HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Polské školky mohou jít Čechům příkladem. Proč jsou lepší a modernější?

Mateřská škola s užitnou plochou až 632 metrů čtverečních je unikátním dílem. Tato energeticky úsporná stavba byla postavena za pouhých 6 měsíců, přičemž samotná dřevěná část za pouhé dva týdny. Podívali jsme se dovnitř a byli naprosto unešení interiérem. Prohlédněte si tyto prostory také. Rodiče vždy chtějí pro své děti „jen“ to nejlepší. Výběr mateřské školy je tedy velice důležitým rozhodnutím. Jaké parametry by podle vás měla školka splňovat? A čím může tato polská školka inspirovat ty české?


Nově otevřená školka má poslední volná místa. Uvnitř je to naprosto bezchybné
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: NOVATOP system (se souhlasem)

Školka je v provozu druhým rokem

Mateřská škola byla uvedena do provozu v srpnu 2021 a kvůli vysokému zájmu byl zhotovený i projekt druhé etapy (přístavba pro navýšení kapacity), která je plánovaná na srpen 2023. Školka má celkově přibližně 1000 metrů čtverečních, disponuje velkou zahradou a prostornými místnostmi uvnitř. Podívejte se, jak vypadá tento moderní interiér ve fotogalerii.

Kapacita školky musela být navýšena

Mateřská škola má kapacitu přesně 150 dětí. Pro velký zájem se však vedení školky v Polsku rozhodlo tyto kapacity navýšit. V současné době se buduje druhé zařízení na pozemku vedle původního objektu.

Kolik dětí může být zapsáno do jedné třídy?

Podle české legislativy může být v jedné předškolní skupině maximálně 24 dětí (různého věku), v případě povolení výjimky od zřizovatele až 28 dětí.

Dispoziční řešení školky

Z předsíně s šatnou je přístup do prostorné části pro malé děti – dva pokoje s koupelnou a otevřenou multifunkční místností (68,7 m2). Tento prostor se často využívá právě jako tělocvična, jejímž velkým bonusem je možnost propojení se zahradou (díky posuvným celostěnným panelům). Dostáváme se tak do venkovního areálu, kde je navržená trojúhelníková terasa se zelení a pískovištěm. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

V druhém nadzemním patře jsou prosluněné vzdělávací místnosti (67,3 m2) s hygienickým zázemím.

Zvažovala se ocel. Nakonec však vyhrálo dřevo

Tým projektantů měl málo času a tak hledal technologii, která by umožnila rychlou výstavbu. Při návrhu mateřské školy se tedy braly v potaz především dva materiály – dřevo a ocel. Projektanti nakonec zvolili CLT panely české výroby, a to zejména ze tří důvodů:

1. Rychlost provedení a přesnost montáže.
2. Ohromující estetický efekt v interiéru.
3. Skvělý přírodní materiál, ideální do prostředí školky.

Stavba byla dokončená za 9 měsíců od zahájení návrhu, přičemž samotná realizace trvala 6 měsíců (prefabrikovaná dřevěná část jen 2 týdny). 

Porovnání: Finanční náklady vs. čas

Náklady na stavbu byly obdobné jako u stavby tradiční technologií, nicméně doba realizace (zejména dokončení) byla rozhodně kratší. Tento faktor by mohl být rozhodující i pro další podobné projekty, třeba i v ČR.

Proč právě české CLT panely?

Technologie CLT je nyní u nás i ve světě velice populární a umožňuje vytvořit krásný dřevěný prostor, na rozdíl od rámových konstrukcí, které jsou často v interiéru obloženy sádrokartonovými deskami. Ve školce jsou dřevěné pohledové stěny, které se nemusí natírat a snadno se udržují v čistotě.

Navíc rychlost výstavby onoho systému projektanty přesvědčila a splnila také očekávání investora na 100 %.

Pro dospělé školka, pro děti žlutý krokodýl

Dospělý člověk na první pohled vidí moderní stavbu s netradiční žlutou konstrukcí. Děti, které školku navštěvují však říkají této budově Žlutý krokodýl.

Konstrukce spodní části budovy je postavena tradiční technologií (beton), zatímco horní část je prefabrikovaná (vyrobená z velkoformátových křížem lepených panelů – CLT). Toto první patro kryje ocelová, žlutá fasáda, která má podle architektů z XYstudia připomínat krokodýlí šupiny.

Děti dokáží být hlučné – jak je řešená akustika?

Dřevostavby jsou obecně citlivější na hluk, nežli tradiční stavby. Při návrhu byla tedy tato skutečnost zohledněna.

  • Byly použity speciální akustické podlahy.
  • Nábytek ve školce je z měkkého dřeva.
  • V prvním patře byly (i v rámci designu) navrženy koberce.

Při navrhování učeben mysleli autoři i na odhlučnění místností. Ve zděné části použili akustický obklad z plsti, korku a dalších akustických materiálů. Naopak ve dřevěné části nechali stěny bez dodatečné úpravy.

Jak byla vyřešena otázka požární bezpečnosti?

CLT prvky mají požární odolnost až 60 minut, což je dostačující pro naše stavební předpisy. Navíc byla konstrukce mateřské školy zabezpečena proti šíření požáru speciálním nátěrem ve formě bezbarvého laku.

