HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika

Nedávné zemětřesení v Turecku připomnělo, že občas sice můžeme některé věci přehlížet a zavírat před nimi oči, ale jen do doby, než se stane průšvih. Mnoho z nás bydlí v domech nebo využívá chaty a chalupy, které postavil někdo před námi. Jste si opravdu jistí, že trávit volný čas s rodinou v takovém prostoru je bezpečné? Dost možná ano. Jenže možná také ne. Situace se poslední roky sice zlepšuje, nebylo tomu tak ale vždy. V Česku je mnoho staveb, které by dnes bezpečnostní revizí neprošlo, a často to nemusí být vidět na první pohled. Abychom mohli klidně spát, můžeme si naštěstí doma provést jednoduchou kontrolu a ujistit se, že je vše v pořádku. Není to tak složité.


Dřevěné stropy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Gerard Dukker (Wikipedia CC 4.0)

Jak předejít zhroucení stropní konstrukce?

Máte-li podezření, že dřevěný strop ve vašem domě není v dobré kondici, proveďte si průzkum. Při průzkumech (ať už laických či odborných) se sleduje zdravotní stav dřeva – napadení dřeva dřevokaznými houbami a hmyzem. Provádí se rozebráním konstrukce, přičemž se potenciální poškození zjistí následovně: pohledem, čichem (plíseň je cítit), poklepem (dutá místa), rentgenem.

Fotogalerie:

i Foto: Gerard Dukker (Wikipedia CC 4.0), Fermacell, daveynin (Wikipedia CC 4.0)

Rekonstrukce dřevěných stropů

Životnost dřevěných stropů se zkracuje působením nepříznivých vlivů.

Nejčastější příčiny narušení dřeva:

  • zatékání srážkové vody (déšť, mráz),
  • zatékání uvnitř budovy (havárie vody, kanalizace),
  • zvýšená vlhkost (rosení vodovodních trubek, vlhkost z koupelen apod.),
  • nadměrné zatížení stropu,
  • fyzické porušení stropu,
  • důsledek požáru.

Častokrát není zapotřebí měnit a opravovat kompletně celý dřevěný strop. Mezi jednoduché úpravy řadíme zesilování stropních trámů a úpravu poškozeného zhlaví trámu.

Stropní konstrukce ze dřeva: Jak správně vypočítat průřez stropních trámů?

Zesilování stropních trámů – zajištění vyšší únosnosti

Pokud je dřevo trámu (stropnice) napadené jen na některých místech či částečně prohnilé, snažíme se původní trám zachovat a buď:

  • průřez zesílíme příložkami,
  • opravíme zhlaví trámu,
  • vytvoříme trámovou výměnu.

Přetížení stropnice se může řešit zesílením příložek v přední části nebo po celé délce stropnice. Příložky mohou být dřevěné nebo ocelové válcované profily. Následné uchycení k trámům se řeší hřebíky, vruty nebo svorníky.

Úprava poškozeného zhlaví trámu

U stropního trámu bývá vlhkostí nejčastěji porušeno zhlaví trámu (místo uložení trámu ve zdi), proto je nutné dodržet tři konstrukční zásady. Zeď by měla být suchá, trámy by měly být uložené na pryžové (neoprenové) podložce a kolem by měla být vytvořená vzduchová mezera (30–50 mm). Případná oprava se provádí třemi způsoby:

  • oříznutí narušeného krátkého zhlaví (tj. trámu vystupujícího z konstrukce v délce méně než 1 metr),
  • oříznutí narušeného zhlaví a doplnění stropnice dřevěnými/ocelovými příložkami,
  • nahrazení (doplnění) poškozeného dřeva zdravým dřevem nebo jiným materiálem.

V případě, že se zachová původní průřez, můžeme provést tyto opravy: protézování (tesařskou a BETA-metodou), plombování, impregnace zpevňující substance (např. epoxidovou pryskyřicí).

1. Protézování dřevěného prvku tesařskou metodou

Jedná se o technologii nahrazení poškozené části novou částí (protézou). Materiál protézy by se měl shodovat s původním materiálem (čili dřevem), lze ovšem provést náhradu i z jiných materiálů (např. polymerbeton v kombinaci se sklolaminátovými pruty). Spoje prvků se řeší plátováním – zajišťují svorníky s epoxidovým nebo jiným lepidlem.

2. Protézování BETA-metodou

Tato metoda se uplatňuje při opravě zhlaví nosných trámů s vyšší památkovou hodnotou (jde např. o trámy s historickou řezbou nebo malbou). Dřevěný prvek se propéruje pomocí tzv. polymerbetonu (= směs epoxidové pryskyřice a křemičitého písku s dřevěnými částicemi) v kombinaci s výztužnými pruty z betonářské oceli, sklolaminátu nebo uhlíku.

Výztužné pruty zachycují tahová a ohybová napětí. Ukládají se do navrtaných otvorů nebo do bočně vyfrézovaných drážek.

POSTUP

Dřevěný prvek provizorně staticky zajistíme. Z poškozeného zhlaví odstraníme shnilé dřevo a z boku nebo zespodu vsadíme dřevěnou plombu. Následně obalíme zhlaví prvku polyethylenovou (PE) folií nebo vytvoříme pevné bednění. Do vrchní zdravé části prvku směrem do dutiny se navrtají šikmé otvory. Poté injektujeme epoxidové lepidlo a vtlačíme výztužné pruty. Dutina ve zhlaví se vyplní polymerbetonem. Po zatuhnutí odstraníme PE folii nebo bednění a statické podepření. Zhlaví prvku se povrchově upraví do původního stavu.

