HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Co potřebujeme ke stavebnímu povolení dle stavebního zákona č. 183/2006 sb.?

Budete stavět nebo rekonstruovat dům či byt? A potřebujete stavební povolení? Samotná projektová dokumentace domu Vám stačit nebude. Co vše musíte splnit, abyste získali stavební povolení podle stavebnního zákona č. 183/2006? Celý zeznam všech náležitostí naleznete v tomto článku.


Stavební plány
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Stavba nebo rekonstrukce obnáší mnohé. Vedle zajištění materiálu a řemeslníků je to také papírování. Ještě než kopnete do základů nebo zboříte příčku, měli byste si opatřit stavební povolení dle stavebního zákona číslo 183/2006 sbírky.

žádosti o stavební povolení je nutné dodat následující.

Stavební část neboli výkresy v měřítku 1:100

Náleží sem technická zpráva a výkresy v měřítku 1:100. Výkresy se týkají například výkopů (u složitějších terénů), základů domu, půdorysů podlaží, střechy, krovů. Součástí výkresů jsou i legendy materiálů nebo výpis překladů.

Mohlo by vás zajímat: Katastr nemovitostí: Nahlížení do KN a návod jak na to

Konstrukční část – statika domu

Zahrnuje technickou zprávu, výkresy tvarů nebo armovací výkres. Součástí podkladů jsou i statické výpočty, například základové desky, překladů, krovů, zatížení sněhem a větrem.

Elektroinstalace – silnoproud

Patří sem technická zpráva. Vedle toho také výkresy, které ukazují dispozice světel a zásuvek, přípojné místo a rozvaděče. Kromě toho je třeba dodat výpočty jištění nebo kabelů.

VZT

Nutné je dodat také informace ohledně vzduchotechniky, rekuperace nebo odvětrávání (koupelen, kuchyní, toalet). To vše musí být uvedené i v technické zprávě. Dodává se i výkres (půdorys).

Topení

Součástí projektu domu je výpočet tepelných ztrát, návrh velikosti radiátorů nebo výkonu kotle a také výkres otopné vody. To vše se k žádosti o stavební povolení také dodává.

Zpráva požární ochrany

Technická zpráva přikládaná k žádosti zahrnuje výpis použitých podkladů, popis a umístění stavby a jejích objektů, rozdělení stavby a objektů do požárních úseků. Součástí je situační výkres požární ochrany v měřítku 1:500, půdorysy jednotlivých podlaží s označením a popisem požárních úseků.

K žádosti o stavební povolení dle stavebního zákona číslo 183/2006 sbírky je třeba dodat ještě následující informace a podklady.

  • Přípojky vody, kanalizace a plynu
  • Energetický štítek
  • Měření radonu
  • Geologická a hydrologická zpráva (posouzení únosnosti zeminy, únosnost základů jako podklad pro statika)
  • Geometrické měření pozemku (výškopis a polohopis)
  • Zpevněné plochy kolem domu, oplocení pozemku a příjezdová cesta k domu (pouze v náznaku)

Vydáno dne:
14.02.2017

1

Stavba dřevostavby krok po kroku 4. díl: Vyrážíme na stavební úřad

Dokumenty pro stavební povolení, které si můžete zařídit sami.. Číst více →



Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Jak na hypotéku, financování pozemku, projektu a domu?

Hypotéku můžete získat nejen na výstavbu domu, ale také na projekt nebo pozemek. Podívejte se, jak na bezpečně získat hypotéku krok za krokem... Číst více →



Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Líbí se vám pozemek a nevíte, jak ho najít v katastru nemovitostí? Podívejte se na užitečné návody, jak s katastrem nemovitostí pracovat... Číst více →



Novostavby se často dramaticky prodražují kvůli ignorování stavebního průzkumu

Nezanedbávejte klíčový faktor při plánování a realizaci staveb – stavební průzkumy... Číst více →



Češi stále podceňují obytnou normu. Důsledky mohou být fatální

Největší průšvih na stavbě nemá úřední řešení. Potýká se s ním přitom mnoho domácností. Patříte mezi ně i vy?.. Číst více →



Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc

Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika... Číst více →