředků... Číst více →



Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu

Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku... Číst více →