Rekonstrukce celých dřevěných stropů

Pokud staticky nevyhovuje původní dřevěný strop, máme při rekonstrukci dvě možnosti opravy:

  • stávající stropní konstrukci zesílíme, čímž zvýšíme její únosnost;
  • pokud nelze zvýšit únosnost dodatečnou konstrukcí, musí se strop demontovat a nahradit novým stropem.

Zesílení spřáhnutím s betonovou deskou

Tento způsob se používá pro stropy povalové i trámové za účelem zvýšení únosnosti a zlepšení průhybu stropu. Výhodou je také zvýšení požární odolnosti.

POSTUP

Po odstranění celé podlahy se očistí záklop. Přes něj do trámů pomocí šablon předvrtáme otvory o průměru 0,85 mm hřebíku/vrutu. Ty se následně zatlučou minimálně do poloviny délky. Na ně položíme svařenou kari síť a poté svážeme. Přesahy kari sítí (2 x 3 m) musí být minimálně 20 cm. Na takto nachystanou výztuž se provede betonová deska (tloušťky 60–100 mm). Dále se provede čistá podlaha.

Zesílení trámového stropu fošinkami

Tímto způsobem zvyšujeme únosnost jen v některých částech stropu (např. v místech pod nosnými příčkami nebo pod novou koupelnou/WC). 

POSTUP

Podlaha se demontuje i se záklopem až k nosnému trámu. Vedle trámu se osadí do nosných zdí menší trám – stropnice. Následně se po jejich stranách osadí hranoly, které ponesou nový záklop. Provedeme nový záklop, osadíme izolaci a vytvoříme novou podlahu OSB deskami (2x křížem). Izolace se může provést minerální vatou, sypaným keramzitem nebo foukanou pěnou.

Zesílení dřevěného stropu železobetonovou deskou

Pokud dřevěný strop přestává být únosný, lze zatížení přenést železobetonovou (ŽB) deskou (tloušťky 120–180 mm) vybetonovanou na záklop původního stropu, který posléze slouží jako ztracené bednění. Před betonáží se musí stropní konstrukce podepřít vhodnými zvedáky. Nová ŽB deska se ukládá do podélných rýh nebo ozubů v nosném zdivu v podélném i příčném směru.

Hloubka uložení = min. tloušťka desky (120–180 mm). Před betonáží se provádí uložení výztuže do desky s ohyby na plastové terčíky (krytí výztuže). Při úplné náhradě dřevěného stropu se původní strop (po nabytí únosnosti nové konstrukce) demontuje.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Zvětšení historického stropu na novou konstrukci

U památkově chráněných objektů se v některých případech nemůžete zbavit starých trámů, které obsahují např. malby, řezbářské prvky mistrů apod. Tyto trámy lze ovšem zavěsit na válcované nosníky a tím celou konstrukci vylehčit.

Vypočítejte si průřez stropního trámu v naší online kalkulačce na stropní trámy zdarma.

Přejít na výpočet →


Další konstrukční úpravy

Mezi další konstrukční úpravy řadíme:

Vydáno dne:
26.07.2023

Photocredit: Gerard Dukker (Wikipedia CC 4.0)

3

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



U dřevostavby si pohlídejte skladbu stropu

Akustika dřevostaveb je stále diskutované téma. Jak ji ovlivňuje konstrukce stropu?.. Číst více →



Detail: Napojení obvodové stěny a stropní konstrukce

Stavíte dřevostavbu a řešíte napojení obvodové stěny na konstrukci stropu? Pokud si nejste jistí, jak na to nezoufejte a přečtěte si doporučení odborníků... Číst více →



Microllam, LVL, Ultralam - žádný rozdíl? Dýha, která unese strop i střechu

Chcete se konečně vyznat v názvosloví vrstveného dřeva? Jaké jsou hlavní přednosti materiálu na bázi dřeva s označením Microllam, LVL nebo Ultralam? Čtěte zde!.. Číst více →



Jednoduchý dřevěný rošt vytvořil druhý strop a snížil teplotu v bytě o 7 °C

Atypický ateliérový byt? Zní to luxusně, ale k bydlení to moc nebylo. Zachránila to až dřevěná přepážka mezipatra... Číst více →



Stropní konstrukce ze dřeva: Jak správně vypočítat průřez stropních trámů?

Při návrhu stavby je nutné také pamatovat na stropní nosníky, které využijeme jako nosnou konstrukci pro patrový dům. Jak správně spočítat rozměry stropních nosníků?.. Číst více →



Češi stále podceňují obytnou normu. Důsledky mohou být fatální

Největší průšvih na stavbě nemá úřední řešení. Potýká se s ním přitom mnoho domácností. Patříte mezi ně i vy?.. Číst více →



Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky

Vruty do dřeva můžete vybírat ze široké škály, s výběrem ale musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž lze použít pro všechny materiály a konstrukce... Číst více →



Evropská unie stanovila, jak mají vypadat vruty na českém trhu

Nejdříve rum a pomazánkové máslo, teď má Evropská unie starost také o to, jak vypadají vruty prodávané na českém trhu... Číst více →