Moderní technologie dřevěné školky

Pracovníci ve školství se řídí jednoduchým pravidlem – čím méně technologií v útlém věku dítěte, tím lépe. Samozřejmě nelze tento faktor v dnešní moderní domě zcela eliminovat.

Na samotnou stavbu se však technologiemi nešetřilo. Uvnitř se nachází mechanické větrání s rekuperací, teplovodní podlahové topení a menší fotovoltaická farma. 

Kde chcete, aby vaše děti vyrůstaly? 

Děti tráví ve školce přibližně 79 hodin denně, což je 1/3 měsíce (druhou třetinu dne děti prospí, zbytek času tráví s rodiči). Místo, kde si budou celé dny hrát, musí být nanejvýš příjemné. Tato pokroková mateřská škola zajištuje následovné:

  • Vzdělávání pod vedením specialistů.
  • Vyváženou a zdravou stravu.
  • Široký výběr mimoškolních aktivit.
  • Individuální přístup k dětem.
  • Přátelské a motivující prostředí.
  • Venkovní aktivity.

Bonusem této mateřské školy je navíc i kouzlo přírodního materiálu. Stěny a stropy voní smrkovým dřevem. Budova má velká okna, některé prvky konstrukce jsou snížené a tělocvična je umístěna v otevřeném prostoru. Dřevěný materiál je příjemný na dotek, čistý, zdravotně nezávadný a velice estetický.

Tři otázky pro zajímavost na závěr

V rámci rozhovoru s týmem, který se podílel na tomto inovativním projektu (Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska a Dorota Sibińska), jsme se doptali na tři zajímavé otázky.

1. Jaká je předpokládaná životnost dřevostavby?

To bohužel přesně nevíme. Samotná technologie CLT je stará asi teprve 20 let, musíme vyčkat do budoucna. V Polsku je tento systém teprve v plenkách, staví se především soukromé domy a nikoli veřejné budovy. 

2. Budova je především pro malé děti – má dřevěný materiál nějakou povrchovou úpravu? Ochrana proti vlhkosti, znečištění atd.?

Kromě protipožární ochrany jsme nic nepoužili, stěny jsou čisté. Případné nečistoty lze odstranit mokrým hadříkem. Není potřeba každý rok malovat pokoje, což je případem omítnutých stěn. Stěny ve vlhkých místnostech jsou zakončeny pouze PVC obkladem.

3. Jaký je obecně váš pohled na využití dřeva ve stavebnictví?

V Polsku tvoří dřevo ve stavebnictví pouze 5 % investic, z toho 90 % tvoří rodinné domy (systém rámové technologie).

Dřevo je skvělý materiál, ovšem jak již víme, hořlavý. Z toho důvodu se tak zatím méně používá ve veřejných budovách nebo kolektivních bytech. Určitě by se dřevěné technologie měly popularizovat kvůli snižování uhlíkové stopy a technologii šetrné k životnímu prostředí. Je však třeba zachovat rovnováhu. Nemůžeme najednou stavět jen ze dřeva nebo jen z oceli. Musíte si vybrat technologii vhodnou pro daný projekt, jeho rozsah a účel.

Vydáno dne:
28.12.2022

Photocredit: NOVATOP system (se souhlasem)

2

Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO

Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu... Číst více →



CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design... Číst více →



Studenti v Nebrasce navrhli unikátní dřevostavbu

Realizace podle návrhu studentů architektury v Nebrasce není jen obyčejnou dřevostavbou. Široko daleko totiž nenajdete jinou dřevostavbu postavenou z CLT panelů... Číst více →



Světová architektura: Američtí studenti postavili mini domek srostlý s lesem

Studenti architektury na univerzitě v americké Nebrasce navrhli a postavili mini domek z prefabrikovaných CLT panelů. Tato stavba slouží jako výukový prostor a je umístěn uprostřed hlubokých oregonských lesů... Číst více →



Rekonstrukce na ruský způsob: Jak se zpevní staticky narušený dům?

V Rusku má práce se dřevem ve stavebnictví dlouhou tradici. Tenhle projekt ale posouvá nastavené hranice o hezký kousek dál... Číst více →



Berlínská škola vyměnila beton za dřevo – vytvořila příjemný a bezpečný prostor pro vzdělávání

Prohlédněte si berlínskou základní školu, která se k modernímu vzdělávání postavila čelem. Pro své žáky zbudovala překrásné prostředí, ve kterém bude radost se učit... Číst více →



Unikátní chata z CLT stojí v drsných podmínkách – ve výšce 934 m n. m.

Horská chata postavená z CLT panelů a fasádou z dřevěných kůlů je mimořádně unikátní stavbou. Stojí ve nadmořské výšce 934 m n. m. a potvrzuje nezdolnost dřeva... Číst více →



Moderní školka ze dřeva má multifunkční stěny z překližky a kreativní hřiště

Prohlédněte si úžasnou moderní školku postavenou ze dřeva, která respektuje okolní prostředí a zároveň poskytuje dětem dokonalé místo ke hrám a prozkoumávání... Číst více →